Pieredze

Kā pareizi nogatavināt fazānu?0


Fazānu nogatavināšana
Fazānu nogatavināšana
Foto: Kate Šterna

Fazāns pēc būtības ir krūmu vista ļoti skaistā iepakojumā. Īpaši tie, kas audzēti fermā un baroti ar speciāli sagatavotu barību. Iekšējā auss burtiski dzird komentārus par to, ka fazānu medības nav īstas medības un fazāns nav īsti medījams putns. Ir! Protams, tām ir sava specifika. Turklāt mūsu apstākļos citu lauka putnu medības pagaidām nav iespējamas. Irbes medīt nav atļauts. Tikmēr fazāns ir medījamo putnu sarakstā Latvijā un šis medību veids – ar suņiem, ar dzinējiem – kļūst aizvien populārāks. Somijā un Zviedrijā gadā izlaiž dabā desmitiem tūkstošu fazānu un daļai izdodas ne tikai izdzīvot, bet arī sagaidīt putnēnus. Interesanti, ka zviedru fazāni iemācījušies nakšņot kokos, tādējādi paglābjoties no plēsējiem. Izcelsmes valstīs tie nesēž kokos, bet gan uz nakti paslēpjas dzeloņkrūmos. Iespējams, ar laiku tie iedzīvosies arī Latvijā.

Tātad fazāns. Gaļa ir blīva, kājas tumšas, krūtiņa gaiša. Nav tik balta kā broileram, bet tuvu tam. Pirmā gada putns var svērt līdz kilogramam. Daudz ir atkarīgs no tā, kādā voljērā tas audzis un kā barots. Pēc garšas šis putns atgādina ļoti kvalitatīvu padomju laiku vistu. Izvārot zupu, par to pārliecinies. Buljons ir dzidrs, dzeltens un ļoti aromātisks. Tomēr fazāna garšas īpašības un aromātu var uzlabot. Fazānus var nogatavināt tāpat kā pīles, taču tiem ieteicamā temperatūra ir tuvu desmit grādiem pēc Celsija. Nogatavināšanas laiks ir atkarīgs no laika apstākļiem, ja putns pakarināts ārā, un no mednieka apņēmības. Mums, kas nav diži saraduši ar nogatavināšanas ideju, tas prasa arī zināmu drosmi, tomēr ir vērts pārvarēt bažas. Pirmo reizi es par to pārliecinājos, kad atļāvos nogatavināt zaķi ar visām iekšām četras nedēļas. Rezultāts bija izcils. Ar putniem ir tieši tāpat. Kāds slavens pavārs teica: “Garšas virsotne tiek sasniegta, kad fazāns sāk sadalīties; tā aromāts attīstās, gaļas sulas sajaucas ar taukiem, kas notiek tikai noteiktā fermentācijas pakāpē, tāpat kā kafijā esošo eļļu var atsvabināt, tikai to grauzdējot.”

