Sirds. Īpaša medījuma gaļas daļa. Senatnē cilvēki ticēja, ka iegūs tā dzīvnieka spēku un izveicību, kura sirdi tie apēdīs. Un kurš gan no mums negribētu iegūt aļņa izturību un stirnas veiklību! Jo tieši šo dzīvnieku sirds pagatavošanas recepti iesaka restorāna 32. augusts šefpavārs Rūdolfs Šteinbergs.
Aļņa sirds karpačo (recepte četrām personām)
Sastāvdaļas
Aļņa sirds
Trīs lieli burkāni
Divi sīpoli
Olīveļļa
Zariņš raudenes
Zariņš timiāna
Sāls, pipari pēc garšas
Ēdamkarote želatīna
100 g Comte siera vai cita cietā siera pēc garšas
70 g saulē kaltētu tomātu
100 g mini rukolas
50 g ciedru riekstu
Pagatavošana
Burkānus sarīvē skaidiņās un kopā ar smalki sakapātiem sīpoliem uz pannas apcep zeltainus. Katlā liek četrās daļās pārgrieztu aļņa sirdi, pārlej ar ūdeni un uzvāra. Šķidrumu nolej. Ūdeni pielej no jauna un, kad tas sāk vārīties, nosmeļ putas. Pievieno apceptos burkānus un sīpolus, garšvielas, sāli un piparus. Turpina vārīt uz nelielas uguns divas stundas, līdz sirds ir gatava.
Sirdi izņem no buljona un atdzesē. Gaļu ar ļoti asu nazi sagriež plānās šķēlītēs. Griešanai var izmantot arī elektrisko griezēju. Gaļu kārto uz cepampapīra, kas izgriezts atbilstoši tā šķīvja diametram, uz kura ēdienu pasniegs.
Izkāš 700 ml buljona, uzsilda un tam pievieno ēdamkaroti uzbriedināta želatīna. Buljonu pasilda, līdz želatīns pilnībā izkūst. Uz plānas paplātes klāj pārtikas plēvi un izlej sagatavoto biljonu ar želatīnu. Paplāti liek ledusskapī, lai buljons sastingtu.
Uz šķīvja kārto daļu zaļumu, saulē kaltēto tomātu un ciedru riekstu, plānās šķēlītēs sagriezto sieru. Virsū liek aļņa sirds karpačo. Virs tā atkal kārto zaļumus, saulē kaltētos tomātus, ciedru riekstus un sieru. No ledusskapja izņem saželējušo buljonu, izspiež vēlamās formas disku un uzmanīgi liek virsū kārtojumam. Labu apetīti!