Virtuve

Recepte. Dambrieža gaļas sautējums persiešu gaumē0


Dambrieža gaļai ir blīva, bet samērā smalka muskulatūras struktūra.
Dambrieža gaļai ir blīva, bet samērā smalka muskulatūras struktūra.
Foto: Kate Šterna

Improvizēt, zinot produktu īpašības un saderības komplektus, ja tā var teikt, ir aizraujoši, taču kādā brīdī tas pārvēršas par apburto loku. Un tad ir jāpalūkojas pāri ierastajām robežām. Citu zemju kulinārās pieredzes apgūšana dažreiz dāvā kolosālus pārsteigumus un jaunas iemīļotas receptes. Šoreiz sanāca tiešām pozitīvs, saldskābi ass pārsteigums!
Persija kā valsts vairs nepastāv. Dažādos laikos tās teritorijā ietilpa ne tikai tagadējā Irānā, bet arī Turcija, Sīrija, Irāka, Jordānija un pat daļa Ēģiptes. Impērija bija milzīga, tās tautas un tātad arī virtuves ļoti dažādas. Ņemot vērā, ka dambrieža (Dama dama) izcelsmes valsts ir Turcija un tai piegulošās teritorijas, var uzskatīt, ka sautējums, ko šoreiz gatavosim, ir raksturīgs šim reģionam.
Tomēr, kopš Persija valdīja Tuvajos Austrumos, ir pagājuši daudzi gadsimti. Impērija pārstāja augt un beigu beigās izzuda no politiskās kartes, taču dambriežu uzvaras gājiens nav beidzies arī mūsdienās. Tā tas ir. Šobrīd šis brīnišķīgais dzīvnieks ir atrodams uz austrumiem no Baltijas, lielā daļā Eiropas, Lielbritānijā, Ziemeļu un Dienvidu Amerikā, Jaunzēlandē, Austrālijā, pat Japānā un Madagaskarā. Mūsu kaimiņvalstī Lietuvā, pēc oficiālajiem aprēķiniem, savvaļas dambriežu populācija sasniegusi jau desmit tūkstošus. Un to ir izveidojuši paši mednieki, iepērkot, aklimatizējot un izlaižot savās platībās šos nelielos plankumainos briedīšus. Ja palaimējas, var tikt uz medībām Lietuvā un nomedīt dambriedi. Varbūt pat tēviņu ar skaistajiem lāpstveida ragiem.

Gaļas uzturvērtība un īpašības

Dambrieža gaļa ir ārkārtīgi garšīga un veselīga. Tajā ir daudz dzelzs, kas ir īpaši noderīgi grūtniecēm un bērniem, un B grupas vitamīni. Dambrieža gaļa tiek uzskatīta par diētisku un nealerģisku. Nelielā tauku daudzuma dēļ to var iekļaut cukura diabēta slimnieku uzturā un lietot, cīnoties ar lieko svaru.
Dambrieža gaļas enerģētiskā vērtība 100 gramos ir 158 kilokalorijas, uzturvērtība: olbaltumvielas – 30,21 g, tauki – 3,19 g, ogļhidrāti – 0 g.

Recepte

Sastāvdaļas
Apmēram 1 kg dambrieža mīkstuma
Trīs nelieli sīpoli
Trīs lielas ķiploka daivas vai 5–6 mazas
1 kgtTomātu
0,5 l buljona
Viena citrona sula
Trīs svaigi sarkanie čili pipari
Zaļumi: kindza, pētersīļi, baziliks, seleriju kāti – kopā aptuveni 200 g, var pievienot sauju spinātu
Sāls pēc garšas, ēdk. medus, tējk. cukura
Olīveļļa un sviests cepšanai

Pagatavošana
Uzkarsē čuguna katlu un izkausē tajā ēdk. sviesta un pāris ēdk. olīveļļas. Sakapā sīpolus un apcep, līdz tie kļūst zeltaini. Tad pievieno no cīpslām atbrīvotu un palielos gabalos sagrieztu gaļu. Atbildot uz jautājumu, kas bija prātā iepriekš, – protams, var izmantot arī brieža vai stirnas gaļu.
Gaļa jācep uz ātras uguns. Kādā brīdī tā izlaidīs sulu, un tā jāiztvaicē. Kad panna atkal sāks čurkstēt un gaļa sāks apbrūnināties, pievieno sakapātus ķiplokus un asos piparus. Ja gribas maigāku, pirms sasmalcināšanas no piparu pākstīm jāizņem sēklas un viducis, kas dod lielāko asumu. Vēl viens variants saglabāt izteiktu čili garšu, bet mazināt asumu ir pirms pievienošanas pasautēt piparus uz atsevišķas pannas ar cukuru.
Minūti pēc tam, kad gaļai pievienoti ķiploki un pipari, liek klāt gabalos sagrieztus tomātus, sāli, buljonu, citronsulu un, ja nepieciešams, nedaudz ūdens.
Tad čuguna trauku uz stundu ievieto cepeškrāsnī, kas uzkarsēta līdz 180–190 grādiem.
Pēc tam sakapā visus zaļumus un maigi apcep olīveļļā. Trauku ar sautējumu uzņem no cepeškrāsns, pievieno zaļumus un sautē cepeškrāsnī vēl stundu.
Pasniedz ar rīsiem.

