Sanāca saldētavā atrast nezināmas izcelsmes paciņu, kas, visticamāk, tur nogulējusi vairākus gadus. Gadās tā, ka kāda paciņa noslēpjas tālākajā stūrī. Pašai ēst atradumu nekārojās, tādēļ nolēmu iepriecināt savus medību suņus, ideju aizgūstot no to dabisko kārumu krājuma, kas pieejams zooveikalos. Ja gaļu var uztaisīt kā čipsus, kādēļ ne aknas!
Tā nu sagriezu aknas samērā plānos gabaliņos, saliku uz pannas, apakšā paklājot cepampapīru. Atklāju, ka cepeškrāsnij ir arī produktu žāvēšanas funkcija. Uzliku mazliet mazāk par 100 grādiem un palaidu. Bija skaidrs, ka process nebūs ātrs. Vismaz tad, kad taisa tā saukto biltongu – kaltētu gaļu Āfrikas stilā –, ir vajadzīgas vismaz desmit stundas. Izmaiņas bija pamanāmas uzreiz. Pēc kādām divām trim stundām gabaliņus apgriezu. Aknu gabaliņi sāka lēnām pārvērsties par cepumiem. Protams, procesu ļoti uzmanīgi novēroja arī četrkājainie draugi, kurus noteikti piesaistīja smarža, kas plūda no cepeškrāsns.
Pamazām aknu gabaliņi kļuva tumšāki un mazāki. Tātad process pareizs. Apmēram pēc desmit stundām šķita, ka cepumi ir gatavi. Gabaliņi bija sausi un pacieti. Suņi novērtēja kvalitāti, ļoti uzcītīgi tos košļājot un prasot vēl.
Protams, ņemot vērā elektrības cenas, šādus kārumus noteikti lētāk ir nopirkt veikalā. Bet, ja tomēr saldētavā ir atradies noklīdis aknu gabals, šis ir viens veids, kā to likt lietā, ja bail to izmantot cilvēku uzturā. Līdzīgi var apstrādāt arī nomedīto dzīvnieku plaušas, ja tajās nav konstatētas kādas novirzes no normas – parazīti, cistas, pneimonijas pazīmes. Plaušas noteikti nebūs jākaltē tik ilgi. Bet medību suņi tāpat novērtēs šo dabisko un veselīgo kārumu.
Recepte. Paštaisīts suņu kārums no saldētavā aizmirstas aknas
Abonē, lasi elektroniski vai meklē preses tirdzniecības vietās!