Pēkšņi un negaidīti piesakās viesi, un gribas pagatavot kaut ko īpašu, kaut ko ļoti interesantu. Pirmkārt, viesiem jāpasaka, ka jānāk ir rīt. No sērijas: “Vakardienas zupu ēdīsi? Tad nāc rīt!” Ja šis triks izdosies, būs gana laika, lai pagatavotu neparastu cepeti kūpinātavā.
Galvenā ideja ir pagatavot gaļu ātri, maksimāli saglabājot sulīgumu. Tādēļ to marinē eļļā ar garšvielām un citronu. Citrona sula pretstatā etiķim gaļu nežāvē. Eļļa arī neļauj gaļai atsuloties marinādē. Buka pleciņus ievieto kūpinātavā, kad tā ir pamatīgi uzkarsēta. Būtībā tā ir kā cepeškrāsns ar dūmiem. Augstā temperatūra aprauj gaļu, ļoti ātri pārklājot to ar garoziņu un neļaujot sulai iztvaikot. Pie reizes cepetis iegūst jauko kūpinātās gaļas aromātu. Divi vienā, tā teikt.
Sastāvdaļas
– Aptuveni 1,5 kg pērnā buciņa lāpstiņu
– Puse citrona
– Tējkarote sinepju, medus, maltu melno piparu, ķiploku pulvera, Himalaju melnā sāls (tējk. ar kaudzīti)
– Rozmarīna zariņš
– 150 g eļļas
– 4–5 lielas ķiploka daivas
Pagatavošana
Eļļu un visas garšvielas samaisām lielā, lēzenā traukā. Izspiežam sulu no puses citrona un pievienojam vienu šķēlīti aromātam, ķiplokus saspiežam, medu izšķīdinām, no rozmarīna zariņa noplūcam lapiņas un nedaudz saburzām, pirms pievienošanas garšvielu maisījumam.
Ievietojam šajā marinādē buka lāpstiņas, kārtīgi ieziežam un atstājam ievilkties. Ik pa laikam jānoiet līdz ledusskapim un lāpstiņas marinādē jāpagroza.
Nākamajā vakarā ap sešiem iekurinām kūpinātavu un paceļam temperatūru līdz 180 grādiem. Lai kūp tā riktīgi. Šādā režīmā lāpstiņas jākūpina divas stundas, bet pēc tam temperatūra jāpazemina par 30–40 grādiem un jāsilda lāpstiņas vēl pusstundu. Ja šādā veidā tiek gatavotas pieauguša āža lāpstiņas, tās ieteicams pirms marinēšanas tomēr atkaulot. Tā kā man trāpījās pērnais selekcionējamais āzītis, lāpstiņas bija gana plānas un es nolēmu kūpināt tās veselas.
Pēc kūpināšanas gaļa jānoliek atpūsties un var ķerties klāt uzkodu šķīvja servēšanai. Otrajā dienā otro lāpstiņu, ja tā būs palikusi pāri, var gatavot tālāk, iegūstot jau pavisam citu smeķi. Tā jāieliek cepammaisā, jāapziež ar majonēzi, jāpievieno dārzeņi un jāsutina cepeškrāsnī vēl pusotras stundas. Sanāk neticami aromātiski un garšīgi!