Aļņa gaļas medaljoni ar zaļajiem sparģeļiem un ceptām sēnēm (recepte četrām personām)
Sastāvs
800 g aļņa filejas
500 g zaļo sparģeļu
100 g saulē kaltētu tomātu
4 ķiploka daiviņas
2 timiāna stiebri
50 g olīveļļas
50 g sviesta
Pirms gatavošanas iepriekšējā vakarā filejai noņem plēves un to ietin pārtikas plēvē, formējot glītu cilindru. To uz paplātes novieto ledusskapī. Pa nakti fileja ieņem vēlamo formu un iztecēs liekais šķidrums.
Sparģeļus nomizo un pavāra sālsūdenī apmēram trīs minūtes (sparģeļus liek verdošā ūdenī un, kad gatavi, nokāš). Sēnes sagriež vidēji biezās šķēlēs un veic nelielus pusmilimetra dziļus iegriezumus pa sēnes plakni, lai garša tiek dziļāk sēnē.
Ieformēto aļņa fileju sagriež vienāda biezuma šķēlēs, apkaisa ar sāli, pipariem, kapātiem ķiplokiem, pārslaka ar olīveļļu un atļauj nedaudz uzsilt uz šķīvja, pieņemot istabas temperatūru, lai gaļai nav termošoks, kad neilgi pēc izņemšanas no ledusskapja tā uzreiz tiek cepta.
Uzkarsē pannu mērenā temperatūrā un liek cepties ķiploka daiviņu, sēnes, tad sparģeļus, pēc garšas pievieno sāli un piparus. Kad sēnes un sparģeļi apcepušies zeltaini, pievieno saulē kaltētus tomātus un kārto uz šķīvja atpūsties.
Paralēli uzsilda citu pannu, kurā apceps gaļas medaljonus. Ielej pannā nedaudz olīveļļas, liek sviestu. Pannai jābūt tik karstai, lai sviests ceptos, bet nedegtu. Liek medaljonus uz pannas un cep, līdz medaljoni ir izcepti līdz vēlamajai gatavības pakāpei. Kad gaļa gatava, kārto virs dārzeņiem un pārlej ar sev tīkamu mērci.