Virtuve

Āpša stilbiņi ar ķiplokiem un karija mērci. Recepte0


Āpša gaļas cepetis.
Āpša gaļas cepetis.
Foto: Linda Dombrovska

Uzmanību! Trihinelozes analīzes obligātas pirms lietot gaļu uzturā.

Uzmanību! Cilvēkus ar vājiem nerviem, lūdzam, šķirt tālāk!

Līdz šim nekad nebiju āpsi nomedījusi, jo šis dzīvnieks man šķiet ārkārtīgi simpātisks, un līdz šim neredzēju jēgu to šaut. Ādiņa jau smuka, bet ar veselību man viss kārtībā, jā, galvaskauss ir trofeja, bet āpsis pats neko sliktu nekad nedara, salīdzinot ar lapsām un jenotsuņiem. Interesanti, ka Lielbritānijā āpšu ir milzīgs skaits, toties tos medīt nedrīksts un tie nodara nekontrolējamus postījumus un izplata slimības. Latvijā šādas problēmas āpši nerada. Bet tad mednieki kolēģi ik pa laikam padalijās pieredzē, ka āpša gaļa ir garšīga un tīri labi lietojuma. Te, lūk, man radās interese par šo medījumu. Gaides medībās tika pieņemts lēmums āpsi nomedīt. Gadījās trekns tēviņš. Piepalīdzot kolēģei Katei Šternai, tajā pat vakarā āpsi nodīrājām, es sagatavoju gaļu, kā arī paraugu trihinelozes analīzēm. Āda un galvaskauss atsevišķā maisiņā – paklājiņam un trofejai.

Āpša stilbiņi

Jāatzīst, ka dīrāt āpsi ir mazliet dīvaini, jo tas tik ļoti atgādina suni. Un es esmu suņu cilvēks. Smaka nav nekāda īpaši slikta. Pārsteidza tas, ka gaļa smaržoja pēc tīras un svaigas gaļas. Bebra gaļai, jāatzīst, pat ir izteiktāka smarža. Tomēr doma, ka āpsi varētu ēst, likās mazliet dīvaina.

Trihinelozes analīzes braucu nodot divas reizes, jo pirmajā reizē paraugs bija sagatavots pārāk mazs. Nepieciešami vismaz 200 grami. Beigās saņēmu atzinumu, ka nodotajos paraugos trihinelozes kāpuri nav konstatēti. Burvīgi! Biju patiesībā cerējusi uz to, ka gaļa tomēr nebūs lietojama. Bet nekā! Plāna gaita jāturpina.

Tika ar draugiem sarunāta diena, kad gatavošu āpsi. Skepse jau liela, tomēr draugi bija gatavi šim piedzīvojumam. Gaļa pirms tam bija vairākas dienas noturēta ledusskapī, tad ielikta saldētavā. Galvā it kā bija plāns, bet tomēr nolēmu pakonsultēties ar zinošāku kolēģi. Zvans draugam – profesionālim Rūdolfam Šteinbergam. Pēc mana paziņojuma, ka man ir āpsis, tālruņa līnijas otrā galā iestājās dīvains klusums. Bet tad sekoja jautājums – kāda ir tā gaļa. No sākuma Rūdolfs ieteica vispirms uzcept nelielu gabaliņu ar sāli un pipariem, lai saprastu, kāda tā gaļa ir un kā garšo. Gabaliņu apēdu, bija pat labi. Tad ar Rūdolfu sastādījām gatavošanas plānu.

Jāsagatavo marināde, tad jācep kā cepetis ar bekonu. No sākuma doma bija cept ar kauliņu, bet beigās nolēmu ciskas kauliņu izņemt un gaļu satīt kā ruletē ar bekonu pa vidu. Marināda gan sākotnēji izklausījās reāli jiftīga, gaļa būs kārtīgi savircota, bet risinājums bija neticami labs. Rezervei uzcepu arī divas pīlītes, daudz kartupeļus un dārzeņu. Rezervē bija telefons, ja nu jāpasūta suši. Tomēr izrādījās pēc vairāk nekā divu stundu cepšanas, ka gaļa ir neticami mīksta, garša lieliska un vakariņas izdevušās. Vai es tuvākā laikā būšu gatava vēl vienam šādam piedzīvojumam, grūti pateikt, bet āpsim tiešām ir laba un mīksta gaļa. Teiktu pat mīkstāka nekā bebra ciska, kas pagatavota līdzīgi. Joprojām piekrītu teicienam – jums nepatīk kaķi, jūs tos nemākat pagatavot. Ticu, ka arī āpsi var pagatavot negaršīgu, par laimi šis nebija tas gadījums

Te var āpša bildi no sastas, bet nogriez mani nost un apgriez bildi otrādi.

Sastāvdaļas
Divas āpša pakaļciskas
Viens laims
Svaiga ingvera sakne
Karija pasta
Sviests
Kūpināts mājas cūkas speķis
Galviņa ķiploka
Sāls, pipari

Saistītie raksti

Pagatavošana
– Ciskām nogriež taukus un izņem kauliņu.
– Sarīvē ingvera sakni un izspiež sulu bez biezumiem.
– Pievieno arī izspiestu laima sulu.
– Ķiploka daiviņas sasmalcina un pievieno marinādei.
– Gaļu apsmērē ar karija pastu.
– Gaļu ieliek marinādē, pievieno sāli un piparus. Liek ledusskapī uz kādu stundu. Var arī ilgāk.
– Speķi ietin gaļā un izeidu ruleti, ja nepieciešams, maliņas sasprauž, lai rulete neizjūk.
– Lieks uz karstas pannas cepties.
– Strauji apcep no abām pusēm.
– Gaļu liek panna, apklāj ar speķi un uzliek sviestu. Cep apmēram divas līdz divarpusi stundas 200 grādos.
– Gabaliņš smuks un brūns – izcepies.
– Sanāk īsts cepetis – sulīgs un mīksts.
– Pasniedz ar kartupeļiem un dārzeņiem. Maliņā arī sagriezta pīles krūtiņa.

