Gadu gaitā virtuvē sakrājušies dažādi naži – daži dāvināti, citi pirkti pret lielveikalu akciju uzlīmēm, citi iegādāti tāpēc, ka izskatījās smuki. Ikdienā lieto tos, kas šķiet ērtāki vai ir vienkārši tīri un pa rokai. Tomēr, kā izrādās, katram nazim ir sava nozīme un konkrēts veicamais uzdevums. Kādi ir virtuves naži, un kādiem mērķiem tie ir paredzēti?
Šefa nazis
Šefa vai pavāra nazis, kas uzskatāms par vissvarīgāko jebkurā virtuvē, parasti 15–30 cm garš. Tipiski nazim ir plats asmens ar augšup vērstu galu, ļaujot nazi šūpot uz priekšu un atpakaļ, lai kaut ko kapātu. Versijas un variācijas var būt dažādas atkarībā no ražotāja. Jo garāks asmens, jo vieglāk ir griezt, bet, ja ir mazākas rokas, tad parocīgāks un vieglāk kontrolējams būs nazis ar īsāku asmeni.
Šefa nazi kaļ vai var izštancēt. Pirmajā gadījumā nazi kaļ no metāla gabala, līdz iegūta vajadzīgā forma, otrā gadījumā – izgriež no lielas metāla plāksnes, līdzīgi kā mājās gatavo cepumus vai piparkūkas. Lielākoties šefa nažu asmens nav robots, lai gan ir arī zīmoli, kas piedāvā šefa nažus ar robotiem asmeņiem.
Ar šefa nazi var veikt praktiski jebkuru uzdevumu virtuvē – griezt, kapāt, šķēlēt, pat saspiest. Tādēļ arī tas ir obligāta virtuves komplekta sastāvdaļa – neatkarīgi no izmēra.
Universāls virtuves nazis
Šis virtuvē ir svarīgs rīks, to var uzskatīt par mini šefa nazi, parasti 10–17 cm garš. Tas ir ar gludu vai robotu asmeni, ar to var griezt dārzeņus, gaļu, ja šim konkrētajam nolūkam šefa nazis ir pārāk liels. Šiem nažiem bieži ir robota asmens mala, un tas ir pietiekami lokans. Tas ir piemērots, lai grieztu mīkstus vai cietus dārzeņus, sākot ar tomātiem un beidzot ar ķirbi. Tas ir arī ļoti noderīgs, ja jāgriež salāti, kāposti vai arī gaļa. Neliels un parocīgs.
Santoku nazis
Japāņu rietumu šefa naža versija. Santoku nozīmē trīs tikumi, kas ir – griešana šķēlēs, griešana gabaliņos un kapāšana. Santoku parasti ir īsāks un plānāks par tradicionālo šefa nazi. Tā kā asmens ir taisns, to nevar tik viegli griežot šūpot uz priekšu un atpakaļ. Tādēļ ar to ir grūtāk ātri kapāt, piemēram, dilles vai pētersīļus, tomēr šis nazis ir labāks, ja plāni jāsagriež dārzeņi. Bieži nazim sānos ir tādi kā robi, kas ļauj vieglāk griezt gaļu vai citus lipīgus materiālus. Šajos brīžos nazis ir precīzāks un mazāk plēš.
Šis nazis ir ļoti universāls un var praktiski jebko – to pašu, ko šefa nazis. Daži pavāri šefa naža vietā lieto tieši šo, it īpaši tie, kam patīk vieglāks un mazāks nazis.
Nazis atkaulošanai un miesnieka nazis
Atkaulošanas nazis paredzēts, lai atdalītu gaļu no kauliem, to var izmantot arī kā filējamo nazi un gaļas griešanai. Šis nazis ir iecienīts, lai grieztu dārzeņus. Vidēji atkaulošanas nazis var būt 8–26 cm garš. Tas atkarībā no ražotāja var atšķirties pēc platuma. Asmeņi var būt lokani, puslokani vai arī stingri – pēdējais starp pavāriem ir vispopulārākais, jo nodrošina precīzu griešanu.
T. s. miesnieka nazis ir piemērots, lai medījumu sadalītu, un kopā ar vēdināšanas nazi šis komplekts ļoti labi iederas medniekmājā.
Maizes nazis
Kā jau pēc nosaukuma var nojaust, paredzēts, lai grieztu maizi, kūkas, dažreiz arī gaļu, putnu gaļu, kā arī jūras veltes. Šī naža dizains veidots tā, lai ļautu it kā izzāģēt cauri maizei, to nesaspiežot. Ar to var griezt lielus maizes gabalus. Tā garums var būt 17–25 cm. Asmens parasti ir plāns un vienmēr ar lieliem zobiem visā tā garumā.
Liels gaļas griežamais nazis jeb virtuves cirvis
Parasti lielākais un smagākais virtuves nazis. Tipiski šim rīkam ir bieza asmens mugura, kas ļauj griezt ne tikai gaļu, bet arī cirst kaulus. Ar to var viegli kapāt ne tikai gaļu, bet arī ķirbjus un kabačus. Lieliski paredzēts jebkura veida gaļas sadalei.
Nazis mizošanai
Šis nelielais nazītis būs ideāli piemērots piedevu sagatavošanai. Tas parasti ir 7–10 cm garš un ar ļoti smailu galu. Ar to var griezt augļus un dārzeņus, mizot, apgriezt. Tipiskākajiem mizošanas nažiem ir šķēpveida gals.
Steika nazis
Derēs arī kā galda nazis, bet tipiski steika nazis ir neliels un ar to galvenokārt griež tikai ēdienu uz šķīvja – gaļu, zivis. Var griezt arī salātus, bet pārsvarā jau pagatavotus, kā arī ar to var ziest sviestu. Parasti steika nažiem ir robots asmens, bet tas var būt arī taisns. Tomēr populārāki ir tieši robotie, jo tie ilgāk var iztikt bez asināšanas.
Filējamais nazis
Šis pēc formas ir ļoti līdzīgs atkaulošanas nazim, tomēr ir atšķirības. Tā kā atkaulošanas nazis paredzēts, lai atdalītu gaļu no kauliem, tas mēdz būt biezāks un ir arī izturīgāks. Filējamais nazis ir paredzēts, lai plāni grieztu zivis, tādēļ tas ir plānāks, garāks un elastīgāks. Patiesībā atšķirības starp šiem diviem nažiem ir tik niecīgas, ka tie var viens otru aizstāt. Ja esat suši gatavošanas speciālists, kā arī atkaulošanas speciālists, tad atšķirību pamanīsiet. Principā šie naži derēs virtuvē arī citiem uzdevumiem.
Dzīvnieku marķēšanas dzinējmedībās, vēlme satikt lāci un lūšu sāga. “Šauj garām!” #253 epizode
Abonē žurnālu Medības 2025. gadam
Žurnāla Medības oktobra numurā lasi par dzinējmedībām un selekciju!