Parasti gatavoju, iedomājoties garšu, nevis sekojot līdzi receptēm. Man receptes grūti izlasīt un saprast, tādēļ parasti improvizēju. Sēžot izolācijā, uz nedēļas beigām ledusskapis kļuva tukšāks, tādēļ no saldētavas izņēmu dārgāko – brieža karbonādes gabaliņu. Pavirinot skapīšus, atklājās, ka mājās ir rīsi un arī kokosriekstu piens. Gaļa, rīsi un kokosriekstu piens. Ko interesantu varētu uztaisīt? Ieguglēju, kā pavienot rīsus un kokosriekstu pienu, un izrādījās, ka ir dažas interesantas receptes. Gaļu vienkārši nolēmu sviestā uz pannas apcept, apziežot to ar terijaki mērci. Nu, ko var darīt, ja tas Āzijas garšu piesitiens tomēr ir tik vilinošs. Turklāt man ļoti patīk vienkāršas, ātras receptes bez sarežģītām sastāvdaļām un akrobātiskiem elementiem gatavošanā.
Sastāvdaļas
Brieža gaļa
1 krūze rīsu (2 personām)
400 ml kokosriekstu piena
Terijaki mērce
Sviesta piciņa
Pagatavošana
Rīsi ar kokosriekstu pienu
Atzīšos, šajā receptē nav nekādas interpretācijas. Kā bija rakstīts, tā arī gatavoju, visu laiku šauboties par to, vai sanāks. Rīsus noskalo bļodā, aplejot ar ūdeni un pēc mirkļa ūdeni nolejot. Atkārto vairākas reizes. Tad rīsiem uzlej krūzi ūdens un atstāj uz kādām 20 min. Tad liek katlā, pārlej ar kokosriekstu pienu. Proporcija – puse krūzes ūdens pret 400 ml kokosriekstu piena. Pagaida, līdz tas viss sāk vārīties un uzmet dažus burbuļus, apmaisa, griež nost uguni un katliņam liek virsū vāku. Viss! Atstāj uz kādu laiku, kamēr rīsi paši gatavojas. Es palaikam tos mazliet apmaisīju, bet principā pēc 20–30 min, ja ūdens un kokosriekstu piena proporcija ir pareiza, rīsi ir gatavi. Nopietni! Un ļoti garšīgi.
Gaļa ar terijaki mērci
Šeit viss ir pavisam vienkārši. Gaļu izņem no ledusskapja un ļauj pastāvēt kādu laiciņu, lai tā sasilst līdz gaisa temperatūrai. Uzkarsē vidēji karstu pannu. Melnus dūmus nevajag. Izkausē sviestu un liek gaļas gabalu cepties. Liku visu karbonādes gabalu, to nesagriežot. Tad lēnā garā no abām pusēm apcep, regulāri grozot. Virspusi noziež ar terijaki mērci, pēc mirkļa atkal apgriež un pārziež ar terijaki mērci. Cepšanas ilgums atkarīgs no tā, cik sacepta gaļa garšo. Var nogriezt uguni un vēl kādu laiku atstāt uz karstas pannas. Ja ir, var pasniegt kopā ar dārzeņiem.
Nakts šaušana uz šķīvīšiem! Ne tikai sportistiem, bet arī medniekiem
https://youtu.be/5GwKG7hvtJY