Virtuve

Recepte: Dubļu cūkas ribiņas saldajā krējumā0


Lielisks svētku ēdiens, kas garšos teju visiem!
Lielisks svētku ēdiens, kas garšos teju visiem!
Foto: Kate Šterna

Stāsts par šo medījumu ir kādā no iepriekšējiem žurnāla numuriem, taču īsumā varētu atgādināt, kā viss notika. Vēl rudenī samērā agrā vakara stundā devos medīt lapsas un jenotsuņus ar savu Hanel Jeager Pro 10, kas ir aprīkots tieši nakts medībām.

Gaidot lapsu vai jenotsuņus, pēkšņi ieraudzīju, ka manam novērošanas punktam uz četrus metrus augsta dambja tuvojas mežacūku bars, turklāt diezgan paliels! Vēsu prātu novērtēju rukšus, notēmēju un izšāvu uz skrienošu sivēnu.

Jāpiebilst, ka tas ir tikai mīts, ka ar nakts redzamības tēmēkli nevar šaut uz kustīgu mērķi. Iespējams, agrākos laikos tā bija, taču mūsdienu ierīces darbojas ļoti kvalitatīvi un ātri, un aiztures, kas varētu ietekmēt trāpījumu, termokameras vai nakts tēmēkļa kadru straumē nav.

Ruksis noskrēja kādus simt metrus un palika uz lauka. Viss jau bija labi, tikai no manis tie jau bija aptuveni divsimt metru. Lauks pielijis, dubļains. Vārdu sakot, sivēna izvilkšana un nogādāšana līdz mašīnai prasīja pusstundu un 20 000 kilokaloriju (joks).

Sivēns bija pirmās zortes! Izmērs ideāls. Vēl ne pērnais, bet jau diezgan liels rumpītis. Vārdu sakot, pēc visām formalitātēm sivēns tika smuki sadalīts un pēc nogatavināšanas ribiņas kā vienu no gardākajām daļām es sacirtu, sagriezu ērtos gabaliņos un saliku maisiņā.

Un tad pienāca Jaunais gads. Jāiet ciemos pie draugiem, un ar ko tad viņus varētu iepriecināt, ja ne ar medījuma gaļas ēdienu. Sarunājām, ka visi pagatavos kaut ko un kopā veidosim svētku galdu.

Sastāvdaļas

Visas gadu veca sivēna ribas
250 g saldā krējuma
3 vidēji sīpoli
1 ķiplokgalva
Lauru lapas, malti melnie pipari, muskatrieksts, sāls, nedaudz cukura
Sviests cepšanai

Pagatavošana

Ribiņas atkausē un noskalo, lai mežacūkas vilna netiek ēdienā. Man tā ir gadījies. Ticīgiem cilvēkiem tādu ēdienu pasniegt nevar, jo viņi var padomāt, ka sautējumā ir kāds cits pārnadzis trāpījies. Tā melnā rukšu vilna izskatās iespaidīgi!

Nu lūk. Uzkarsē pannu un uz tās izkausē sviestu. Jāpievieno nedaudz eļļas, lai sviests nedegtu. Kad taukvielas uzkarsušas, uz ātras uguns apcepina ribiņas. Līdz brūnai garoziņai!

Apceptās ribiņas traukā jāsaliek blīvi
Foto: Kate Šterna

Tad tās ļoti blīvi sakārto čuguna traukā ar vāku, pielej ūdeni līdz pusei, pievieno garšvielas. Es lieku sāli, rēķinot vienu tējkaroti uz kilogramu gaļas. Šoreiz pieliku pusotras tējkarotes sāls un pustējkarotes cukura.
Svarīgi! Pirms likt sautējumā lauru lapas, tās ir jāapsvilina. Tā aromāts būs bagātīgāks un ēdiens garšīgāks.
Ja mežacūkas gaļa šķiet nedaudz par taukainu, var pievienot kādu trešdaļu tējkarotes kanēļa. Tas noņem taukainuma sajūtu un uzlabo garšu.

Lauru lapas ieteicams apsvilināt
Foto: Kate Šterna

Muskatriekstu var likt mazos gabaliņos vai rīvētu. Starp citu, muskatrieksts ir magnoliju radinieks, kā izrādās.
Muskatrieksti ir magnoliju rindas, muskatriekstu dzimtas ģints. Ģintī ir apvienotas aptuveni 330 sugas. Nozīmīgākā komerciālā suga ir smaržīgais muskatrieksts (Myristica fragrans). Muskatrieksti ir mūžzaļi koki, kuru izcelsmes vieta ir Moluku salas (Garšvielu salas) Indonēzijā. Mūsdienās tos plaši kultivē arī Dienvidaustrumāzijā, Austrumāfrikā, Madagaskarā un Dienvidamerikā. Kā garšvielu izmanto gan muskatriekstu augļus, gan žāvētu mizu (dēvē par muskatziedu).

Nu lūk. Gaļu sautē pusotru divas stundas. Tad pievieno sagrieztus sīpolus un ķiplokus. Pirms pievienošanas tos var apcept. Un tad sautē visu kopā vēl kādu pusstundu.

Saistītie raksti

Talsos atklāta pneimatiskā šautuve! Kāpēc vajadzīga? “Šauj garām!” reģionālās ziņas no Talsiem

Abonē žurnālu Medības!

