Pēdējie pāris gadi daudziem uzņēmumiem ir bijuši diezgan grūti, taču ar pareizu un mūsdienīgu pieeju var izdzīvot arī globālās pandēmijas ekonomiskās krīzes laikā.
Uzņēmums DO-CHEF, kas daudzus gadus ir nodarbojies ar medījuma gaļas iepirkšanu no medniekiem, ir modernizējis ražošanas bāzi un pielāgojies šā brīža situācijai medījuma gaļas tirgū, medniekiem piedāvājot jaunas iespējas.
“Pēdējie pāris gadi arī mums ir bijuši diezgan sarežģīti. Mums nācās nedaudz mainīt darba modeli. Iepriekš sadarbojāmies ar Igaunijas medījuma gaļas uzpirkšanas un apstrādes uzņēmumu. Tagad strādājam patstāvīgi, visu laiku attīstot savu kapacitāti. Pērn atnāca kovids un mums visiem nācās meklēt jaunas iespējas un darbības veidus. Ir vairākas idejas, kā paplašināties, kopumā neatsakoties no izraudzītās jomas – medījuma apstrādes un medībām. Mēs turpināsim uzpirkt medījumu. Pateicoties jaunai pieejai, šogad varēsim medniekiem piedāvāt augstākas cenas, nekā tas bija pagājušajā gadā,” pastāstīja uzņēmuma DO-CHEF dibinātājs un mednieks Romāns Girss.
DO-CHEF īpašnieks atzina, ka visiem ar medījuma gaļas apstrādi un pārstrādi saistītajiem uzņēmumiem Eiropā pagājušais bijis pārbaudījumu gads. Vairumā valstu ieviesto stingro Covid ierobežojumu dēļ nozarē bija iestājusies krīze.
“Cilvēki ne tikai nevarēja apmeklēt restorānus, daudzās valstīs bez īpašas vajadzības pat uz ielas iziet nedrīkstēja. Publiskās ēdināšanas vietas tika slēgtas uz nenoteiktu laiku. Neizbēgami iestājās dramatisks patēriņa kritums. Līdz ar to strauji pazeminājās arī uzpirkšanas cenas un apgrozījums. Daudziem uzņēmumiem, arī mums, noliktavas bija pilnas ar safasētu medījuma gaļu, bet atrast noietu bija ļoti grūti. Tomēr arī pandēmijas laikā cilvēkiem ir jāēd. Restorāni un veikali pārorientējās uz darbu virtuālajā vidē un sāka klientiem piedāvāt ēdienus un svaigu medījuma gaļu ar piegādi. Šobrīd ļoti liela daļa nozares uzņēmumu strādā internetā un pieprasījums pēc medījuma gaļas atkal pieaug. Tādēļ arī mēs sāksim palielināt medījuma uzpirkšanas cenas!” apstiprināja Romāns Girss.
Jaunās prasības un maksa par galvu
Līdzīgi kā iepriekš medījums, ko paredzēts nodot DO-CHEF, pēc nomedīšanas ir jāizvēdina. Vislabāk liemeni pakarināt dzesētavā un turēt vēsumā līdz brīdim, kad uzņēmuma pārstāvji ieradīsies to savākt.
Atšķirībā no iepriekšējiem gadiem tagad DO-CHEF pieņems medījamo dzīvnieku liemeņus ar visām kājām un galvu, maksājot vienu cenu par visu nomedīto dzīvnieku. Pagaidām uzņēmuma vadītājs neatklāj, ko plānots darīt ar šiem subproduktiem. Romāns Girss apstiprināja, ka šī prasība, protams, nebūs obligāta un neattieksies uz trofejas dzīvniekiem.
Vaicāts, kādas ir prognozējamās šīs sezonas cenas, Romāns Girss atbildēja: “Pagājušajā gadā par vienu kilogramu medījuma gaļas mēs maksājām vairāk nekā citi uzpircēji, taču arī mēs bijām spiesti pazemināt cenas. Pagājušajā gadā cenas bija aptuveni EUR 1,80 par brieža un EUR 2 par aļņa liemeni. Šogad situācija ir mainījusies un cenas ir augstākas.
Šogad par brieža liemeni medijumi.lv maksā par brieža liemeni līdz 2 EUR, bet par alni līdz 3 EUR!
Nemainīgas ir kvalitātes prasības
No tā, cik pareizi ir nomedīts dzīvnieks, kāds bijis tā veselības stāvoklis, cik pareizi ir uzglabāts liemenis, būs atkarīgs arī tas, cik par nodoto medījumu saņems mednieki.”