Ko saka zinātne

Internetā ir atrodams daudz interesantas informācijas. Piemēram, publikācija, kas atspoguļo medījuma gaļas nogatavināšanai veltītu eksperimentu rezultātus. Fazāns, kas bijis pakarināts vesels un nogatavinājies desmit dienas desmit grādu temperatūrā, pēc izcepšanas vairumam degustētāju šķita daudz aromātiskāks un garšīgāks nekā tie, kas tika nogatavināti četras dienas 15 oC, vai tie, kas karājās astoņpadsmit dienas 5 oC temperatūrā. Desmit grādos nogatavināto fazānu gaļa ieguva izteiktāku medījuma garšu, kļuva mīkstāka un aromātiskāka. Vairākums pasaules līmeņa pavāru un pārtikas speciālistu norāda, ka fazānus vajag nogatavināt ārā, kas ir pieņemami, ja vien runa nav par karsto laiku augusta sākumā un septembrī. Dažreiz pie mums arī oktobris ir gana silts, tādēļ putna nogatavināšanai var izgatavot speciālu sieta skapi vai sagatavot vietu dzesētavā. Ideālā temperatūra fazāna nogatavināšanai ir 10–12 oC. Tālāk. Lielbritānijas zinātnieki izpētījusi, ka clostridia un e. Coli baktērijas sāk strauji vairoties, apkārtējās vides temperatūrai paceļoties virs 15 oC. Turpretī desmit grādos baktērijas attīstās ļoti lēni, bet clostridia vispār nespēj vairoties. No tā visa izriet, ka pēc medībām vislabāk putnus salikt vēsumā, atstatus citu no cita vai uzreiz uzkarināt. Fazāna nogatavināšanai optimālie nosacījumi ir 10–12 oC trīs līdz desmit dienas.
Nākamais ir jautājums – par spalvām un iekšām. Fazāna āda ir plānāka un vārīgāka nekā pīlei. Tādēļ spalvas un pūkas, kas pasargā to no ātras izžūšanas ir ieteicams saglabāt. Taču tas nav obligāti. Arī noplūktu fazānu var nogatavināt, tad gan jārēķinās, ka āda izkaltīs un būs metama ārā.
Iekšas, ja tās nav sašautas, arī nav jāņem ārā. Nogatavinoties iekšās esošie enzīmi pozitīvi ietekmēs fazāna gaļas garšu.
Ļoti liela nozīme ir putna vecumam. Latvijā fazānu medībās izmanto voljēros audzētus putnus, un parasti tie ir jaunāki par gadu. Šādā vecumā nebrīvē audzētu putnu gaļa nav sīksta, un tāda putna nogatavināšanai pietiks ar vienu līdz trim dienām.

Nevar mednieku sist no visām pusēm! Haralds Barviks. “Šauj garām!” #260 epizode

Abonē 2025. gadam ar pielikumiem un saņem 3 tematiskos pielikumus.

👉 Abonē 2025. gadam bez pielikumiem.
👉 Abonē 2025. gadam LIELO KOMPLEKTU: Medības ar Pielikumiem + e-izdevumi + LASI.LV | viss portāls

Abonē žurnālu Medības 2025. gadam

Saistītie raksti

Žurnāla Medības decembra numurā lasi par medījuma gaļu!

