Brieža gaļa reti kad saglabājas saldētavā. Tā kā man garšo šis medījuma veids, taupu katru gaļas porciju īpašiem gadījumiem. Sākoties sezonai, brieža gaļa atkal parādās uz galda, sagādājot prieku ne tikai pašai, bet arī radiem un draugiem.
Sastāvdaļas
• Brieža karbonāde – 1,5 kg
• Kūpināts cūkas speķis vai cauraudzītis ~300 g
• Divas sarkanās paprikas
• Pipari un sāls
Dažreiz nav vietas smalkām franču receptēm. Ēdienam jābūt vienkāršam, garšīgam un sātīgam. Ideāli, ja pagatavošana neprasa daudz laika. Brieža veltnīšiem vajag apmēram pusstundu.
Pagatavošana
Karbonādi sagriežam pusotra centimetra biezās šķēlēs. Izklapējam no vienas puses. Tā kā atkausētā gaļa nav tik blīva kā nesasaldēta, klapēt vajag saudzīgi. Var pārklāt katru gabaliņu ar polietilēnu un dauzīt karbonādi caur to.
Gaļu pārkaisām ar melno Tibetas sāli (mans iecienītais) un maltiem pipariem. Var iztikt ar melnajiem, bet es paņēmu Santa Maria piecu piparu maisījumu un samalu kafijas dzirnaviņās. Izklapētajā gaļā ietinam speķa strēmelītes un papriku. Lielākos gabalos var ielikt speķi ne tikai centrā, bet pietīt klāt papildu strēmelītes. Speķi var pirkt diezgan stipri sālītu, jo gaļa izsūc sāli.
Veltnīšus sasprauž ar zobu bakstāmajiem. Šādā veidā sagatavotu gaļu var cept uz pannas vai uz grila. Veltnīši jācep uz ātras uguns (uz plīts) vai lielām oglēm.
Protams, process visu laiku jākontrolē. Ja grilā iedegas liesmas un tas notiek bieži, jo no veltnīšos esošā speķa pil tauki, uguni apdzēš. Ja uzlej alu, dūmi kļūst aromātiski un piešķir gaļai papildu smeķi. Uz lēnas uguns vai nepietiekami karsta grila veltnīši izžūs, bet ātri apceptie ir sulīgi un gardi!