Pieredze

Kā pareizi nogatavināt fazānu?0


Fazānu nogatavināšana
Fazānu nogatavināšana
Foto: Kate Šterna

Fazāns pēc būtības ir krūmu vista ļoti skaistā iepakojumā. Īpaši tie, kas audzēti fermā un baroti ar speciāli sagatavotu barību. Iekšējā auss burtiski dzird komentārus par to, ka fazānu medības nav īstas medības un fazāns nav īsti medījams putns. Ir! Protams, tām ir sava specifika. Turklāt mūsu apstākļos citu lauka putnu medības pagaidām nav iespējamas. Irbes medīt nav atļauts. Tikmēr fazāns ir medījamo putnu sarakstā Latvijā un šis medību veids – ar suņiem, ar dzinējiem – kļūst aizvien populārāks. Somijā un Zviedrijā gadā izlaiž dabā desmitiem tūkstošu fazānu un daļai izdodas ne tikai izdzīvot, bet arī sagaidīt putnēnus. Interesanti, ka zviedru fazāni iemācījušies nakšņot kokos, tādējādi paglābjoties no plēsējiem. Izcelsmes valstīs tie nesēž kokos, bet gan uz nakti paslēpjas dzeloņkrūmos. Iespējams, ar laiku tie iedzīvosies arī Latvijā.

Tātad fazāns. Gaļa ir blīva, kājas tumšas, krūtiņa gaiša. Nav tik balta kā broileram, bet tuvu tam. Pirmā gada putns var svērt līdz kilogramam. Daudz ir atkarīgs no tā, kādā voljērā tas audzis un kā barots. Pēc garšas šis putns atgādina ļoti kvalitatīvu padomju laiku vistu. Izvārot zupu, par to pārliecinies. Buljons ir dzidrs, dzeltens un ļoti aromātisks. Tomēr fazāna garšas īpašības un aromātu var uzlabot. Fazānus var nogatavināt tāpat kā pīles, taču tiem ieteicamā temperatūra ir tuvu desmit grādiem pēc Celsija. Nogatavināšanas laiks ir atkarīgs no laika apstākļiem, ja putns pakarināts ārā, un no mednieka apņēmības. Mums, kas nav diži saraduši ar nogatavināšanas ideju, tas prasa arī zināmu drosmi, tomēr ir vērts pārvarēt bažas. Pirmo reizi es par to pārliecinājos, kad atļāvos nogatavināt zaķi ar visām iekšām četras nedēļas. Rezultāts bija izcils. Ar putniem ir tieši tāpat. Kāds slavens pavārs teica: “Garšas virsotne tiek sasniegta, kad fazāns sāk sadalīties; tā aromāts attīstās, gaļas sulas sajaucas ar taukiem, kas notiek tikai noteiktā fermentācijas pakāpē, tāpat kā kafijā esošo eļļu var atsvabināt, tikai to grauzdējot.”

Ko saka zinātne

Internetā ir atrodams daudz interesantas informācijas. Piemēram, publikācija, kas atspoguļo medījuma gaļas nogatavināšanai veltītu eksperimentu rezultātus. Fazāns, kas bijis pakarināts vesels un nogatavinājies desmit dienas desmit grādu temperatūrā, pēc izcepšanas vairumam degustētāju šķita daudz aromātiskāks un garšīgāks nekā tie, kas tika nogatavināti četras dienas 15 oC, vai tie, kas karājās astoņpadsmit dienas 5 oC temperatūrā. Desmit grādos nogatavināto fazānu gaļa ieguva izteiktāku medījuma garšu, kļuva mīkstāka un aromātiskāka. Vairākums pasaules līmeņa pavāru un pārtikas speciālistu norāda, ka fazānus vajag nogatavināt ārā, kas ir pieņemami, ja vien runa nav par karsto laiku augusta sākumā un septembrī. Dažreiz pie mums arī oktobris ir gana silts, tādēļ putna nogatavināšanai var izgatavot speciālu sieta skapi vai sagatavot vietu dzesētavā. Ideālā temperatūra fazāna nogatavināšanai ir 10–12 oC. Tālāk. Lielbritānijas zinātnieki izpētījusi, ka clostridia un e. Coli baktērijas sāk strauji vairoties, apkārtējās vides temperatūrai paceļoties virs 15 oC. Turpretī desmit grādos baktērijas attīstās ļoti lēni, bet clostridia vispār nespēj vairoties. No tā visa izriet, ka pēc medībām vislabāk putnus salikt vēsumā, atstatus citu no cita vai uzreiz uzkarināt. Fazāna nogatavināšanai optimālie nosacījumi ir 10–12 oC trīs līdz desmit dienas.
Nākamais ir jautājums – par spalvām un iekšām. Fazāna āda ir plānāka un vārīgāka nekā pīlei. Tādēļ spalvas un pūkas, kas pasargā to no ātras izžūšanas ir ieteicams saglabāt. Taču tas nav obligāti. Arī noplūktu fazānu var nogatavināt, tad gan jārēķinās, ka āda izkaltīs un būs metama ārā.
Iekšas, ja tās nav sašautas, arī nav jāņem ārā. Nogatavinoties iekšās esošie enzīmi pozitīvi ietekmēs fazāna gaļas garšu.
Ļoti liela nozīme ir putna vecumam. Latvijā fazānu medībās izmanto voljēros audzētus putnus, un parasti tie ir jaunāki par gadu. Šādā vecumā nebrīvē audzētu putnu gaļa nav sīksta, un tāda putna nogatavināšanai pietiks ar vienu līdz trim dienām.

