Reizēm mēdzu pajokot, ka būtu gatava medījuma filejas iemainīt pret diviem subproduktiem – sirdi un mēli. Tieši tik ļoti man tie garšo. Jūnija beigās gadījās nomedīt jaunu āzīti. To vēdinot, atklājās, ka lode jau tā mazo sirsniņu bija ķērusi tieši centrā un no tās pāri palikušas vien driskas. Labi, ka dzīvnieks uzreiz bija nokritis turpat uz vietas, bet nedaudz žēl par sabojāto sirdi. Tiesa, mēle gan bija lietojama un to arī nolēmu pagatavot.
Pastāv mīts, ka mēle ir cieta, nesakošļājama, taču tā tas nebūt nav. To gatavojot, parasti cenšos neko nesarežģīt, lai nenomāktu mēles garšu un struktūru. Visbiežāk vienkārši novāru to ūdenī ar garšvielām, sagriežu ripiņās, apberu ar sāli un ēdu kā silto vai auksto uzkodu. Šoreiz bija iedvesma uz eksperimentiem. Izlēmu sagatavot mēli un tai pa virsu uzlikt karamelizētu sīpolu variāciju Āzijas gaumē.
Sastāvdaļas
Mēle (šajā gadījumā bija tikai viena, bet var arī vairākas)
Sīpols
Ķiploka daiva
Garšvielas pēc gaumes (sāls, melnie, Kajennas pipari, lauru lapa, timiāns)
Saldā čili mērce
Sojas mērce
Pustējkarotes medus
Pagatavošana
Uzliek vārīties mēli uz apmēram 20 minūtēm, ūdenī liek lauru lapu. Tikmēr sagriež sīpolu, ķiploku, apcep sviestā uz pannas kopā ar šķipsnu timiāna. Kad sīpoli brūngani, klāt liek čili mērci, sojas mērci, medu un to visu sasutina kopā, līdz sanāk bieza zeltaina mērce. To uz kādu brīdi liek atpūsties. Kad mēle izvārījusies, to ņem laukā no katla. Ja tā ir no lielāka dzīvnieka, pēc vārīšanas var ielikt aukstā ūdenī un nolobīt virskārtu. Buka mēlītei virskārta ir ļoti plāna, ēdot netraucē. Ja gribas, to ir vērts ņemt nost tikai pie mēles pamatnes. Mēli sagriež kumosa izmēra gabalos, uz īsu brīdi liek apbrūnināties sviestā. Pēc tam sakārto pasniegšanai un pa virsu liek sīpolu mērci.
Recepte. Buka mēle zem Āzijas garšu sedziņas
Augusta numurā par svina munīcijas aizliegumu!
Abonē žurnālu Medības 2023. gadam