Īsts mednieks no tiesas novērtēs vienu no visīpašākajām medījumu delikatesēm – mežakuiļa pautus. Gardi pagatavoti atkarībā no gaumes, dažam labam pautiņi pie dūšas ies pat labāk nekā aknas, jo tiem garša ir daudz maigāka, bez specifiskās piegaršas. Nemednieks savukārt, izdzirdējis par šādu paēdienu, parasti rauc degunu – nu nē, ir arī labākas ēdamlietas! Labākas varbūt arī ir, bet tām pietrūkst galvenā – medību īpašās garšas. Un der jau ne tikai kuiļa, bet arī staltbrieža pauti – labu mantu ārā mest nedrīkst!
Pagatavošana
Tad nu atbrīvo pautus no plēvēm, vislabāk bumbuļus noblanšēt, jo tad visas plēves nāks nost vieglāk. Sagriež šķēlītēs un uz kādu laiciņu iemarinē, izmantojot pipariņus, ķiplociņus, rozmarīnu un olīveļļu. Var cept jau pēc brītiņa, bet var arī ilgāk paturēt ledusskapī, tas pēc vajadzības.
Sagriež sīpolus un apcep uz pannas. Tad apcep pautus. Iespējams, ka liekais šķidrums būs jānolej, lai nav tā, ka pauti ilgi sautējas un vārās savā sulā. Kad tie apcepušies, pievieno saceptos sīpolus, mazliet pasutina, tad lej klāt saldo krējumu – neskopojoties. Mazliet pavāra, tad virumu pagaršo un pievieno garšvielas pēc gaumes. Kam vairāk sāls, kam vairāk pipariņu.
Pautus jau var arī kārtīgi sacept ar sīpoliem un pipariem bez saldā krējuma. Bet tas atkarīgs no gaumes un noskaņojuma. Ar mērci tos var pasniegt kā otro ēdienu ar kartupeļiem, bet vienkārši saceptus – kā uzkodu. Pasniedz kopā ar cepeškrāsnī ceptiem kartupeļiem, burkānu vai ziedkāpostu biezeni, salātiem. Protams, šis paēdiens liks ievērojami palēkties holesterīna līmenim asinīs, bet gardi ir bez gala!