Reklāmraksts
Medījuma gaļas uzpirkšanas un apstrādes uzņēmums DO-CHEF, kam pieder mājas lapa medijumi.lv ceļ cenas!
Ne velti saka, nav ļaunuma bez labuma. Covid-19 pandēmija, ekonomiskā krīze, Krievijas iebrukums Ukrainā, sankcijas, labības cenu kāpums, degvielas cenu kāpums… Pēdējos gados šķiet viss kļūst tikai sliktāk, taču tā tas nav. Grūtos laikos jāmeklē radikāli risinājumi un lejupslīdei vienmēr seko attīstības kāpums. Pateicoties tam, arī medījuma gaļas iepirkšanas uzņēmumi nāk pretī medniekiem un piedāvā aizvien labāku cenu.
Medijumi.lv šobrīd par aļņa liemeni medniekiem maksā 4,7 EUR par kilogramu. Brieža gaļas iepirkšanas cena paliek līdzšinējā un tie ir 2,6 EUR par kilogramu. Par stirnas gaļu medijumi.lv maksā 2,2 EUR/kg. Nākotne plānots pieņemt no medniekiem arī bebra un mežacūkas gaļu. Šobrīd notiek formalitāšu kārtošana.
Kas ir dzīvnieka liemenis?
Liemenis ir dzīvnieka ķermenis pēc pirmapsrādes. Tam ir noņemta kāju apakšējā daļa, galva, izņemti iekšējie orgāni. Dzīvnieku nedrīkst nodīrāt. Pēc noteikumiem, pieņemt medījamā dzīvnieka liemeni var tikai, ja tas ir ar ādu.
No kā ir atkarīga cena?
To, cik mednieki saņems par nomedīto dzīvnieku, ietekmē šāviens un pirmapstrāde, kā arī pagaidu glabāšanas kvalitāte. Vislabākais skaitās šāviens galvā vai kaklā. Ja medniekam palaimējas nomedīt dzīvnieku ar tādu šāvienu, lielākā dala gaļas būs neskarta. Tā ir augstākā kvalitāte un par tādu gaļu tiks maksāta augstākā cena.
“Mednieku zināšanu līmenis aug un attieksme uzlabojas. Pēdējos gados es redzu, cik atbildīgi viņi attiecas pret visu procesu, no sākuma līdz galam. No šāviena līdz glabāšanai! Un mēs labi zinām, ka tas ir liels un grūts darbs. Tādēļ es esmu priecīgs, ka mēs varam pacelt iepirkšanas cenu! Es uzskatu, ka medniekam ir jāsaņem pēc iespējas labāka samaksa un uz viņu rēķina taupīt nedrīkst!” – uzsver DO-CHEF direktors Romāns Girss.
Transports un samaksa
Uzņēmums ir iegādājies vēl divas jaunas refrižeratoru automašīnas, līdz ar to gaidīšanas laiks arī ir samazinājies. “Atkarībā no vietas un mašīnu jau nospraustā maršruta, medniekiem var nākties gaidīt no pāris stundām līdz vienai diennaktij. Šoferis ieradīsies pakaļ medījumam, nosvērs to ar mašīnā esošajiem svariem un sastādīs nodošanas pieņemšanas aktu.
Samaksa tiks pārskaitīta uz kluba vai mednieka norādīto kontu laikā līdz divām nedēļām. Tas ir atkarīgs no grāmatvedības noslogotības,” sacīja Romāns Girss un piebilda, ka medijumi.lv brauc pakaļ neatkarīgi no tā, vai dzesētavā ir piecas stirnas vai viens alnis.
Ko nedrīkst darīt?
Ir daži praktiski padomi, kas palīdzēs medniekiem saglabāt medījuma liemeņa kvalitāti.
• Nedrīkst mazgāt medījumu. Ja šāviens ir bijis pa iekšām, vēdināšana jāveic maksimāli ātri, bet vēdera dobumu un krūškurvi jāizslauka, nevis jāskalo.
• Nedrīkst atstāt traheju un barības vadu. Kakla muskuļi jāatgriež, jāizņem traheja un barības vads, kā arī jānogriež garenie muskuļi, kas tos tur pie kakla (nejaukt ar kakla karbonādi).
• Nedrīkst atstāt taisno zarnu iegurņa kaulā. Taisno zarnu obligāti ir jāizgriež, bet iegurni ieteicams pārzāģēt, lai liemenis labāk vēdinās.
• Nedrīkst novietot liemeni guļus.
• Nedrīkst sakraut vairākus liemeņus kaudzē.
Visi šie ieteikumi palīdzēs pēc iespējas mazināt baktēriju vairošanos medījuma liemenī un saglabāt gaļas kvalitāti.
Medījums netiks pieņemts:
• Ja veterinārajā pārbaudē tiks konstatētas neatbilstības, kuru dēļ gaļa tiks atzīta par pārtikā neizmantojamu.
• Ja medījuma gaļai ir izteiktas bojāšanās pazīmes, proti, ir nepatīkama smaka, ir manāmas gaļas krāsas izmaiņas, krīt spalva.
• Ja medījuma apstrādē vienas stundas laikā no nomedīšanas brīža nav tikusi pienācīgi ievērota instrukcija un nodrošināta medījuma atdzišana līdz tā savākšanas brīdim.
• Ja medījumam ir daudz kaulu lūzumu, lieli asinsizplūdumi, uz ķermeņa ir lielas brūces dažādās vietās, ja ir manāmi ķermeņa saspiedumi, ja šāviena rezultātā izplūdis kuņģa un/vai zarnu saturs.
Mājaslapā medijumi.lv ir atrodamas arī precīzas medījuma pirmapstrādes un uzglabāšanas instrukcijas, piemēram, ne vēlāk kā stundu pēc nomedīšanas dzīvnieks jāizvēdina (jāizlaiž iekšas), jānodrošina medījuma dzesēšana un novietošana tādā vietā un veidā, lai gaļa nesasustu, tai nepiekļūtu kukaiņi, grauzēji, mājas un savvaļas dzīvnieki. Vislabāk ir pakārt liemeni dzesētavā.