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Klausies!
Šaut garām ir vieglāk, daudz vairāk vietas! Dainis Upelnieks “Šauj garām!” #277 epizode
Ekskluzīvi 3 stundas
ME
Medības
Pieredze
TOP 5 videoklipi, ko vērts noskatīties žurnāla Medības YouTube kanālā
Ekskluzīvi 23 stundas
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. “Mednis” atklāj patieso situāciju medību jomā. Atskats uz medību sezonu un nākotnes plāni
Ekskluzīvi 2 dienas
ME
Medības
Virtuve
Medīt var visu, kas kustās, tik jāapēd uz vietas. Pokijs mednieku gaumē. No dabas līdz galdam #16
Ekskluzīvi 2 dienas
ME
Medības
Aprīkojums
Bebru medību sezona. Cik ilgi atļauts medīt ar termālajām ierīcēm? Video bloga #90 epizode
Ekskluzīvi 4 dienas
ME
Medības
Pieredze
Bebru medības pavasarī! Padomi jaunajiem medniekiem #4
Ekskluzīvi 5 dienas
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO. Gribi trīs lapsas vienā vakarā? Trenējies ar maseni un būs!
Ekskluzīvi 25. marts, 2025
Indulis Burka
Pieredze
Ragu meklēšana vai nelikumīgas medības? Kā nepārkāpt Medību likumu un noteikumus!
Ekskluzīvi 19. marts, 2025
ME
Medības
Klausies!
Vietas, kur briežu medības jāaizliedz, bet bebram jāmaksā par darbu! “Šauj garām!” #275 epizode
Ekskluzīvi 19. marts, 2025
Kate Šterna
Aprīkojums
Vilks, kas pārvērtās par kuili un pārdrošā lapsa, jeb medības ar Pulsar Thermion 2 LRF XL60
Ekskluzīvi 17. marts, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Lai acis nežilbtu! Jaunais zaļās krāsas atjaunonājums pulsāram!
Ekskluzīvi 14. marts, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Humānas bebru medības, 138000 izšautas lodes gadā un atskats uz izstādi Iwa OutdoorClassics
Ekskluzīvi 13. marts, 2025
ME
Medības
Pieredze
Agrāk gāja medīt ar prieku! Nedrīkst padarīt mednieku mežā par nevēlamu!
Ekskluzīvi 13. marts, 2025
Linda Dombrovska
Aprīkojums
Karsts jaunums no Ukrainas. NVECTECH termālās ierīces medībām
Ekskluzīvi 5 stundas
ME
Medības
Pieredze
Trīs stundas, vienreiz gadā, un zaļos neprovocēt! Mednieka dienasgrāmata #36
Ekskluzīvi 12. marts, 2025
ME
Medības
Pieredze
Raganu balsis, mēra posta darbs un vilki siro māju tuvumā. Meža ziņas #2
Ekskluzīvi 12. marts, 2025
ME
Medības
Klausies!
Pilnīgs svina munīcijas tidzniedzības aizliegums un ziņot nav jēgas! “Šauj garām!” #274 epizode
Ekskluzīvi 12. marts, 2025
Indulis Burka
Aprīkojums
Video! Pixfra otrā paaudze: Izcils attēls un izcila cena. Kas patika un kas nepatika
Ekskluzīvi 10. marts, 2025
ME
Medības
Pieredze
Uz dzīvību un nāvi ar lūsi, vilki mēģina uzbrukt cilvēkiem un milzīgi briežu bari. Meža ziņas #1
Ekskluzīvi 7. marts, 2025
ME
Medības
Klausies!
Mednieki nav militarizēts grupējums, kas pilda konkrētus uzdevumus! “Šauj garām!” #273 epizode
Ekskluzīvi 5. marts, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Mazo nazīšu aizliegums, jaunākās munīcijas tendences un lietas, kas liek smaidīt. IWA apskats
Ekskluzīvi 4. marts, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Jaunas lodes, drillings un termiķi. Medību tūre izstādē IWA OutdoorClassics 1. daļa
Ekskluzīvi 1. marts, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Kurš viltīgāks? Bebrs vai mednieks? Video bloga #89 epizode
Ekskluzīvi 27. februāris, 2025
ME
Medības
Klausies!
Vilki nogalina suņus, bet mednieki kļuvuši par ķīlniekiem. Armands Krauze “Šauj garām!” #272 epizode
Ekskluzīvi 26. februāris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Labākie naži bebra pirmapsraidē, salīdzinām dažādus. Praktiskais seminārs #52
Ekskluzīvi 25. februāris, 2025
ME
Medības
Virtuve
Jūrā pēc brieža, nosvilinātas uzacis un brieža kababs. “No dabas līdz galdam” #15
Ekskluzīvi 25. februāris, 2025
Kate Šterna
Pieredze
Satiek neparastu un Latvijas faunai neraksturīgu dzīvnieku! Aculiecinieka video
Ekskluzīvi 23. februāris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Kāpēc pieaug briežu skaits, kā veicas ar limita izpildi – Valters Lūsis. “Šauj garām!” ekstra #45
Ekskluzīvi 21. februāris, 2025
ME
Medības
Klausies!
No veģetārietes par mednieku jeb, kad domāji, ka esi dabas pazinējs. “Šauj garām!” #271 epizode
Ekskluzīvi 19. februāris, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Ilgi gaidītās karabīnes un asi naži visām gaumēm! Aktuālais februārī, kas noderēs katram medniekam
Ekskluzīvi 14. februāris, 2025

Lasītākie