Virtuve

Recepte. Medījuma gaļas konservi metāla kārbā0

Foto: Indulis Burka

Medījuma gaļas saglabāšana, turklāt tā, lai to varētu ātri pagatavot, nebūt nav vienkāršs uzdevums. Protams, to var sagriezt piemērotos gabalos un sasaldēt. Taču saldētavas tilpums nav bezgalīgs. Turklāt pagatavošanas laikam jāpierēķina laiks, kas nepieciešams gaļas atkausēšanai.

Bet ko darīt, ja azaida pagatavošanai tik daudz laika nav vai nepieciešams paņemt līdzi nelielu daudzumu gaļas? Lielisks risinājums ir gaļas konservu pagatavošana metāla kārbiņās.

Lai to paveiktu mājas apstākļos, gan nepieciešamas dažas papildu opcijas – ierīce metāla kārbiņu aizvalcēšanai un konservu sterilizējamais katls, kurā kārbiņās iepildīto gaļu pagatavot.

Gaļu atdalu no plēvēm un cīpslām. To var sagriezt nelielos kubiciņos vai samalt. Parasti izvēlos rupju malumu, kad gaļa tiek nevis pārvērsta pastai līdzīgā masā, bet drīzāk sakapāta. Veikalā jāiegādājas cūku ādas un āda kopā ar pirksta biezuma speķi. Katriem trim kilogramiem medījuma gaļas nepieciešams kilograms ādu. Savukārt speķa daudzums ir gaumes jautājums. Jo tā būs vairāk, jo gala produkts būs treknāks un arī sulīgāks.

Kad konservus var pagatavot arī pats!

Ādas ir ne tikai gaļas recinātājs, bet arī lielisks kalogēna avots, kas nepieciešams locītavu veselībai. Ādas un speķi sagriežu strēmelītēs, kuras var ievietot gaļas maļamajā mašīnā. Lieku katlā, pārleju ar ūdeni un ļauju uzvārīties. Ādas gatavas malšanai, kad ūdens uzmetis pirmos mutuļus. Šoreiz gan gaļas maļamajā mašīnā ievietoju smalkāko sietiņu. Jārīkojas veikli. Gaļai pievienoju sāli, maltu kaltēto saldo papriku, itāļu garšvielu maisījumu, maltu muskatriekstu.
Pielieku samalto ādu masu un samaisu.

Kamēr ādas vārījās, uz galda kārtoju kārbas. Katrā no tām ielieku šķēlīti ķiploka, pusīti vai trešdaļu lauru lapas atkarībā no tās izmēra, divas kadiķogas, divus smaržīgos piparus un trīs melno piparu graudus.

Kad maltās ādas un speķis sajaukts ar gaļu, strauji sākas recēšanas process, tāpēc jārīkojas veikli. Masas iepildīšanu parasti paveic mana sieviņa Sanita. Savukārt es kārbas aizvākoju.

Kārbas iegādājos Autoklavs.lv, izmērs – 240 g, kārba nr. 3. Karsē divas stundas. Pēc tam kārbas ievietoju sterilizēšanas katlā, kārtojot tās pamīšus, un sterilizēju vairāk nekā 100 grādu temperatūrā.

Manā sterilizēšanas katlā, ko pats izgatavoju no savu laiku nokalpojuša ūdens sildītāja, pirms karsēšanas jāielej aptuveni pusotra litra ūdens. Vārīšanas laikā arī kārbiņās paaugstinās spiediens, tāpēc pirms karsēšanas kaltā iesūknē gaisu, līdz spiediens sasniedz 1,5 bārus. Tad atliek vien katlu novietot uz plīts un karsēt, līdz spiediens sasniedz 3,2 bārus. Šajā laikā būtiski būs palielinājusies arī temperatūra katla iekšienē un pārsniegusi 100 grādus.

Pieredze liecina, ka spiediens un līdz ar to arī attiecīgā temperatūra jānodrošina divas stundas. Šajā laikā būs pietiekami izkarsēta gaļa un nogalināti visi mikrobi, kas varētu radīt pūšanas procesus. Kad pagājušas divas stundas, katlam ļauj atdzist, līdz spiediens nokrītas līdz 1,5 atmo-sfērām. Tad pa krānu spiedienu pazemina līdz nullei.

Katlu atveru un kārbas kārtoju vēsā vietā ar vākiem uz leju. Gaļas masa tajās joprojām ir verdoša, un taukvielas nostāsies augšpusē. Vēlāk, kad kārbiņas atdzisušas, tās apgriežu pareizi un novietoju glabāšanai.

Atverot vāku, virspusē būs sarecējusi gaļas masa, bet taukvielas būs apakšā.

Šādi pagatavotus konservus var paņemt līdzi uz mežu, ceļojumā. Tāpat no maltās gaļas konserviem var ļoti ātri pagatavot gaļas mērci pie kartupeļiem vai griķiem. Atliek tikai uz pannas apcept sīpolus, pievienot pāris kārbiņu saturu un iebiezināt ar saldo krējumu. Tas aizņem vien pārdesmit minūtes. Gabaliņos sagrieztie konservi būs lielisks papildinājums zupām.Taču galvenais – šādi sagatavotiem gaļas konserviem vairs nav nepieciešami īpaši glabāšanas apstākļi. Tos var glabāt pieliekamajā istabas temperatūrā.