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Klausies!
Šaut garām ir vieglāk, daudz vairāk vietas! Dainis Upelnieks “Šauj garām!” #277 epizode
Ekskluzīvi 3 stundas
ME
Medības
Pieredze
TOP 5 videoklipi, ko vērts noskatīties žurnāla Medības YouTube kanālā
Ekskluzīvi 23 stundas
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. “Mednis” atklāj patieso situāciju medību jomā. Atskats uz medību sezonu un nākotnes plāni
Ekskluzīvi 2 dienas
ME
Medības
Virtuve
Medīt var visu, kas kustās, tik jāapēd uz vietas. Pokijs mednieku gaumē. No dabas līdz galdam #16
Ekskluzīvi 2 dienas
ME
Medības
Aprīkojums
Bebru medību sezona. Cik ilgi atļauts medīt ar termālajām ierīcēm? Video bloga #90 epizode
Ekskluzīvi 4 dienas
ME
Medības
Pieredze
Bebru medības pavasarī! Padomi jaunajiem medniekiem #4
Ekskluzīvi 5 dienas
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO. Gribi trīs lapsas vienā vakarā? Trenējies ar maseni un būs!
Ekskluzīvi 25. marts, 2025
Indulis Burka
Pieredze
Ragu meklēšana vai nelikumīgas medības? Kā nepārkāpt Medību likumu un noteikumus!
Ekskluzīvi 19. marts, 2025
ME
Medības
Klausies!
Vietas, kur briežu medības jāaizliedz, bet bebram jāmaksā par darbu! “Šauj garām!” #275 epizode
Ekskluzīvi 19. marts, 2025
Kate Šterna
Aprīkojums
Vilks, kas pārvērtās par kuili un pārdrošā lapsa, jeb medības ar Pulsar Thermion 2 LRF XL60
Ekskluzīvi 17. marts, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Lai acis nežilbtu! Jaunais zaļās krāsas atjaunonājums pulsāram!
Ekskluzīvi 14. marts, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Humānas bebru medības, 138000 izšautas lodes gadā un atskats uz izstādi Iwa OutdoorClassics
Ekskluzīvi 13. marts, 2025
ME
Medības
Pieredze
Agrāk gāja medīt ar prieku! Nedrīkst padarīt mednieku mežā par nevēlamu!
Ekskluzīvi 13. marts, 2025
Linda Dombrovska
Aprīkojums
Karsts jaunums no Ukrainas. NVECTECH termālās ierīces medībām
Ekskluzīvi 5 stundas
ME
Medības
Pieredze
Trīs stundas, vienreiz gadā, un zaļos neprovocēt! Mednieka dienasgrāmata #36
Ekskluzīvi 12. marts, 2025
ME
Medības
Pieredze
Raganu balsis, mēra posta darbs un vilki siro māju tuvumā. Meža ziņas #2
Ekskluzīvi 12. marts, 2025
ME
Medības
Klausies!
Pilnīgs svina munīcijas tidzniedzības aizliegums un ziņot nav jēgas! “Šauj garām!” #274 epizode
Ekskluzīvi 12. marts, 2025
Indulis Burka
Aprīkojums
Video! Pixfra otrā paaudze: Izcils attēls un izcila cena. Kas patika un kas nepatika
Ekskluzīvi 10. marts, 2025
ME
Medības
Pieredze
Uz dzīvību un nāvi ar lūsi, vilki mēģina uzbrukt cilvēkiem un milzīgi briežu bari. Meža ziņas #1
Ekskluzīvi 7. marts, 2025
ME
Medības
Klausies!
Mednieki nav militarizēts grupējums, kas pilda konkrētus uzdevumus! “Šauj garām!” #273 epizode
Ekskluzīvi 5. marts, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Mazo nazīšu aizliegums, jaunākās munīcijas tendences un lietas, kas liek smaidīt. IWA apskats
Ekskluzīvi 4. marts, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Jaunas lodes, drillings un termiķi. Medību tūre izstādē IWA OutdoorClassics 1. daļa
Ekskluzīvi 1. marts, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Kurš viltīgāks? Bebrs vai mednieks? Video bloga #89 epizode
Ekskluzīvi 27. februāris, 2025
ME
Medības
Klausies!
Vilki nogalina suņus, bet mednieki kļuvuši par ķīlniekiem. Armands Krauze “Šauj garām!” #272 epizode
Ekskluzīvi 26. februāris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Labākie naži bebra pirmapsraidē, salīdzinām dažādus. Praktiskais seminārs #52
Ekskluzīvi 25. februāris, 2025
ME
Medības
Virtuve
Jūrā pēc brieža, nosvilinātas uzacis un brieža kababs. “No dabas līdz galdam” #15
Ekskluzīvi 25. februāris, 2025
Kate Šterna
Pieredze
Satiek neparastu un Latvijas faunai neraksturīgu dzīvnieku! Aculiecinieka video
Ekskluzīvi 23. februāris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Kāpēc pieaug briežu skaits, kā veicas ar limita izpildi – Valters Lūsis. “Šauj garām!” ekstra #45
Ekskluzīvi 21. februāris, 2025
ME
Medības
Klausies!
No veģetārietes par mednieku jeb, kad domāji, ka esi dabas pazinējs. “Šauj garām!” #271 epizode
Ekskluzīvi 19. februāris, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Ilgi gaidītās karabīnes un asi naži visām gaumēm! Aktuālais februārī, kas noderēs katram medniekam
Ekskluzīvi 14. februāris, 2025

Lasītākie