Kad ir gaidāmi viesi, bet laika atlicis pavisam nedaudz, kad dvēsele prasa kaut ko kreftīgu un ļoti garšīgu, tad ir īstais laiks pagatavot buka kārtojumu Gardēžu.
Recepte nav sarežģīta. Tās pagatavošanai nepieciešamais laiks arī ir ļoti īss, ja salīdzina ar citiem gaļas ēdieniem, kas gatavoti cepeškrāsnī. Rezultāts ir ne tikai ļoti skaists un kārdinošs, bet arī ļoti garšīgs.
Sastāvdaļas
• Buka mīkstums bez plēvēm vai abas karbonādes
• 3 – 4 vidēji sīpoli
• Majonēze
• Garšvielas: melnie pipari, sāls, majorāns, timiāns• 150 – 200 g siera
• Sviests cepšanai
Pagatavošana
Cepamajā formā saliek sviestu gabaliņos. Buka karbonādi vai mīkstumu attīra no plēvēm un sagriež centimetru biezās šķēlēs. Paņem blīvā polietilēna maisiņu, liek vienu gaļas gabalu iekšā un klapē. Sitieniem jābūt ne pārāk spēcīgiem, lai šķiedras nepajuktu, bet gaļa jāizklapē plāni. Man gandrīz visi gabaliņi sanāca gareniski.
Uz gaļas vienā galā uzziež majonēzi, pa virsu uzliek sīpola ripiņu, apber ar garšvielām un sāli. Tad pārloka gaļu uz pusēm. No virsas to arī apziež ar majonēzi un uzliek sīpolu.
Novieto cepšanas formā. Ņem nākamo gaļas gabalu, izklapē un sagatavo novietošanai formā.
Gaļas gabalus formas dibenā novieto ļoti cieši līdzās. Var pat nedaudz saspiest no sāniem, lai saiet vairāk, jo cepoties gaļa saraujas. Kad visa cepamforma piepildīta (vienā slānī), pa virsu dažās vietās uzliek vēl sviesta pikucīšus, apber gaļu ar sāli un garšvielām.
Beigās vienmērīgi pārkaisa ar rīvētu sieru. Var izmantot dažādu veidu sierus: Krievijas, Holandes, Čedaras, papildinot to ar parmezānu vai mocarellu…
Cepamformu liek cepeškrāsnī bez vāka. Gaļu gatavo 200 – 220 grādos apmēram pusstundu. Kad gaļas suliņa ir sagājusi kopā ar sviestu, siers kļuvis zeltaini brūns un visa panna čurkstin čurkst, ēdiens ir gatavs. Nost ar diētām – labu apetīti!