Virtuve

Buka akniņas ar “Dzintara” siera mērci0


Sātīgs un gards rezultāts!
Sātīgs un gards rezultāts!
Foto: Kate Šterna

Pavārmākslā tāpat kā attiecībās viss ir atkarīgs no niansēm. Aknu gatavošana ir tāda štelle, ka grūti pateikt, kas tad īsti ir tas svarīgākais, kas otršķirīgais centienos izšmorēt sulīgas un baudāmas akniņas.

Skaidrs, ka medniekmājā viss garšo lieliski, bet mājās ēdājs ir prasīgāks. Katru reizi tu, cilvēks, iegūsti kaut ko jaunu. Pats pamēģini, noskaties vai uzklausi kolēģu ieteikumu. Kādās no vasaras medībām man iekrita kārta cept buka akniņas. Jānis V. ieteica pievienot aknu ēdienam apceptus zaķīšus. Reiz ēdu kaut ko līdzīgu un man nepatika abu produktu konsistences atšķirība. Taču pati es nebiju mēģinājusi šādu variantu. Medniece Lienīte S. piešķīra kausēto sieru Dzintars, ko pielikt klāt, un tad ēdiens sanāca tik garšīgs, ka mājās nolēmu atkārtot.

Sastāvdaļas

•Divu buku aknas un trīs buku zaķīši
•Trīs vidēji sīpoli
•Kausētais siers Dzintars klasiskais, visa kārba
•Sāls un melnie pipari pēc garšas
•150 gramu pussaldā baltvīna.

Pagatavošana

Ingredienti ir vienkārši, taču sāls ir pašā procesā. Uzkarsējam pannu tā riktīgi. Medniekmājā man bija elektriskā plīts ar plāno pannu, mājās gāzes plīts un pamatīga čuguna panna. Atšķiras laiks, kas nepieciešams, lai trauks uzkarstu. Protams, eļļas temperatūru ar termometru nemērīju. Uzmetu gaļas gabaliņu, lai saprastu, kā čurkst.

Pirmie jācep zaķīši. Gaļa jāgriež ar asu nazi, plāni jo plāni. Šķēlīšu biezumam jābūt vienam vai diviem milimetriem, ne vairāk. Šādi sagriezta gaļa gatavojas ātri. Protams, to viegli sabojāt – pārcept. Tādēļ lielā uzkarsētā pannā, kur eļļa pamatīgi čurkst, ja tajā iemet mazu gaļas kripatiņu, ieber visu gaļu. To uzreiz cenšas sadalīt pa šķēlītēm un gabaliņiem, maisa, lai viss vienmērīgi pagatavojas. Gaļa atdos diezgan daudz šķidruma un uzreiz neapcepsies. Tas arī nav nepieciešams. Nevajag censties apbrūnināt gaļu. Gluži pretēji! Kad gabaliņi zaudējuši rozīgumu, gaļa uzreiz jānoņem no pannas, atstājot visu šķidrumu un eļļu.

Kad gaļa atlikta palielā bļodā, pannā, kur palikusi eļļa un gaļas sula, beram iepriekš sagrieztos sīpolus. Tos var griezt smalkos gredzenos vai palielos gabaliņos. Sīpolus arī nevajag stipri apbrūnināt – līdz zeltainam dzeltenīgumam, tad liekam pie gaļas. Tagad var izrādīties, ka eļļas ir par maz. Pievienojam to vai arī liekam pannā sviestu. Man patīk gatavot ar sviestu. Tas dod burvīgu garšu, ko nav spējīgas piedāvāt augu eļļas.

Pagaidām nedaudz, lai panna sakarst, un beram tajā gabaliņos sagrieztas aknas. Man tīk centimetru pusotra biezi gabaliņi. Karstajā pannā aknu virsma ātri apcepas, ieslogot mitrumu iekšpusē. Tiklīdz pazūd rozīgais tonis, aknām pievienojam visu, kas dzesējas bļodā. Liekam klāt sāli, piparus un visu sildām, ik pa brīdim apmaisot. Medniekmājā pa rokai bija pussaldais baltvīns. Pielēju apmēram 150 gramus.

Noslēgumā pievienoju veselu kārbu klasiskā Dzintara siera, izmaisīju, lai izkūst, un ēdiens ir gatavs. Nekāda krējuma vai piena!

