Tas bija izmisuma alnis. Dzinējmedību atklāšanas dienā, saulainā, brīnišķīgā sestdienā trīs mastos netika nomedīts nekas. Vīri jau bija gatavi mest mieru un doties uz medniekmāju cept buka šašliku un tā nosvinēt atklāšanu, bet tad tomēr nolēma izdzīt birzīti turpat netālu. Dzinēji sāka iet, un gandrīz uzreiz atskanēja pirmie šāvieni. Mastā bija gan brieži, gan aļņu ģimene, un kluba vadītājam paveicās. Viņš stāvēja uz ceļa, priekšā grāvis un krūmu līnija otrā pusē. Aiz tiem izcirtums. Aļņu paps motorollers pienāca pie pašiem krūmiem un nostājās šāvienam ērtā pozīcijā. Ne velti saka, tavs medījums pats pie tevis atnāks. Šī bija tā reize. Alnis krita uz vietas. Pēc tam bija jānopūlas tikai vēl pavisam nedaudz, jo līdz vietai, kur varēja piebraukt ar džipu, atlika tikai pāris desmiti metru. Dubulta veiksme.
Pēc dīrāšanas man tika ne tikai gaļas porcija, bet arī galva. Mūsu kolektīvā ērtākam un tīrākam darbam izmanto Bosh zobenzāģi. Ar to var ātri sadalīt arī alni. Un nekādu kaulu šķembu! Lielo galvu sazāģēja četros gabalos. Smadzeņu podu pārzāģēja uz pusēm, un tad arī radās doma mēģināt pagatavot aļņa smadzenes. Iepriekš biju gatavojusi ēdienu no teļa smadzenēm. Aļņa pelēkā viela noteikti ne ar ko diži neatšķirsies.
Gatavošana
1. Labvakar! Kā tajā anekdotē…
2. Aļņa smadzenes jāizņem un jāieliek uz pusstundu aukstā ūdenī. Pēc tam uzmanīgi jānoņem plēves. Tas nav īpaši grūti, tikai jāuzmanās, lai produkts saglabā formu.
3. Ūdenim ir jāpārklāj smadzenes pilnībā. Vārot jāpievieno lauru lapa, tējkarote sāls, pustējkarotes cukura, divas ēdamkarotes galda etiķa. Es izmantoju rīsu etiķi, kas domāts suši. Tas piešķir interesantu garšas niansi. Un melnos piparus. Var maltos, var veselos. Vāra 25 – 30 minūtes.
4. Vēl ir nepieciešamas olas un rīvmaize.
5. Smadzenes sagriež pusotru centimetru lielos kubiņos. Daži gabaliņi sanāk lielāki, citi mazāki. Pieber sāli, melnos vai sarkanos piparus un pārlej ar sakultām olām. Vienām aļņa smadzenēm pietiek ar divām nelielām vistas olām.
6. Katru gabaliņu atsevišķi apvārta rīvmaizē.
7. Cep sakarsētā eļļā pannā vai fritēšanas katlā.
8. Pasniedz ar kartupeļu biezeni vai kā citādi pagatavotiem kartupeļiem, dārzeņiem, kuskusu. Uz tikko ceptiem smadzeņu gabaliņiem var uzrīvēt cieto sieru. Labu apetīti!
P.S. Ļoti laba uzkoda pie alus!