Virtuve

Dari pats! Gatavojam mežacūkas konservus0


Gatavojam mežacūkas konservus.
Gatavojam mežacūkas konservus.
Foto: Indulis Burka

Lai pagatavotu mežacūkas konservus, protams, vajadzīga mežacūkas gaļa. Lai to droši varētu izmantot pārtikā, gaļai jābūt pārbaudītai gan attiecībā uz Āfrikas cūku mēri, gan trihinelozi. Protams, konservu apstrādes procesā gaļas temperatūra pārsniegs to, kurā iet bojā iekapsulējušās trihinellas, tomēr labāk, ja gaļa ir pārbaudīta un droša lietošanai uzturā.

Maltu vai gabaliņos

Atkarībā no vēlmēm mežacūkas gaļu samaļ vai sagriež gabaliņos. Tā kā gatavoju lielāku daudzumu konservu no 3–4 gadus veca mežakuiļa, labākos gaļas gabalus – muguras karbonādi un šķiņķus – sagriezu nelielos 2×3 cm gabaliņos, savukārt pārējo gaļu samalu, izmantojot rupju gaļas mašīnas sietiņu, iegūstot drīzāk sakapātu, nevis samaltu gaļu.

Konservu gatavošanai vajadzīgas arī svaigas cūku ādiņas, ko var iegādāties gaļas tirdzniecības vietās. Parasti tām klāt ir daži milimetri speķa. Ādiņas uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai un samaļ gaļas mašīnā jau ar standarta izmēra sietiņu. Samaltās ādiņas pievieno gaļai, ievērojot attiecību 1:3. Kilograms ādiņu un trīs kilogrami gaļas. Tālākā termiskās apstrādes procesā samaltās ādiņas kopā gaļas sulu pilnībā pārvērtīsies par lielisku želeju.

Izmantojot želatīnu un karsējot konservus augstā temperatūrā, iespējama situācija, ka želatīns pilnībā nesarecē un istabas temperatūrā var būt šķidrs. Šādus konservus sagriezt šķēlītēs, lai uzliktu uz maizes, jau būs apgrūtinoši.

Gatavojam mežacūkas konservus

Sāls, pipari un lauru lapas

Vajadzīgas arī garšvielas. Izmantoju lauru lapas, smaržīgos piparus, raibo piparu maisījumu (melnie, zaļie, baltie un rozā pipari), kadiķogas, svaigus ķiplokus un sāli. Es izmantoju košersāli. Tas ir vidēja rupjuma jūras sāls ar bagātīgu garšu bez pretsalipes vielas.

Metāla kārbiņās ieliek pa vienam smaržīgajam piparam, kadiķogai, trim četriem raibajiem pipariem, nelielam lauru lapas gabaliņam (aptuveni divi kvadrātcentimetri). Sāli pēc garšas samaisa kopā ar gaļu un samaltajām ādiņām. Ja gaļa ir laboratoriski pārbaudīta, uz pannas var ātri izcept nelielu kotletīti un pārliecināties, ka sāls ir tik, cik jūs vēlaties.

Sagatavotā masa jāpilda kārbiņās ar tādu aprēķinu, lai, piespiežot vāciņu, kārbiņa būtu praktiski aizpildīta. Jārīkojas visai veikli, jo ādiņas sāk sastingt, taču uzmanīgi, jo neaizvalcēto kārbiņu malas ir ļoti asas. Uz tām nedrīkst palikt gaļas vai tauku krikumi. Pretējā gadījumā šuve aizvalcējot var nebūt hermētiska.

Jārēķinās ar spiedienu

Kārbas rūpīgi aizvalcē un kārto sterilizējamā ierīcē. Manā gadījumā tas ir paša izgatavots autoklāvs, kurā vienlaikus var nosterilizēt 96 kārbiņas. Tās izvieto pamīšus, lai pārkarsētais tvaiks tās apņemtu no visām pusēm.

Ierīcē ielej 1,5 litrus ūdens, kas karsējot pārvērtīsies tvaikā, hermētiski noslēdz un tajā iesūknē gaisu, līdz spiediens sasniedz 1,5 bārus. Šis spiediens kompensēs kārbiņu izplešanos vārīšanas laikā un neļaus šuvēm deformēties. Kārbiņas ir hermētiski noslēgtas, un arī tajās karsējot palielinās iekšējais spiediens. Jārēķinās, ka tās kārbiņas, kuras būs aizpildītas ar gaļu nepietiekami, tiks deformētas.

Katlu novieto uz gāzes degļa un karsē, līdz temperatūra sasniedz 100–105 grādus un spiediens aptuveni 3,2 bāri. Uzņem laiku un, regulējot liesmu, šādos apstākļos kārbas karsē divas stundas.

Pēc tam izslēdz degli un ļauj katlam atdzist, līdz spiediens sasniedz sākotnējos 1,5 bārus. Atver ventili, izlīdzina spiedienu ar apkārtējo atmosfēru un atver katlu.

Ar vāciņiem uz leju

Kārbas kārto ar vāciņiem uz leju vietā, kur tās varēs pēc iespējas ātrāk atdzist. Kārbiņu saturs joprojām ir aptuveni 50 grādu karsts. Tauki pacelsies uz augšu un pēc satura sastingšanas paliks kārbiņas apakšā! Tos varēs izmantot, savukārt želeja viegli atdalīsies no vāciņa kārbiņas atvēršanas brīdī.