Vairāk lasiet žurnālā Medības

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Pieredze
Terorizēsim šo vietu. Vilku teritorijā kopā ar Aivaru Dunduru. 2. daļa. Video bloga #84 epizode
Ekskluzīvi 1 diena
ME
Medības
Klausies!
Alkohola pārbaudes visiem medniekiem, ieroči čeholos. “Šauj garām!” #259 epizode
Ekskluzīvi 1 diena
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. Polijā šautuvē sašauts mednieks. Kas notika patiesībā?
Ekskluzīvi 3 dienas
ME
Medības
Pieredze
Lūšus novēro arvien biežāk, bet vai vilki kļūst bezbailīgi? Aculiecinieku video
Ekskluzīvi Nedēļa
ME
Medības
Klausies!
Lūši un vilki uz to nabaga stirnu, nabaga aļņa teļu. “Šauj garām!” #258 epizode
Ekskluzīvi 20. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Mednieks nofilmē lāci, kas skrien viņam tieši virsū. Aculiecinieka video
Ekskluzīvi 19. novembris, 2024
Indulis Burka
Pieredze
Kad pēdējo reizi tīrījāt gaiseni? Praktiski padomi
Ekskluzīvi 15. novembris, 2024
ME
Medības
Cope
Japāņu Dievs pret franču ēdienu jeb Basara VS Frodigy. Sarunas laivā #16
Ekskluzīvi 14. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. Bebru slepenā dzīve. Kas ir izmetis zaru čupu ūdenstilpē? Medījamie dzīvnieki
Ekskluzīvi 14. novembris, 2024
Indulis Burka
Aprīkojums
Mednieka soma. Odziņa uz kūkas – ballistiskais kalkulators
Ekskluzīvi 13. novembris, 2024
ME
Medības
Klausies!
Trāpīt mērķī 2 km. Mednieks trešajā paaudzē – Dāvis Zaube. “Šauj garām!” #257 epizode
Ekskluzīvi 13. novembris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Ieroču siksna ar pievienoto vērtību – šāviena stabilizāciju. Video bloga #84 epizode
Ekskluzīvi 12. novembris, 2024
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Jaunais Pulsar Merger LRF XT50 – izrādās, ka var būt VĒL labāk
Ekskluzīvi 12. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Sprūda mēlītes nospiediens! Gailišus neviens nespaida! Praktiskais seminārs #51
Ekskluzīvi 11. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Milzīgs 14 vilku bars Cēsīs? Vilki siro Ropažos? Aculiecinieku video
Ekskluzīvi 11. novembris, 2024
Indulis Burka
Aprīkojums
Mednieka soma. Viens termomonoklis – divas lēcas. Tas ir iespējams!
Ekskluzīvi 11. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Paraugdemonstrējumi – kompleksās pārbaudes putnu suņiem (daži pieturpunkti). Praktiskais seminārs #50
Ekskluzīvi 8. novembris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Kas labs veikalā Huberts? Par godu Svētā Huberta dienai, svētku atlaides – 8. novembrī!
Ekskluzīvi 6. novembris, 2024
ME
Medības
Klausies!
Par dzemdību pieņemšanu pirtiņā, medīgiem suņiem un aļņu samazinājumu. “Šauj garām!” #256 epizode
Ekskluzīvi 6. novembris, 2024
Linda Dombrovska
Aprīkojums
Mednieka soma. Pard Leopard 640 – laikam šoreiz izmēram galīgi nav nozīmes…
Ekskluzīvi 5. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
FOTO un VIDEO. Svētā Huberta svētki Skaistkalnē. Tie saliedē medniekus un aicina pārdomāt mūsu attieksmi pret dabu
Ekskluzīvi 5. novembris, 2024
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Taktiskais CZ Scorpion Evo 3 S1 funkcionāls, viegls ierocis – žurnāla Medības loterijas ierocis
Ekskluzīvi 4. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Naktī vilku teritorijā kopā ar vilku vārdotāju Aivaru Dunduru. 1.daļa. Video bloga #83 epizode
Ekskluzīvi 31. oktobris, 2024
ME
Medības
Pieredze
TOP 5 videoklipi, ko vērts noskatīties žurnāla Medības YouTube kanālā
Ekskluzīvi 30. oktobris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Kārtējais mēģinājums nomelnot medniekus? Sašauts staltbriedis bez kājām!
Ekskluzīvi 30. oktobris, 2024
ME
Medības
Virtuve
Mega pīrādziņš ar steiku jeb brieža filejas Velingtons ar baravikām. No dabas līdz galdam #11
Ekskluzīvi 29. oktobris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Medību suņu galvenās uzvedības problēmas un to iespējamie risinājumi. Praktiskais seminārs #49
Ekskluzīvi 29. oktobris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Izmēram ir nozīme? Mazītiņais bet jaudīgais Pixfra Chiron C650
Ekskluzīvi 29. oktobris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Notīrīt pulvera pēdas, lodes paliekas un saeļļot. Tīrām ieroci! Video bloga #82 epizode
Ekskluzīvi 25. oktobris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Aprīkojuma tests. Četru termoiekārtu tests. Kas patīk, kas nepatīk, kā rāda?
Ekskluzīvi 17. oktobris, 2024

Lasītākie