Šis ir ēdiens, par kuru biju aizmirsusi, līdz par to pajautāja pasaulē zināmas medību programmas Meat Eater producents Jānis Pūtelis. Viņš interesējās, vai Latvijā mēs ēdam ātro klopsi un kāda ir tā recepte. Atcerējos, ka mana mamma mēdza taisīt ātro klopsi un tas bija starp ēdieniem, kuru garša prātā ataust, domājot par bērnību. Sāku rakāties pa saldētavu un atradu Wild’n’free sagatavotos maltas gaļas iepakojumus. Padomāju, padomāju un sapratu, ka recepti patiešām neatceros, tādēļ sāku meklēt interneta ārēs un tur to arī atradu. Laikam nav daudz iespējamo interpretāciju, kā šo ēdienu pagatavot, bet es pamanījos, protams, kārtīgi pārspīlēt ar pipariem. Pirmajā reizē tas sanāca patiešām gards. Tad par ātro klopsi pajautāju kolēģei, kura šo nosaukumu nebija dzirdējusi un domāja, ka šis ēdiens saistīts ar olu pagatavošanu, varbūt to jaucot ar gogelmogelu, kas patiesībā ir olu dzeltenums, sakults ar cukuru. Tad par ātro klopsi runāju ar citiem kolēģiem, un izrādījās, ka tieši tāpat, kā gatavo ātro klopsi, taisa arī maltas gaļas mērci. Laikam jau tas ir viens un tas pats, bet man tas ir un paliks ātrais klopsis. Viena iemesla dēļ, nu labi divu – šo ēdienu pagatavot tiešām var ļoti ātri, bet rezultāts, arī glīti noformēts, izskatās pēc klopša, lai arī kas būtu…
Mana mamma vienmēr ātro klopsi servēja ar kartupeļu biezeni un skābiem gurķīšiem. Pamanījos izmantot arī pastu un rīsus, bet labākā kombinācija tiešām ir ar kartupeļu biezeni.
Sastāvdaļas
Malta gaļa – jebkurš medījums, manā gadījumā – briedis
1–2 sīpoli
Ēdamkarote miltu
Skābs krējums
Sāls, pipari, ķimenes, Kajennas pipari (asuma mīļotājiem)
Piedevās – kartupeļu biezenis, rīsi, pasta – pēc izvēles
Pagatavošana
Smalki sagriež sīpolu un apcep čuguna katliņā vai dziļā pannā. Pievieno gaļu, samaisa un apcep. Kad gaļa apcepusies, uzkaisa ēdamkaroti miltu un samaisa, mazliet pacep. Tad pievieno skābo krējumu. Es to darīju dāsni. Pēc tam, ja mērci gribas šķidrāku, interneta receptē bija teikts, ka pielej aukstu ūdeni. Vienu reizi iztiku bez ūdens, divas reizes izmantoju ūdeni. Kad viss samaisīts, pievieno garšvielas. Ķimenes ir foršs piesitiens, bet man garšo, ja pievienots ļoti daudz melno piparu. Tos pievieno pēc garšas. Tad vēl prasījās mazliet Kajennas piparu – bez tiem var iztikt, ja asums nepatīk. Rezultāts ļoti patīkami pārsteidza. Gandrīz kā bērnībā.
Vienkārša recepte. Ātrais klopsis vai gaļas mērce
Katrā jau bišķiņ tas maliķa gēns sēd iekšā! Arvīds Ozols. “Šauj garām!” #194 epizode
Augusta numurā par svina munīcijas aizliegumu!
Abonē žurnālu Medības 2023. gadam