Pieredze

No arhīva. Brieža trofeja, jeb kā es pati savu pirmo briedi apstrādāju0

Foto: Kate Šterna

Tas bija mans pirmais un pagaidām vienīgais staltbriežu bullis, ko Diāna dāvāja pirmajā medību sezonā. Toreiz nolēmu to apstrādāt pati. Lūk, kas no tā sanāca!

Pirmie brieža buļļa ragi ir kas īpašs. Pat ja ir tikai desmit žuburi, no kuriem viens nolauzts šī gada riesta kaujās. Dienvidkurzemē Otaņķu pusē nomedītais briedis bija apmēram astoņus gadus vecs. Viena raga galotne savērpusies uz āru. Tas varētu kalpot kā apstiprinājums teorijai par ievainojumu un slimību ietekmi uz ragu kvalitāti.

Erlenda Sebra ieteikumi stirnāža trofejas apstrādei. Praktiski padomi

Tajā pusē briedim bija strutaina infekcija. Izskatījās, ka to izraisījis vecs ievainojums. Visa labā krūškurvja puse bija metama ārā. Mežā, vēdinot bulli, īpaši iekšas nepētījām. Mājās pārrodoties, apskatīju subproduktus. Plaušās abscesi un kustoņi – apaļtārpi.

Nieru limfātiskais mezgls sievietes dūres lielumā. Pēc struktūras un krāsas normāls, tikai ļoti liels. Pazīstamais veterinārārsts apstiprināja, ka limfmezgls palielināts, jo organisms cīnījies ar infekciju. Ievēroju arī, ka zaķīšiem bija neraksturīgi mīksta un irdena struktūra.

Kopumā briedis bija vēl diezgan dūšīgs un muskuļu masa pietiekama, arī tauciņi šur tur, bet, domāju, tas tika nomedīts tieši laikā, ja ne par vēlu. Par vēlu tādā ziņā, ka viņš riesta karjeras laikā jau paspējis savus spīļragu gēnus nodot tālākām paaudzēm. Bet ragi viņam bija gari un resni. Skaista trofeja un, kā teica mūsu kolektīva vadītājs Uldis, pārāk labi mednieka pirmajai ragu trofejai!

No vienas puses, tādi būtu jādod meistaram, bet, no otras puses, kad vēl tie būs gatavi! Pacietības tādās lietās nav!

Iepriekš man bija pieredze tikai ar bebra, lapsas un stirnas galvaskausa vārīšanu. Tas nav viens un tas pats, bet, ja rokas cilvēkam aug pareizajā vietā, tad var mēģināt tikt galā ar brieža galvu saviem spēkiem! Turklāt tā ir īpaša bauda pašam uztaisīt savu trofeju.

Staltbrieža trofejas sagatavošana

Pats process

Spīta un principa pēc nemeklēju informāciju internetā, bet centos atcerēties visu, ko jebkad esmu lasījusi par trofeju apstrādi. Garāžā sameklēju lielo vešas katlu – emaljētu, aptuveni 40 litrus ietilpīgu. Nedaudz atdauzīta emalja iekšpusē, bet cauri vēl nespīd, tātad derēs! Uzstutēju uz plīts, ievietoju galvu tā, lai ragi ir abpus nosūcējam un ar drebošu sirdi lēju ūdeni. Par laimi, plīts izturēja.

Vārīju brieža galvu par ilgu, tā pēcāk man teica kāds pieredzējis meistars. Vajagot vien pāris stundas, bet es atstāju no divpadsmitiem naktī līdz kādiem septiņiem rītā. Bet nav ļaunuma bez labuma – tauki izvārījās un kauls bija diezgan sauss. Kāda ir pārvārīta galvaskausa pazīme? Ja zobi grab. Tomēr, ja tā gadās, arī nekas, jo tos pēcāk var ielīmēt un nostiprināt. Kārtīgi novārītu galvu vieglāk notīrīt ar rokām. Ne jau visiem mājās ir karčers. Tomēr tik ilgi noteikti nevajag vārīt. Tas bija patiešām par daudz.

Protams, pirms vārīšanas visus labumus izgriezu un uztaisīju auksto gaļu. Ar mēlīti! No rīta izņēmu ragu rotu ārā, notīrīju miesas paliekas suņiem bļodās. Sanāca savi trīs kilogrami ēdamā. Un, re, galvaskauss ir novārīts. Nolēju ūdeni, izņēmu galvu, nocēlu no plīts katlu un novietoju visu vannas istabā. Lai drusku pamirkst, kamēr es sagādāju pārskābi.

