Vai zināji, ka…
– Vairākās valstīs, piemēram, Skotijā, Lielbritānijā, tradicionālajam un svinīgajam apģērbam savulaik izmantoja pogas, kas gatavotas no āpša zobiem. Tie simbolizēja pārticību un augstu statusu sabiedrībā. Arī mazo somiņu, kas ir neatņemama daļa no Skotijas vīriešu tradicionālā tērpa, mēdz gatavot no āpša kažoka.
Āpsis ir attēlots arī Centrālajā Somijā esošās Luhankas pašvaldības ģerbonī, jo vēsturiski šajā vietā liela nozīme ir bijusi kažoku tirdzniecībai.
– Šobrīd angļu valodā āpsi tulko kā badger, bet līdz pat 18. gadsimtam āpsi Anglijā sauca par brock, kas būtībā nozīmē kaut ko melnbalti svītrainu. 17. gadsimtā vārdu brock lietoja arī kā iesauku cilvēkiem, kam ir melni mati ar gaišākām šķipsnām.
– Folklorā āpsi mēdz asociēt kā ar veiksmi, tā neveiksmi. Piemēram, ja āpsis pāriet pāri ceļam aiz muguras, tad tas ir uz labu laimi. Ja āpsis ceļu šķērso pa priekšu nācējam, tas saistās ar neveiksmi, reizēm pat nāvi.
– Āpša gaļa ir ēdama, taču pirms pagatavošanas tā ir jānodod trihinelozes analīzēm, jo pastāv ļoti liela iespējamība, ka dzīvnieks pārnēsā šo slimību. Jebkurā gadījumā tā ir jāpagatavo rūpīgi līdzīgi kā mežacūkas gaļa. Kulinārā ziņā paši vērtīgākie būs tieši āpša stilbiņi.
– Vēsturiski skūšanās birstītes mēdza gatavot no āpša kažoka.
– Ieraugot mežā āpša pēdu, pirmajā mirklī var šķist, ka te ir staigājis mazs lācītis. Tas tādēļ, ka āpši tāpat kā lāči un arī cilvēki ir pēdmiņi, proti, ejot balstās uz pilnas pēdas.
– Āpšu puišiem tāpat kā daudzu citu dzīvnieku tēviņiem dzimumloceklī ir tievs kauliņš. Interesanti, ka tā forma un izliekums dažādām āpšu pasugām atšķiras.
– Viens no vērtīgākajiem produktiem, ko var iegūt no nomedīta āpša, ir tauki. Lai tie būtu kvalitatīvi, dzīvnieks jānomedī pareizi, proti, nesavainojot vēdera dobuma orgānus. Taukos ir daudz derīgu vitamīnu – A, E, PP, kā arī visa B grupa. Tāpat arī oleīnskābes, linolēnskābes un citas organiskās skābes, proteīnu enzīmi un daudz cilvēkam vajadzīgo mikroelementu.
Izdalīt mežakuiļiem prezervatīvus un ieskatīties lācim acīs. “Šauj garām!” #250 epizode
Abonē žurnālu Medības!