No kaut kā maza ar laiku sanāca kaut kas daudz lielāks. Ziemassvētkos gribējās pagatavot kaut ko īpašu un neparastu un es uztaisīju mazus aļņa rolmopsīšus, kur pildījumā izmantoju sieru. Pagāja svētku laiks un janvārī, pavisam negaidīti es saņēmu uzaicinājumu nomedīt dambriedi (Dama dama) Lietuvā. Divas reizes es braucu lūkoties manu trofejas dzīvnieku, kas regulāri apmeklēja barotavu, bet vienmēr tajā laikā, kad es tur nebiju. Beidzot man palaimējās – diezgan gaišā, mēness apspīdētā vakarā man izdevās sagaidīt dambriedi, kuru pirms tam jau biju redzējusi medību kameras fotogrāfijās. Jāsaka, ka dzīvnieks nemaz nav tik mazs, kā varētu domāt, taču, protams, tas ir mazāks par stalto. Tēviņš sver plus mīnus simts kilogramus un ir aptuveni pusgadu veca briežu teļa lielumā. Ņemot vērā to, ka man atļāva paņemt ne tikai trofeju, bet arī visu gaļu, nolēmu pacensties apstrādāt to un saglabāt pēc iespējas vairāk labāko gabalu. Piemēram, manā skatījuma viens no vērtīgajiem gabaliem ir ribu un vēdera daļa bez kauliem. Tā ir gatava rulete, kura tikai jāpapildina ar pildījumu pēc savas izvēles.
Sastāvdaļas
Abas ribu un vēdera gaļas loksnes (var izmantot analoģisku brieža teļa vai pat brieža gaļas daļu);
200 g Parmas siera (parmezāna);
500 g taukainas maltas cūkgaļas (var izmantot mežacūku, ja tā ir testēta);
2 vidēji sīpoli;
100-150 g sasmalcinātu seleriju kātu;
Sāls 1,5 t.k., melnie un krāsainie pipari (rozā, zaļie, baltie), timiāns, rozmarīns pēc izvēles.
Pagatavošana
Pēc iespējas attīra gaļu no plēvēm, bet tā, lai gaļas loksne paliktu viendabīga. Sasāla to un atstāj. Smalki sagriež sīpolus un selerijas kātu. Var pievienot arī papriku. Sarīvē sieru un kopā ar dārzeņiem un garšvielām iemaisa maltajā gaļā, rūpīgi un ilgi maisot masu.
Uz galda divos slāņos noklāj pārtikas plēvi, uz tās novieto gaļu, pa vidu izlīdzinot maltās gaļas un dārzeņu masu, izlīdzina to un tad satin visu stingrā ruletē. Pēc tam visu ietin plēvē, pēc iespējas noblīvējot ruleti, lai masa un apvalks saiet kopā. Pēc tam abus plēves galus satver ar pirkstiem, un rullējot kā konfekti papīrītī, satin vēl ciešāk. Var apsiet papildus ar striķi, lai temperatūras ietekmē rulete neattītos vaļā.
Ruleti ievieto čuguna vai stikla traukā ar vāku, pielej ūdeni tik daudz, lai tas ir ruletei līdz vidum un gatavo divas stundas 170 grādos. Ruleti var ēst karstu vai atdzesētu. Auksta tā būs ļoti stingra un blīva, viegli griežama šķēlēs. Noderēs maizītēm vai auksto uzkodu galdam.
Buljonu, kas paliks pāri var izmantot gardas mērces pagatvošanai.