Medījuma gaļu cilvēki patērē uzturā jau gadsimtiem ilgi. Ne tāpat vien medības ir vissenākais gaļas ieguves veids, turklāt ar pievienoto vērtību, liela daļa dietologu atzīs, ka tieši medījuma gaļa cilvēka organismam ir visveselīgākā.
Brīvē auguši meža dzīvnieki galvenokārt barojas ar to, kas pieejams savvaļā, tieši tāpēc medījuma gaļa ir ideāls, vitamīniem un barības vielām bagāts uztura avots. Medījuma gaļā ir ļoti maz tauku, un to piesātināto un nepiesātināto tauku attiecība ir labi līdzsvarota. Sarkanā gaļa satur vairāk dzelzs nekā jebkura mājās audzēta lopa gaļa. Tās sastāvā ir arī dažādi vērtīgi vitamīni, piemēram, B6 un B12, kā arī kālijs, fosfors, riboflavīns (B2), niacīns (B3) un cinks.
Ieteikumi izcila tartara pagatavošanai
– Gaļu sakapā ar nazi, lai tā būtu sulīga. Maļot gaļasmašīnā, no tās tiks izspiests mitrums.
– Gaļu ieteicams kapāt tieši pirms pasniegšanas, lai tā būtu īpaši svaiga.
– Tartaram lieliski piestāvēs kaperi, kapāti kornišoni, kapāts šalotes sīpols, maurloki, kapāti zaļumi (pētersīļi, baziliks, dilles).
– Jāatceras, ka pievienotās vielas nedrīkst nomākt gaļas burvīgo aromātu.
– No garšaugiem un garšvielām tartaram visbiežāk pievieno olīveļļu, sāli, svaigi maltus melnos piparus, Dižonas sinepes, Vusteras mērci.
– Lai ēdiens būtu izcils, svarīgi to ne vien pareizi sagatavot, bet arī pasniegt.
– Gaļu var apslacīt ar degvīnu, viskiju vai konjaku. Stiprais alkohols dezinficē gaļu un padara to nedaudz mīkstāku.
Divi vilki dupletā un kā var zināt, kur ies kuilis. Aldis Sāvičs . “Šauj garām!” #244 epizode
Abonē žurnālu Medības!