Medījumu receptes 2

Recepte. Rīsu nūdeles ar dārzeņiem un aļņa fileju terijaki mērcē

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Pieredze
Terorizēsim šo vietu. Vilku teritorijā kopā ar Aivaru Dunduru. 2. daļa. Video bloga #84 epizode
Ekskluzīvi 1 diena
ME
Medības
Klausies!
Alkohola pārbaudes visiem medniekiem, ieroči čeholos. “Šauj garām!” #259 epizode
Ekskluzīvi 1 diena
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. Polijā šautuvē sašauts mednieks. Kas notika patiesībā?
Ekskluzīvi 3 dienas
ME
Medības
Pieredze
Lūšus novēro arvien biežāk, bet vai vilki kļūst bezbailīgi? Aculiecinieku video
Ekskluzīvi 6 dienas
ME
Medības
Klausies!
Lūši un vilki uz to nabaga stirnu, nabaga aļņa teļu. “Šauj garām!” #258 epizode
Ekskluzīvi 20. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Mednieks nofilmē lāci, kas skrien viņam tieši virsū. Aculiecinieka video
Ekskluzīvi 19. novembris, 2024
Indulis Burka
Pieredze
Kad pēdējo reizi tīrījāt gaiseni? Praktiski padomi
Ekskluzīvi 15. novembris, 2024
ME
Medības
Cope
Japāņu Dievs pret franču ēdienu jeb Basara VS Frodigy. Sarunas laivā #16
Ekskluzīvi 14. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. Bebru slepenā dzīve. Kas ir izmetis zaru čupu ūdenstilpē? Medījamie dzīvnieki
Ekskluzīvi 14. novembris, 2024
Indulis Burka
Aprīkojums
Mednieka soma. Odziņa uz kūkas – ballistiskais kalkulators
Ekskluzīvi 13. novembris, 2024
ME
Medības
Klausies!
Trāpīt mērķī 2 km. Mednieks trešajā paaudzē – Dāvis Zaube. “Šauj garām!” #257 epizode
Ekskluzīvi 13. novembris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Ieroču siksna ar pievienoto vērtību – šāviena stabilizāciju. Video bloga #84 epizode
Ekskluzīvi 12. novembris, 2024
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Jaunais Pulsar Merger LRF XT50 – izrādās, ka var būt VĒL labāk
Ekskluzīvi 12. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Sprūda mēlītes nospiediens! Gailišus neviens nespaida! Praktiskais seminārs #51
Ekskluzīvi 11. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Milzīgs 14 vilku bars Cēsīs? Vilki siro Ropažos? Aculiecinieku video
Ekskluzīvi 11. novembris, 2024
Indulis Burka
Aprīkojums
Mednieka soma. Viens termomonoklis – divas lēcas. Tas ir iespējams!
Ekskluzīvi 11. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Paraugdemonstrējumi – kompleksās pārbaudes putnu suņiem (daži pieturpunkti). Praktiskais seminārs #50
Ekskluzīvi 8. novembris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Kas labs veikalā Huberts? Par godu Svētā Huberta dienai, svētku atlaides – 8. novembrī!
Ekskluzīvi 6. novembris, 2024
ME
Medības
Klausies!
Par dzemdību pieņemšanu pirtiņā, medīgiem suņiem un aļņu samazinājumu. “Šauj garām!” #256 epizode
Ekskluzīvi 6. novembris, 2024
Linda Dombrovska
Aprīkojums
Mednieka soma. Pard Leopard 640 – laikam šoreiz izmēram galīgi nav nozīmes…
Ekskluzīvi 5. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
FOTO un VIDEO. Svētā Huberta svētki Skaistkalnē. Tie saliedē medniekus un aicina pārdomāt mūsu attieksmi pret dabu
Ekskluzīvi 5. novembris, 2024
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Taktiskais CZ Scorpion Evo 3 S1 funkcionāls, viegls ierocis – žurnāla Medības loterijas ierocis
Ekskluzīvi 4. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Naktī vilku teritorijā kopā ar vilku vārdotāju Aivaru Dunduru. 1.daļa. Video bloga #83 epizode
Ekskluzīvi 31. oktobris, 2024
ME
Medības
Pieredze
TOP 5 videoklipi, ko vērts noskatīties žurnāla Medības YouTube kanālā
Ekskluzīvi 30. oktobris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Kārtējais mēģinājums nomelnot medniekus? Sašauts staltbriedis bez kājām!
Ekskluzīvi 30. oktobris, 2024
ME
Medības
Virtuve
Mega pīrādziņš ar steiku jeb brieža filejas Velingtons ar baravikām. No dabas līdz galdam #11
Ekskluzīvi 29. oktobris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Medību suņu galvenās uzvedības problēmas un to iespējamie risinājumi. Praktiskais seminārs #49
Ekskluzīvi 29. oktobris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Izmēram ir nozīme? Mazītiņais bet jaudīgais Pixfra Chiron C650
Ekskluzīvi 29. oktobris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Notīrīt pulvera pēdas, lodes paliekas un saeļļot. Tīrām ieroci! Video bloga #82 epizode
Ekskluzīvi 25. oktobris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Aprīkojuma tests. Četru termoiekārtu tests. Kas patīk, kas nepatīk, kā rāda?
Ekskluzīvi 17. oktobris, 2024

Lasītākie