Aļņu medību sezona tikko sākusies, un parasti visbūtiskākais ir jautājums – ko darīt ar aļņa lūpu. Ir dažādi paņēmieni, kā to pagatavot: svilināt un cept, vārīt un sautēt vai par kūpināt. Katrs domā savu paņēmienu, balstoties citu atklātās receptēs vai izmēģinot kaut ko jaunu.
Sastāvdaļas
Aļņa lūpa
4 lieli burkāni
Kaltēti zaļumi, svaigas vai saldētas selerijas, baziliks malti melnie pipari
4-5 ēdamkarotes eļļas
Ķiploki
Sāls aptuveni 2 tējkarotes
Pagatavošana
1. Aļņa lūpu rūpīgi nomazgā tekošā ūdenī un vāra ar visu ādu aptuveni pusotru stundu vai divas. Izņem no ūdens, ļauj atdzist un izgriež lielo skrimsli.
2. Ar asu nazi noņem ādu no virspuses un no nāšu iekšpuses. Ērtības labad nāsis apakšā pārgriež.
3. Ķiplokus saspiež vai sasmalcina, pēc tam sajauc ar pipariem, sāli, kaltētajiem zaļumiem un eļļu.
4. Ar iegūto maisījumu ieziež aļņa lūpu no visām pusēm. Es papildināju visu buķeti ar tejkaroti karija.
5. Aļņa lūpu ieliek stikla vai čuguna traukā ar vāku. Gatavo cepeškrāsnī 180 grādos divas stundas.
6. Burkānus nomizo, sagriež, apber ar sāli, pievieno selerijas un baziliku, samaisa ar nelielu daudzumu eļļas. Izņem no cepeškrāsns trauku ar nāsīm un saber burkānus gar malām. Gatavo vēl 15-20 minūtes.
7. Viss ir skaisti izcepies un smaržo dievīgi.