Zināms, ka medību process ir vishumānākais un dabai draudzīgākais gaļas ieguves veids, turklāt šajā procesā iegūtā produkcija ir ļoti augstvērtīga un uzturvielām bagāta. Katram medniekam ir savas mīļākās receptes, medījuma pagatavošanas veidi, kam bieži vien tiek piešķirta ne vien kulināra, bet arī simboliska un tradicionāla nozīme.
Tāpēc Starptautiskā medību un medījamo dzīvnieku aizsardzības komiteja (CIC) ir nākusi klajā ar ideju par pirmo vienoto recepšu grāmatas izveidi pasaulē, kas apkopotu katras dalībvalsts mednieku iecienītākās medījumu gaļas receptes.
Šī recepšu grāmatas mērķis ir vērst sabiedrības uzmanību uz medību procesa izšķirošo nozīmi bioloģiskās daudzveidības saglabāšanā, tā ļaus gūt ieskatu daudzveidīgajā medījumu pagatavošanas veidu pasaulē, kas sevī ietver katras valsts medību un kulinārijas tradīcijas.
Recepšu grāmatā plānots iekļaut trīs medījumu receptes no katras valsts virtuves – uzkodu (startera), pamatēdiena un zupas recepti. Receptes var iesūtīt latviešu valodā, bet grāmatā tās tiks publicētas angļu, franču un vācu valodā.
Žurnāls Medības sadarbībā ar Latvijas Mednieku asociāciju aicina piedalīties recepšu ideju atlasē ikvienu interesentu, izveidojot savas receptes aprakstu un kopā ar receptes fotogrāfijām līdz 15.martam nosūtot to uz e-pastu zurnals.medibas@gmail.com. Iesūtītās receptes tiks izvērtētas un trīs no tām pārstāvēs Latviju topošajā vispasaules medījumu recepšu grāmatā.
Noteikumi
– Katrs autors var iesūtīt neierobežotu recepšu skaitu
– Iesūtītajai receptei jāatbilst kādai no kategorijām – uzkoda (siltā/aukstā), pamatēdiens vai zupa
– Receptē norāda:
1. sastāvdaļas, izmantojot mērvienības (kg, g, l, ml u.c.)
2. pagatavošanas darbību secību
3. cilvēku skaitu, kādam maltīte paredzēta
4. pasniegšanas veidu (piemēram, pasniedz ar vārītiem kartupeļiem.)
5. pagatavošanas ilgumu
– Receptē var iekļaut īsu stāstījumu, kāpēc tiek izmantota tieši šī medījuma gaļa (līdz 150 vārdiem)
– Receptei pievieno vismaz vienu kvalitatīvu receptes fotogrāfiju