Medījuma gaļas nodošanas bāze
Šobrīd uzņēmuma darbības pilnveidošana turpinās. Jau ļoti drīzā nākotnē tiks izveidota vieta, kur mednieki paši varēs atvest nodošanai nomedīto dzīvnieku liemeņus. Pagaidām uzņēmuma vadītājs vēl neatklāj, kur tieši būs šī pieņemšanas bāze, taču sola publiskot informāciju, tiklīdz viss būs gatavs.
Bebri arī topā
Šogad uzņēmums DO-CHEF vairāk uzmanības veltīs bebru uzpirkšanai no medniekiem. “Protams, mēs nebrauksim pakaļ vienam bebram, taču pa ceļam uz kādu citu kolektīvu, kas vēlas nodot dižmedījumu, vai arī gadījumā, ja vienuviet ir sagatavoti nodošanai piecpadsmit divdesmit bebru, mēs ieradīsimies, lai savāktu šo lielo grauzēju liemeņus. Tie būs jānodod tāpat kā lielie pārnadži – ar visu ādu,” pastāstīja DO-CHEF pārstāvis.
Mežacūkas arī varēs nodot
Šogad mednieki varēs nodot arī mežacūku liemeņus. Pirms nodošanas medniekiem būs jāveic standarta procedūras, proti, jānodod asinis un mežacūkas muskuļaudu paraugi trihinelozes un Āfrikas cūku mēra analīzēm. Kad visas atbildes būs saņemtas, mežacūkas liemeni varēs nodot medījuma uzpirkšanas uzņēmumam DO-CHEF.
Prasības, kas jāievēro, lai nodotu medījumu
Uzņēmuma mājaslapā medijumi.lv ir atrodama izsmeļoša informācija par to, kas ir jādara medniekiem, lai nodotu medījumu.
Tiek pieņemti tikai to dzīvnieku liemeņi, kas ir nomedīti, izmantojot medību ieročus.
Medību produkcija tiek kvalificēta kā augstākās kategorijas produkts, ja dzīvnieks ir nomedīts ar vienu precīzu šāvienu galvā, kaklā vai tieši sirdī, neskarot lāpstiņas muskuļus. No pakaļējo cisku, muguras un kuņģa sašaušanas būtu stingri ieteicams izvairīties.
Medījums netiks pieņemts:
– ja veterinārajā pārbaudē tiks konstatētas neatbilstības, kuru dēļ gaļa tiks atzīta par pārtikā neizmantojamu;
– ja medījuma gaļai ir izteiktas bojāšanās pazīmes, proti, ir nepatīkama smaka, ir manāmas gaļas krāsas izmaiņas, krīt spalva;
– ja medījuma apstrādē vienas stundas laikā no nomedīšanas brīža nav tikusi pienācīgi ievērota instrukcija un nodrošināta medījuma atdzišana līdz tā savākšanas brīdim;
– ja medījumam ir daudz kaulu lūzumu, lieli asinsizplūdumi, uz ķermeņa ir lielas brūces dažādās vietās, ja ir manāmi ķermeņa saspiedumi, ja šāviena rezultātā izplūdis kuņģa un/vai zarnu saturs.
Mājaslapā medijumi.lv ir atrodamas arī precīzas medījuma pirmapstrādes un uzglabāšanas instrukcijas, piemēram, ne vēlāk kā stundu pēc nomedīšanas dzīvnieks jāizvēdina (jāizlaiž iekšas), jānodrošina medījuma dzesēšana un novietošana tādā vietā un veidā, lai gaļa nesasustu, tai nepiekļūtu kukaiņi, grauzēji, mājas un savvaļas dzīvnieki. Vislabāk ir pakārt liemeni dzesētavā.
Kārtība, kādā tiks pieņemts medījums
Pirmreizējo medījuma apskati veic uzņēmuma šoferis, kas ieradies pakaļ medījumam. Tiek sastādīts pieņemšanas-nodošanas akts divos eksemplāros. Viens no tiem paliek pie pārdevēja. Pēc medījuma identificēšanas tiek noslēgts oficiāls līgums.
Uzņēmuma DO-CHEF automašīnas ir aprīkotas ar svariem. Ja medījuma apstrādes vietā mednieki nevar nosvērt liemeņus, viņiem ir iespēja pieprasīt, lai uzņēmuma pārstāvis to izdara nodošanas-pieņemšanas brīdī. Pēc tam uzņēmumā dzīvnieka liemenis tiks nosvērts vēl vienu reizi. Šoreiz bez ādas.
Nododot medījumu, tam jāpievieno deklarācija par medījuma sākotnējo apskati un medību atļaujas (savilcēja) augšdaļa.