Biltongs ir kaltētas gaļas veids, kas cēlies no Āfrikas dienvidu valstīm. Dažādus gaļas veidus iespējams izmantot, lai to radītu, sākot ar liellopu gaļu, beidzot ar medījumu. Gaļu sagriež strēmelēs pa muskuļu dzīslām, samarinē un pēc tam žāvē. Tipiski biltongu gatavo Dienvidāfrikas ziemā, kad aukstais un sausais gaiss daudz labāk izžāvē gaļu. Puves un baktēriju risks šādos apstākļos ir minimāls.
Lai imitētu Āfrikas gaisa apstākļus, var vai nu izmantot pirktus augļu žāvētājus, vai arī tādu izgatavot pats. Žāvējot biltongu, svarīgi ir ne tikai to kaltēt, bet arī nodrošināt gaisu, lai nesāktos dažādi procesi, kas gaļu sabojā.
Sastāvdaļas
•Stirnas vai brieža gaļa
•Sāls, pipari
•Vusteršīras mērce
•Mazliet etiķa.
Kā izgatavot žāvētāju mājas apstākļos
Izgatavo virtuves skapīti, izmēri atkarīgi no materiālu pieejamības un iespējas žāvētāju novietot. Vajadzīgas trīs sienas un durtiņas, kā arī stiprinājumi, kur gaļu pakārt. Var izmantot jebkuru materiālu, no kā gatavo virtuves mēbeles. Aizmugurē iebūvē vienu vai divus ventilatorus no veciem datoriem.
Cenu ziņā – izmaksas minimālas. Aizmugurē atstāj atveres ventilācijai, lai nodrošinātu gaisa plūsmu.
Eiropeiskais biltongs
Stirnas vai brieža gaļu sagriež strēmelītēs. Garšvielām izmanto sāli, piparus, Vusteršīras mērci (plašāk zināma kā Vorčesteras mērce), mazliet etiķa. Iemarinē gaļas gabaliņus, ierīvējot tos ar sāli un pipariem, pārlejot ar mazliet etiķa un Vusteršīras mērci. Atstāj uz dienu vēsumā. Tad kar žāvētājā un vītina 24 stundas vai arī mazliet ilgāk. Var sagriezt gabaliņos, ievakuumot un ēst kā uzkodu. Šī recepte atšķiras no mūsu platuma grādos labāk zināmās basturmas, šo pagatavot ir ātrāk un vieglāk.
Vairāk lasiet žurnālā Medības