Tā kā man izdevās dabūt 30% ūdeņraža pārskābes koncentrātu ne pārāk lielā daudzumā, nolēmu izmantot kādreiz kādā krievu forumā lasīto padomu – sākumā galvaskausu aptin ar marles saiti vienā slānī. Briedis ir liels dzīvnieks, tādēļ ņēmu 15 centimetrus platu saiti.

Tad saliek vati. Lai taupītu šķidrumu, vate virspusē jāliek pēc iespējas plānāk, bet tā, lai cauri nespīd. Es nošāvu graizi un izmantoju pārāk biezu slāni, tāpēc palika tādas vietas, kur tā pietiekami labi nepiekļāvās, un nācās nākamajā dienā nedaudz vēl mitrināt. Tomēr tas nemaina lietas būtību. Acu dobumos un citās redzamās vietās arī vajag iepildīt vati, kuru pēcāk samitrina ar balinošo šķidrumu.

Tad vajag kā bērnībā ar naglu izdedzināt caurumu pudeles vāciņā. Caurumu nevajag taisīt pārāk lielu, lai šķidrums nelīst pārāk ātri. Būs lēnāk, bet pamatīgāk. Iepildiet 100 gramus pārskābes koncentrāta un 200 gramus ūdens. Šķidruma var būt vairāk, bet, ja ievērosiet attiecību 1:2, izveidosies 10% pārskābe, kas ir pilnīgi pietiekami, lai smuki izbalinātu kaulu.

Šādi izskatījās mans līdz galam satītais brieža galvaskauss. Viens slānis marles, tad vate un pa virsu vēl marle.

Pēc tam noteikti jānoliek trofeja dabiskā pozīcijā, jāievieto pietiekami lielā maisā un jāsāk mitrināt polsterējumu. Tas noteikti ir jādara gumijas cimdos. Protams, ir varoņi, kuriem arī trīsdesmitprocentīga pārskābe nekaitē, bet parastajiem mirstīgiem tā saēd ādu. Ja vēl kaut kur rokās ir kāds pušums, sajūtas nebūs no patīkamajām. Viens piliens atšķaidītās pārskābes radīs sākumā kņudoņu, bet pēc tam kodīgas sāpes. Āda kļūs sniegbalta… Bet ar laiku tā atjaunosies. Galvaskauss noteikti ir jātur vertikāli, lai ķīmija nesabojātu ragu krāsu. Žokļi paliek maisā.

Polietilēna maiss jāsasien pēc iespējas ciešāk, lai pa nakti izgarotu mazāk šķidruma. Kaulu atstāj uz 8 – 10 stundām, un pa to laiku viss šķidrums uzsūcas, bet vatē paliek tikai nedaudz mitruma. Īsti pat nav ko izspiest. Ragi jānostiprina, lai negāžas. Es ar to pašu marles saiti piesēju pie dvieļu pakaramā.

Saistītie raksti

Galvaskausu nedaudz iegremdē trīs centimetrus biezā ozolkoka dēlī un piestiprina ar divām koka skrūvēm. Tās ieskrūvētas galvaskausa pamatnē vertikāli viena zem otras.

Tagad trofeja atrodas savā goda vietā, darba kabinetā, pie sienas.

Žurnāla Medības pielikums: “Medību trofejas” šeit!