Saistītie raksti

Nākamajā dienā uz atdzisušajām kārbiņām ar marķieri uzraksta, kas tajās iekšā un izgatavošanas datumu.
Atliek tikai konservus novietot glabāšanai sausā, vēsā vietā un celt galdā. Labu apetīti!

Praktiskais seminārs #8. Kā mājās izgatavot konservus

Izdalīt mežakuiļiem prezervatīvus un ieskatīties lācim acīs. “Šauj garām!” #250 epizode

Abonē žurnālu Medības!

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Pieredze
Kad brieži apēdīs rapsi, būs par vēlu, jeb lauksaimniekiem jāiesaistās vairāk
Ekskluzīvi 1 diena
ME
Medības
Pieredze
Staltbriežu likvidācija? Kādi būtu problēmu risinājumi un kādas tad galu galā ir problēmas?
Ekskluzīvi 1 diena
ME
Medības
Pieredze
Veidojas priekšnosacījumi stirnu limita atjaunošanai. Valters Lūsis par situāciju ar stirnām
Ekskluzīvi 2 dienas
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. Vilku limitu nepalielinās un vai tik vispār medības neatcels…
Ekskluzīvi 3 dienas
ME
Medības
Klausies!
Vai mednieka pienākums ir visu izmedīt? “Šauj garām!” #262 epizede
Ekskluzīvi 3 dienas
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. Mednieki un lauksaimnieki izkausies vai izkaus briežus? Otrā tikšanās par postījumiem
Ekskluzīvi 4 dienas
Lielais Loms
Cope
Malu zvejniekiem pa aci! Jānis Stikuts un leģendārie copes stāsti. “Ķeram lielo!” #45 epizode
Ekskluzīvi 11. decembris, 2024
ME
Medības
Klausies!
Kad mednieku grib izdzīt no meža vai padarīt par vergu? “Šauj garām!” #261 epizode
Ekskluzīvi 11. decembris, 2024
Indulis Burka
Aprīkojums
Mednieka soma. Tēmēkļi medībām ar dzinējiem un ne tikai
Ekskluzīvi 4. decembris, 2024
ME
Medības
Klausies!
Nevar mednieku sist no visām pusēm! Haralds Barviks. “Šauj garām!” #260 epizode
Ekskluzīvi 4. decembris, 2024
Indulis Burka
Aprīkojums
Mednieka soma. Super budžeta klase: ko var nopirkt par mazāk nekā 500 eiro?
Ekskluzīvi 3. decembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Sastapt lāci dzinējmedībās vairs nav nekas īpašs, populācija turpina augt. Aculiecinieka video
Ekskluzīvi 2. decembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Terorizēsim šo vietu. Vilku teritorijā kopā ar Aivaru Dunduru. 2. daļa. Video bloga #84 epizode
Ekskluzīvi 27. novembris, 2024
ME
Medības
Klausies!
Alkohola pārbaudes visiem medniekiem, ieroči čeholos. “Šauj garām!” #259 epizode
Ekskluzīvi 27. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. Polijā šautuvē sašauts mednieks. Kas notika patiesībā?
Ekskluzīvi 25. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Lūšus novēro arvien biežāk, bet vai vilki kļūst bezbailīgi? Aculiecinieku video
Ekskluzīvi 21. novembris, 2024
ME
Medības
Klausies!
Lūši un vilki uz to nabaga stirnu, nabaga aļņa teļu. “Šauj garām!” #258 epizode
Ekskluzīvi 20. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Mednieks nofilmē lāci, kas skrien viņam tieši virsū. Aculiecinieka video
Ekskluzīvi 19. novembris, 2024
Indulis Burka
Pieredze
Kad pēdējo reizi tīrījāt gaiseni? Praktiski padomi
Ekskluzīvi 15. novembris, 2024
ME
Medības
Cope
Japāņu Dievs pret franču ēdienu jeb Basara VS Frodigy. Sarunas laivā #16
Ekskluzīvi 14. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. Bebru slepenā dzīve. Kas ir izmetis zaru čupu ūdenstilpē? Medījamie dzīvnieki
Ekskluzīvi 14. novembris, 2024
Indulis Burka
Aprīkojums
Mednieka soma. Odziņa uz kūkas – ballistiskais kalkulators
Ekskluzīvi 13. novembris, 2024
ME
Medības
Klausies!
Trāpīt mērķī 2 km. Mednieks trešajā paaudzē – Dāvis Zaube. “Šauj garām!” #257 epizode
Ekskluzīvi 13. novembris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Ieroču siksna ar pievienoto vērtību – šāviena stabilizāciju. Video bloga #84 epizode
Ekskluzīvi 12. novembris, 2024
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Jaunais Pulsar Merger LRF XT50 – izrādās, ka var būt VĒL labāk
Ekskluzīvi 12. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Sprūda mēlītes nospiediens! Gailišus neviens nespaida! Praktiskais seminārs #51
Ekskluzīvi 11. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Milzīgs 14 vilku bars Cēsīs? Vilki siro Ropažos? Aculiecinieku video
Ekskluzīvi 11. novembris, 2024
Indulis Burka
Aprīkojums
Mednieka soma. Viens termomonoklis – divas lēcas. Tas ir iespējams!
Ekskluzīvi 11. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Paraugdemonstrējumi – kompleksās pārbaudes putnu suņiem (daži pieturpunkti). Praktiskais seminārs #50
Ekskluzīvi 8. novembris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Kas labs veikalā Huberts? Par godu Svētā Huberta dienai, svētku atlaides – 8. novembrī!
Ekskluzīvi 6. novembris, 2024

Lasītākie