Saistītie raksti

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Pieredze
Terorizēsim šo vietu. Vilku teritorijā kopā ar Aivaru Dunduru. 2. daļa. Video bloga #84 epizode
Ekskluzīvi 1 diena
ME
Medības
Klausies!
Alkohola pārbaudes visiem medniekiem, ieroči čeholos. “Šauj garām!” #259 epizode
Ekskluzīvi 1 diena
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. Polijā šautuvē sašauts mednieks. Kas notika patiesībā?
Ekskluzīvi 3 dienas
ME
Medības
Pieredze
Lūšus novēro arvien biežāk, bet vai vilki kļūst bezbailīgi? Aculiecinieku video
Ekskluzīvi Nedēļa
ME
Medības
Klausies!
Lūši un vilki uz to nabaga stirnu, nabaga aļņa teļu. “Šauj garām!” #258 epizode
Ekskluzīvi 20. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Mednieks nofilmē lāci, kas skrien viņam tieši virsū. Aculiecinieka video
Ekskluzīvi 19. novembris, 2024
Indulis Burka
Pieredze
Kad pēdējo reizi tīrījāt gaiseni? Praktiski padomi
Ekskluzīvi 15. novembris, 2024
ME
Medības
Cope
Japāņu Dievs pret franču ēdienu jeb Basara VS Frodigy. Sarunas laivā #16
Ekskluzīvi 14. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. Bebru slepenā dzīve. Kas ir izmetis zaru čupu ūdenstilpē? Medījamie dzīvnieki
Ekskluzīvi 14. novembris, 2024
Indulis Burka
Aprīkojums
Mednieka soma. Odziņa uz kūkas – ballistiskais kalkulators
Ekskluzīvi 13. novembris, 2024
ME
Medības
Klausies!
Trāpīt mērķī 2 km. Mednieks trešajā paaudzē – Dāvis Zaube. “Šauj garām!” #257 epizode
Ekskluzīvi 13. novembris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Ieroču siksna ar pievienoto vērtību – šāviena stabilizāciju. Video bloga #84 epizode
Ekskluzīvi 12. novembris, 2024
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Jaunais Pulsar Merger LRF XT50 – izrādās, ka var būt VĒL labāk
Ekskluzīvi 12. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Sprūda mēlītes nospiediens! Gailišus neviens nespaida! Praktiskais seminārs #51
Ekskluzīvi 11. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Milzīgs 14 vilku bars Cēsīs? Vilki siro Ropažos? Aculiecinieku video
Ekskluzīvi 11. novembris, 2024
Indulis Burka
Aprīkojums
Mednieka soma. Viens termomonoklis – divas lēcas. Tas ir iespējams!
Ekskluzīvi 11. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Paraugdemonstrējumi – kompleksās pārbaudes putnu suņiem (daži pieturpunkti). Praktiskais seminārs #50
Ekskluzīvi 8. novembris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Kas labs veikalā Huberts? Par godu Svētā Huberta dienai, svētku atlaides – 8. novembrī!
Ekskluzīvi 6. novembris, 2024
ME
Medības
Klausies!
Par dzemdību pieņemšanu pirtiņā, medīgiem suņiem un aļņu samazinājumu. “Šauj garām!” #256 epizode
Ekskluzīvi 6. novembris, 2024
Linda Dombrovska
Aprīkojums
Mednieka soma. Pard Leopard 640 – laikam šoreiz izmēram galīgi nav nozīmes…
Ekskluzīvi 5. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
FOTO un VIDEO. Svētā Huberta svētki Skaistkalnē. Tie saliedē medniekus un aicina pārdomāt mūsu attieksmi pret dabu
Ekskluzīvi 5. novembris, 2024
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Taktiskais CZ Scorpion Evo 3 S1 funkcionāls, viegls ierocis – žurnāla Medības loterijas ierocis
Ekskluzīvi 4. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Naktī vilku teritorijā kopā ar vilku vārdotāju Aivaru Dunduru. 1.daļa. Video bloga #83 epizode
Ekskluzīvi 31. oktobris, 2024
ME
Medības
Pieredze
TOP 5 videoklipi, ko vērts noskatīties žurnāla Medības YouTube kanālā
Ekskluzīvi 30. oktobris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Kārtējais mēģinājums nomelnot medniekus? Sašauts staltbriedis bez kājām!
Ekskluzīvi 30. oktobris, 2024
ME
Medības
Virtuve
Mega pīrādziņš ar steiku jeb brieža filejas Velingtons ar baravikām. No dabas līdz galdam #11
Ekskluzīvi 29. oktobris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Medību suņu galvenās uzvedības problēmas un to iespējamie risinājumi. Praktiskais seminārs #49
Ekskluzīvi 29. oktobris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Izmēram ir nozīme? Mazītiņais bet jaudīgais Pixfra Chiron C650
Ekskluzīvi 29. oktobris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Notīrīt pulvera pēdas, lodes paliekas un saeļļot. Tīrām ieroci! Video bloga #82 epizode
Ekskluzīvi 25. oktobris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Aprīkojuma tests. Četru termoiekārtu tests. Kas patīk, kas nepatīk, kā rāda?
Ekskluzīvi 17. oktobris, 2024

Lasītākie