Medījuma recepte. Dambrieža (stirnas vai brieža) gaļa persiešu gaumē

Jaunais žurnāla Medības numurs jau ir klāt!

Saistītie raksti

Abonē žurnālu Medības 2023. gadam

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Pieredze
Terorizēsim šo vietu. Vilku teritorijā kopā ar Aivaru Dunduru. 2. daļa. Video bloga #84 epizode
Ekskluzīvi 1 diena
ME
Medības
Klausies!
Alkohola pārbaudes visiem medniekiem, ieroči čeholos. “Šauj garām!” #259 epizode
Ekskluzīvi 1 diena
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. Polijā šautuvē sašauts mednieks. Kas notika patiesībā?
Ekskluzīvi 3 dienas
ME
Medības
Pieredze
Lūšus novēro arvien biežāk, bet vai vilki kļūst bezbailīgi? Aculiecinieku video
Ekskluzīvi 6 dienas
ME
Medības
Klausies!
Lūši un vilki uz to nabaga stirnu, nabaga aļņa teļu. “Šauj garām!” #258 epizode
Ekskluzīvi 20. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Mednieks nofilmē lāci, kas skrien viņam tieši virsū. Aculiecinieka video
Ekskluzīvi 19. novembris, 2024
Indulis Burka
Pieredze
Kad pēdējo reizi tīrījāt gaiseni? Praktiski padomi
Ekskluzīvi 15. novembris, 2024
ME
Medības
Cope
Japāņu Dievs pret franču ēdienu jeb Basara VS Frodigy. Sarunas laivā #16
Ekskluzīvi 14. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. Bebru slepenā dzīve. Kas ir izmetis zaru čupu ūdenstilpē? Medījamie dzīvnieki
Ekskluzīvi 14. novembris, 2024
Indulis Burka
Aprīkojums
Mednieka soma. Odziņa uz kūkas – ballistiskais kalkulators
Ekskluzīvi 13. novembris, 2024
ME
Medības
Klausies!
Trāpīt mērķī 2 km. Mednieks trešajā paaudzē – Dāvis Zaube. “Šauj garām!” #257 epizode
Ekskluzīvi 13. novembris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Ieroču siksna ar pievienoto vērtību – šāviena stabilizāciju. Video bloga #84 epizode
Ekskluzīvi 12. novembris, 2024
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Jaunais Pulsar Merger LRF XT50 – izrādās, ka var būt VĒL labāk
Ekskluzīvi 12. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Sprūda mēlītes nospiediens! Gailišus neviens nespaida! Praktiskais seminārs #51
Ekskluzīvi 11. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Milzīgs 14 vilku bars Cēsīs? Vilki siro Ropažos? Aculiecinieku video
Ekskluzīvi 11. novembris, 2024
Indulis Burka
Aprīkojums
Mednieka soma. Viens termomonoklis – divas lēcas. Tas ir iespējams!
Ekskluzīvi 11. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Paraugdemonstrējumi – kompleksās pārbaudes putnu suņiem (daži pieturpunkti). Praktiskais seminārs #50
Ekskluzīvi 8. novembris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Kas labs veikalā Huberts? Par godu Svētā Huberta dienai, svētku atlaides – 8. novembrī!
Ekskluzīvi 6. novembris, 2024
ME
Medības
Klausies!
Par dzemdību pieņemšanu pirtiņā, medīgiem suņiem un aļņu samazinājumu. “Šauj garām!” #256 epizode
Ekskluzīvi 6. novembris, 2024
Linda Dombrovska
Aprīkojums
Mednieka soma. Pard Leopard 640 – laikam šoreiz izmēram galīgi nav nozīmes…
Ekskluzīvi 5. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
FOTO un VIDEO. Svētā Huberta svētki Skaistkalnē. Tie saliedē medniekus un aicina pārdomāt mūsu attieksmi pret dabu
Ekskluzīvi 5. novembris, 2024
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Taktiskais CZ Scorpion Evo 3 S1 funkcionāls, viegls ierocis – žurnāla Medības loterijas ierocis
Ekskluzīvi 4. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Naktī vilku teritorijā kopā ar vilku vārdotāju Aivaru Dunduru. 1.daļa. Video bloga #83 epizode
Ekskluzīvi 31. oktobris, 2024
ME
Medības
Pieredze
TOP 5 videoklipi, ko vērts noskatīties žurnāla Medības YouTube kanālā
Ekskluzīvi 30. oktobris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Kārtējais mēģinājums nomelnot medniekus? Sašauts staltbriedis bez kājām!
Ekskluzīvi 30. oktobris, 2024
ME
Medības
Virtuve
Mega pīrādziņš ar steiku jeb brieža filejas Velingtons ar baravikām. No dabas līdz galdam #11
Ekskluzīvi 29. oktobris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Medību suņu galvenās uzvedības problēmas un to iespējamie risinājumi. Praktiskais seminārs #49
Ekskluzīvi 29. oktobris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Izmēram ir nozīme? Mazītiņais bet jaudīgais Pixfra Chiron C650
Ekskluzīvi 29. oktobris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Notīrīt pulvera pēdas, lodes paliekas un saeļļot. Tīrām ieroci! Video bloga #82 epizode
Ekskluzīvi 25. oktobris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Aprīkojuma tests. Četru termoiekārtu tests. Kas patīk, kas nepatīk, kā rāda?
Ekskluzīvi 17. oktobris, 2024

Lasītākie