Viens no garšīgākajiem un daudzās pasaules valstīs ļoti iecienītiem maltās gaļas ēdieniem – pildītie pipari – ir bulgāru, rumāņu, moldāvu, kā arī ukraiņu, gruzīnu un azerbaidžāņu nacionālās virtuves daļa.
Mūsdienās interneta publikācijās, televīzijas raidījumos un pavārgrāmatās tiek piedāvātas neskaitāmas pildījuma variācijas, taču princips vienmēr ir viens – malta gaļa ar rīsiem un dārzeņiem.
Oriģināli tiek izmantota liellopu vai jēra gaļa, taču mednieka virtuvē to var aizstāt stirnas, aļņa, brieža vai mežacūkas gaļa, kam veikts trihinellu tests. Pēdējais nosacījums jāievēro obligāti, jo pildīto piparu pagatavošanas process ir samērā ātrs un neprasa ļoti augstu temperatūru. Līdz ar to, ja mežacūkas gaļa nav pārbaudīta, pastāv risks inficēties, jo trihinella savā kalcija kapsulā, kas atrodas muskuļu audos, iet bojā tikai tad, ja gaļa viscaur izkarsēta 70 grādos vismaz piecpadsmit minūtes. Lai pārliecinātos par temperatūru ēdiena viducī, jāizmanto gaļas termometrs.
Sastāvdaļas
Saldā paprika. Skaits atbilstoši sautējamā trauka izmēram. Man sanāca 12 gab.
1 kg stirnas mīkstuma
1 liels sīpols
1 vidēji liels burkāns
4–6 ķiploka daiviņas (gaļas masai un sautēšanai)
1/2 glāzes rīsu (nevārītā veidā)
Garšvielas: malti melnie pipari, 2 tējk. Himalaju sāls, 1/2 tējk. cukura, majorāns, rozmarīns, nedaudz kari, lauru lapa sautēšanai
Pagatavošana
Sīpolus sagriež un apcep sviestā, līdz tie kļūst caurspīdīgi. Pēc tam pannā pievieno maltus burkānus. Rīsus izskalo un vāra piecas sešas minūtes. Gaļu samaļ un sajauc ar piedevām, ieskaitot saspiestus ķiplokus, vārītiem rīsiem, pievieno apceptos dārzeņus un pilda iztīrītos piparos.
Oriģināli piparus gatavo lēzenā traukā ar ūdeni, kas nesniedzas līdz piparu malai. Šādā variantā gatavošanai nepieciešamas 40 minūtes. Beigās mērcei var pievienot apceptus tomātus vai kečupu un tomātu pastu.
Man patīk gatavot pildītos piparus savā sulā traukā ar vāku cepeškrāsnī. Es izmantoju čuguna sautējamo trauku ar vāku. Piparus sautēju aptuveni stundu 180–200 grādos.
Nākamreiz pamēģināšu papildināt šo recepti ar saceptiem tomātiem un dažādiem sieriem…
Labu apetīti!