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Pieredze
Terorizēsim šo vietu. Vilku teritorijā kopā ar Aivaru Dunduru. 2. daļa. Video bloga #84 epizode
Ekskluzīvi 1 diena
ME
Medības
Klausies!
Alkohola pārbaudes visiem medniekiem, ieroči čeholos. “Šauj garām!” #259 epizode
Ekskluzīvi 1 diena
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. Polijā šautuvē sašauts mednieks. Kas notika patiesībā?
Ekskluzīvi 3 dienas
ME
Medības
Pieredze
Lūšus novēro arvien biežāk, bet vai vilki kļūst bezbailīgi? Aculiecinieku video
Ekskluzīvi Nedēļa
ME
Medības
Klausies!
Lūši un vilki uz to nabaga stirnu, nabaga aļņa teļu. “Šauj garām!” #258 epizode
Ekskluzīvi 20. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Mednieks nofilmē lāci, kas skrien viņam tieši virsū. Aculiecinieka video
Ekskluzīvi 19. novembris, 2024
Indulis Burka
Pieredze
Kad pēdējo reizi tīrījāt gaiseni? Praktiski padomi
Ekskluzīvi 15. novembris, 2024
ME
Medības
Cope
Japāņu Dievs pret franču ēdienu jeb Basara VS Frodigy. Sarunas laivā #16
Ekskluzīvi 14. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. Bebru slepenā dzīve. Kas ir izmetis zaru čupu ūdenstilpē? Medījamie dzīvnieki
Ekskluzīvi 14. novembris, 2024
Indulis Burka
Aprīkojums
Mednieka soma. Odziņa uz kūkas – ballistiskais kalkulators
Ekskluzīvi 13. novembris, 2024
ME
Medības
Klausies!
Trāpīt mērķī 2 km. Mednieks trešajā paaudzē – Dāvis Zaube. “Šauj garām!” #257 epizode
Ekskluzīvi 13. novembris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Ieroču siksna ar pievienoto vērtību – šāviena stabilizāciju. Video bloga #84 epizode
Ekskluzīvi 12. novembris, 2024
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Jaunais Pulsar Merger LRF XT50 – izrādās, ka var būt VĒL labāk
Ekskluzīvi 12. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Sprūda mēlītes nospiediens! Gailišus neviens nespaida! Praktiskais seminārs #51
Ekskluzīvi 11. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Milzīgs 14 vilku bars Cēsīs? Vilki siro Ropažos? Aculiecinieku video
Ekskluzīvi 11. novembris, 2024
Indulis Burka
Aprīkojums
Mednieka soma. Viens termomonoklis – divas lēcas. Tas ir iespējams!
Ekskluzīvi 11. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Paraugdemonstrējumi – kompleksās pārbaudes putnu suņiem (daži pieturpunkti). Praktiskais seminārs #50
Ekskluzīvi 8. novembris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Kas labs veikalā Huberts? Par godu Svētā Huberta dienai, svētku atlaides – 8. novembrī!
Ekskluzīvi 6. novembris, 2024
ME
Medības
Klausies!
Par dzemdību pieņemšanu pirtiņā, medīgiem suņiem un aļņu samazinājumu. “Šauj garām!” #256 epizode
Ekskluzīvi 6. novembris, 2024
Linda Dombrovska
Aprīkojums
Mednieka soma. Pard Leopard 640 – laikam šoreiz izmēram galīgi nav nozīmes…
Ekskluzīvi 5. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
FOTO un VIDEO. Svētā Huberta svētki Skaistkalnē. Tie saliedē medniekus un aicina pārdomāt mūsu attieksmi pret dabu
Ekskluzīvi 5. novembris, 2024
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Taktiskais CZ Scorpion Evo 3 S1 funkcionāls, viegls ierocis – žurnāla Medības loterijas ierocis
Ekskluzīvi 4. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Naktī vilku teritorijā kopā ar vilku vārdotāju Aivaru Dunduru. 1.daļa. Video bloga #83 epizode
Ekskluzīvi 31. oktobris, 2024
ME
Medības
Pieredze
TOP 5 videoklipi, ko vērts noskatīties žurnāla Medības YouTube kanālā
Ekskluzīvi 30. oktobris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Kārtējais mēģinājums nomelnot medniekus? Sašauts staltbriedis bez kājām!
Ekskluzīvi 30. oktobris, 2024
ME
Medības
Virtuve
Mega pīrādziņš ar steiku jeb brieža filejas Velingtons ar baravikām. No dabas līdz galdam #11
Ekskluzīvi 29. oktobris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Medību suņu galvenās uzvedības problēmas un to iespējamie risinājumi. Praktiskais seminārs #49
Ekskluzīvi 29. oktobris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Izmēram ir nozīme? Mazītiņais bet jaudīgais Pixfra Chiron C650
Ekskluzīvi 29. oktobris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Notīrīt pulvera pēdas, lodes paliekas un saeļļot. Tīrām ieroci! Video bloga #82 epizode
Ekskluzīvi 25. oktobris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Aprīkojuma tests. Četru termoiekārtu tests. Kas patīk, kas nepatīk, kā rāda?
Ekskluzīvi 17. oktobris, 2024

Lasītākie