Atsaucoties aicinājumam palīdzēt Ukrainas tautai un iesaistīties ziedošanas akcijā aktīvi atsaucas arī mednieki. Viena no iespējām – ziedot ilglaicīgi uzglabājamu pārtiku. Pirmajā brīdī labākais risinājums šķiet ziedot medījuma gaļas konservus. Un tomēr ir kāda nianse, kas jāņem vērā.
Latvijas Mednieku savienības valdes loceklis Jānis Baumanis īsā telefonintervijā skaidro, ka ar problēmām, kas saistītas ar medījuma konservu ziedošanu, saskāries akcijas “Paēdušai Latvijai” laikā.
Konserviem jābūt izgatavotiem atzītā pārtikas pārstrādes uzņēmumā. Tiem jābūt atbilstoši marķētiem, ar etiķeti, uz kuras ir norādīts izgatavotājs un derīguma termiņš. Tāpat konserviem jābūt atbilstošiem pavaddokumentiem.
“Pašpatēriņam izgatavotie konservi var nebūt pienācīgi nosterilizēti un līdz ar to bīstami patērētājam. Man nācies pieredzēt, kā divas kastes šādu konservu kārbiņu uzpūšas glabāšanas laikā… Mēs no sirds vēlamies palīdzēt Ukrainas tautai, taču pašu gatavotie konservi var nebūt gana droši. Vēlot labu, pastāv iespēja nodarīt lielu ļaunumu cilvēkiem, kuri cīnās par savu valsti. Tāpēc drošāk ir veikt naudas ziedojumu un par šiem līdzekļiem tad arī tiks iegādāta, piemēram, droša pārtika,” skaidro Jānis Baumanis.
Žurnāls Medības sazinājās arī ar organizāciju ziedot.lv. Tās pārstāvji telefonsarunā skaidroja – ja mednieki vēlas ziedot no medījuma gaļas izgatavotus konservus, konserviem jābūt ražotiem atzītā pārtikas pārstrādes uzņēmumā. Mednieki var sazināties ar ziedot.lv, vienoties par konservu piegādi un ziedot.lv noorganizēs to tālāku nogādi uz Ukrainu.
Pārtikas un veterinārā dienesta Dzīvnieku izcelsmes produktu ražošanas uzraudzības daļas vadītāja vietniece Ilze Plīkša žurnālam Medības skaidro: ja gaļas konservus ražo paša patēriņam, to var darīt, taču nav vēlams ar tiem dalīties. Kāpēc? Pirmkārt, pastāv iespēja, ka kārbiņas vai cits iesaiņojums nav pietiekami hermētiski noslēgts. Tas, kā kārba tiek noslēgta, netiek pārbaudīts. Tāpat nav droši zināms, vai mūsu iekārta, kurā konservus sterilizē, patiešām nodrošina nepieciešamo temperatūras un spiediena režīmu. Vai kārbas tiek pareizi atdzesētas un uzglabātas?
Ja process ir bijis nepareizs, pastāv iespēja, ka konservos attīstīsies clostridium botulinum. Tā ir anaeroba, sporas veidojoša, kustīga baktērija kas spēju ražot neirotoksīnu botulīnu, kas ir viena no indīgākajām zināmajām bioloģiskajām vielām, kas izraisa muskuļu paralīzi. Rūpnieciski ražojot konservus, tiem var pievienot atļautās pārtikas piedevas, kas nomāc šis baktērijas attīstību. Tās nelietojot, drošas glabāšanas laiks būs īsāks.