Iegādājies žurnāla Medības pielikumu Medījumu receptes 2!
Kurš nav dzirdējis par izcilo delikatesi – aļņa lūpu. Tas ir izdaudzināts mednieku gardums, bet, patiesībsakot, reti kurš zina, kā to pagatavot? Kā noņemt vilnu? Kādas garšvielas izmantot? Vārīt, sautēt, cept?
Lūk viena no jaunākajām, burtiski vakar izmēģinātajām receptēm.
Sastāvdaļas
Aļņa augšlūpa;
100 g augu eļļas;
100 g olīveļļās;
100g sojas mērces;
30-50g Terijaki mērces;
Vesela ķiploku galviņa;
1 t.k. sāls;
Garšvielas: dažādu veidu pipari, timiāns, rozmarīns (pēc vēlēšanās);
Pagatavošana
Ņem aļņa lūpu. Kārtīgi izskalo apmatojumu un liek lielā katlā. Pievieno lauru lapas un dažas kadiķogas, bet ne sāli. Aļņa lūpa ar visu vilnu jāvāra apmēram pusotru stundu. Pēc tam to izņem no ūdens, nedaudz atdzesē un, kur ar rokām, kur ar naža palīdzību noņem epitēlija slāni ar vilnu.
Nāsis jāpārgriež un jāiztīra arī iekšpusē. Pēc tam atkal visu kārtīgi noskalo, nokasa virsādas slāni nāšu iekšpusē un liek apžāvēties.
Nelielā bļodiņā ielej eļļu, pievienojot mērces, saspiestus ķiplokus, sāli un garšvielas. Garšvielas var arī nelikt, jo aļņa lūpai ir neatkārtojama un maiga garša, ko asas garšvielas var sabojāt.
Nogriež cepammaisa galu, aizsien vienu galu un atloka malas. Aļņa lūpu apziež ar mērci, iesmērējot iekšpusi un liek iekšā cepammaisā. Ūdeni nepievieno. Aizsien maisu ciet un liek cepeškrāsnī.
Cepšanas režīms
Pirmo stundu lūpu jācep 180 grādos, bet pēc tam temperatūra jāsamazina līdz 150 grādiem un jācep vēl stundu.
Lasi un abonē žurnālu Medības šeit!
Video. Retā delikatese aļņa lūpa. Recepte