Nevar mednieku sist no visām pusēm! Haralds Barviks. “Šauj garām!” #260 epizode

Abonē 2025. gadam ar pielikumiem un saņem 3 tematiskos pielikumus.

👉 Abonē 2025. gadam bez pielikumiem.
👉 Abonē 2025. gadam LIELO KOMPLEKTU: Medības ar Pielikumiem + e-izdevumi + LASI.LV | viss portāls

Abonē žurnālu Medības 2025. gadam

Saistītie raksti

Žurnāla Medības decembra numurā lasi par medījuma gaļu!

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Pieredze
Kad brieži apēdīs rapsi, būs par vēlu, jeb lauksaimniekiem jāiesaistās vairāk
Ekskluzīvi 2 dienas
ME
Medības
Pieredze
Staltbriežu likvidācija? Kādi būtu problēmu risinājumi un kādas tad galu galā ir problēmas?
Ekskluzīvi 2 dienas
ME
Medības
Pieredze
Veidojas priekšnosacījumi stirnu limita atjaunošanai. Valters Lūsis par situāciju ar stirnām
Ekskluzīvi 3 dienas
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. Vilku limitu nepalielinās un vai tik vispār medības neatcels…
Ekskluzīvi 4 dienas
ME
Medības
Klausies!
Vai mednieka pienākums ir visu izmedīt? “Šauj garām!” #262 epizede
Ekskluzīvi 4 dienas
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. Mednieki un lauksaimnieki izkausies vai izkaus briežus? Otrā tikšanās par postījumiem
Ekskluzīvi 5 dienas
Lielais Loms
Cope
Malu zvejniekiem pa aci! Jānis Stikuts un leģendārie copes stāsti. “Ķeram lielo!” #45 epizode
Ekskluzīvi 11. decembris, 2024
ME
Medības
Klausies!
Kad mednieku grib izdzīt no meža vai padarīt par vergu? “Šauj garām!” #261 epizode
Ekskluzīvi 11. decembris, 2024
Indulis Burka
Aprīkojums
Mednieka soma. Tēmēkļi medībām ar dzinējiem un ne tikai
Ekskluzīvi 4. decembris, 2024
ME
Medības
Klausies!
Nevar mednieku sist no visām pusēm! Haralds Barviks. “Šauj garām!” #260 epizode
Ekskluzīvi 4. decembris, 2024
Indulis Burka
Aprīkojums
Mednieka soma. Super budžeta klase: ko var nopirkt par mazāk nekā 500 eiro?
Ekskluzīvi 3. decembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Sastapt lāci dzinējmedībās vairs nav nekas īpašs, populācija turpina augt. Aculiecinieka video
Ekskluzīvi 2. decembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Terorizēsim šo vietu. Vilku teritorijā kopā ar Aivaru Dunduru. 2. daļa. Video bloga #84 epizode
Ekskluzīvi 27. novembris, 2024
ME
Medības
Klausies!
Alkohola pārbaudes visiem medniekiem, ieroči čeholos. “Šauj garām!” #259 epizode
Ekskluzīvi 27. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. Polijā šautuvē sašauts mednieks. Kas notika patiesībā?
Ekskluzīvi 25. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Lūšus novēro arvien biežāk, bet vai vilki kļūst bezbailīgi? Aculiecinieku video
Ekskluzīvi 21. novembris, 2024
ME
Medības
Klausies!
Lūši un vilki uz to nabaga stirnu, nabaga aļņa teļu. “Šauj garām!” #258 epizode
Ekskluzīvi 20. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Mednieks nofilmē lāci, kas skrien viņam tieši virsū. Aculiecinieka video
Ekskluzīvi 19. novembris, 2024
Indulis Burka
Pieredze
Kad pēdējo reizi tīrījāt gaiseni? Praktiski padomi
Ekskluzīvi 15. novembris, 2024
ME
Medības
Cope
Japāņu Dievs pret franču ēdienu jeb Basara VS Frodigy. Sarunas laivā #16
Ekskluzīvi 14. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. Bebru slepenā dzīve. Kas ir izmetis zaru čupu ūdenstilpē? Medījamie dzīvnieki
Ekskluzīvi 14. novembris, 2024
Indulis Burka
Aprīkojums
Mednieka soma. Odziņa uz kūkas – ballistiskais kalkulators
Ekskluzīvi 13. novembris, 2024
ME
Medības
Klausies!
Trāpīt mērķī 2 km. Mednieks trešajā paaudzē – Dāvis Zaube. “Šauj garām!” #257 epizode
Ekskluzīvi 13. novembris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Ieroču siksna ar pievienoto vērtību – šāviena stabilizāciju. Video bloga #84 epizode
Ekskluzīvi 12. novembris, 2024
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Jaunais Pulsar Merger LRF XT50 – izrādās, ka var būt VĒL labāk
Ekskluzīvi 12. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Sprūda mēlītes nospiediens! Gailišus neviens nespaida! Praktiskais seminārs #51
Ekskluzīvi 11. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Milzīgs 14 vilku bars Cēsīs? Vilki siro Ropažos? Aculiecinieku video
Ekskluzīvi 11. novembris, 2024
Indulis Burka
Aprīkojums
Mednieka soma. Viens termomonoklis – divas lēcas. Tas ir iespējams!
Ekskluzīvi 11. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Paraugdemonstrējumi – kompleksās pārbaudes putnu suņiem (daži pieturpunkti). Praktiskais seminārs #50
Ekskluzīvi 8. novembris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Kas labs veikalā Huberts? Par godu Svētā Huberta dienai, svētku atlaides – 8. novembrī!
Ekskluzīvi 6. novembris, 2024

Lasītākie