Dradži ir izcepināti cūkas tauki ar garšvielām un nierēm. Dzinējmedību laiks ir ideāls dradžu gatavošanai trīs iemeslu dēļ. Biežāk ir iespēja nomedīt mežacūku, rudenī un ziemā tās ir taukākas un trešais iemesls – ziemā vairāk prasās pēc kaut kā sātīga.
Mežacūkas tauciņš gan no sāniem, gan iekšējais ideāli noder dradžu cepšanai. Kurzemē šo gardumu gatavo jau kopš seniem laikiem. Ir divi varianti. Katrs no tiem ir labs un savai reizei piemērots. Pirmajā variantā dradžus pēc pagatavošanas nokāš, sacepina ar sīpoliem un pasniedz ar vārītiem kartupeļiem, klimpām vai zirņiem. Otrajā variantā tos liek burkās nenokāstus un glabā ledusskapī.
Sastāvdaļas ziemas variantam
•Iekšējie tauki un speķis
•Sāls, 1,5 tējk. uz katru kilogramu
•Melnie pipari graudos un malti, pēc gaumes
•Lauru lapas, 3–4 gab. uz kilogramu speķa
•Nieres pēc gaumesPagatavošana.
Speķi un taukus sagriež smalkos gabaliņos. Ja trāpās nedaudz gaļas, lielas bēdas nebūs. Visu liek katliņā un karsē. Sāli, piparus un lauru lapas var likt klāt uzreiz.
Nieres iesaka mērcēt ūdenī un pievienot dradžiem jēlas. Bet, lai atbrīvotos no asinīm, kas palikušas iekšā, nieres var apvārīt un tad sagriezt.
Dradžus karsē, līdz tie ir puscaurspīdīgi, zeltaini un, iesmelti karotē, turpina burbuļot. Tad pievieno gabaliņos sagrieztās, manā gadījumā – apvārītās, nieres un karsē, līdz virums atkal sāk burbuļot.
Burkas un vākus sterilizē cepeškrāsnī vai vārošā ūdenī (pirms iepildīšanas jāizslauka). Dradžus pilda burkās karstus un liek dzesēties. Pēc tam glabā ledusskapī. Glabāšanas laiks – pusgads un ilgāk.