Virtuve

Recepte: Dubļu cūkas ribiņas saldajā krējumā0


Lielisks svētku ēdiens, kas garšos teju visiem!
Lielisks svētku ēdiens, kas garšos teju visiem!
Foto: Kate Šterna

Stāsts par šo medījumu ir kādā no iepriekšējiem žurnāla numuriem, taču īsumā varētu atgādināt, kā viss notika. Vēl rudenī samērā agrā vakara stundā devos medīt lapsas un jenotsuņus ar savu Hanel Jeager Pro 10, kas ir aprīkots tieši nakts medībām.

Gaidot lapsu vai jenotsuņus, pēkšņi ieraudzīju, ka manam novērošanas punktam uz četrus metrus augsta dambja tuvojas mežacūku bars, turklāt diezgan paliels! Vēsu prātu novērtēju rukšus, notēmēju un izšāvu uz skrienošu sivēnu.

Jāpiebilst, ka tas ir tikai mīts, ka ar nakts redzamības tēmēkli nevar šaut uz kustīgu mērķi. Iespējams, agrākos laikos tā bija, taču mūsdienu ierīces darbojas ļoti kvalitatīvi un ātri, un aiztures, kas varētu ietekmēt trāpījumu, termokameras vai nakts tēmēkļa kadru straumē nav.

Ruksis noskrēja kādus simt metrus un palika uz lauka. Viss jau bija labi, tikai no manis tie jau bija aptuveni divsimt metru. Lauks pielijis, dubļains. Vārdu sakot, sivēna izvilkšana un nogādāšana līdz mašīnai prasīja pusstundu un 20 000 kilokaloriju (joks).

Sivēns bija pirmās zortes! Izmērs ideāls. Vēl ne pērnais, bet jau diezgan liels rumpītis. Vārdu sakot, pēc visām formalitātēm sivēns tika smuki sadalīts un pēc nogatavināšanas ribiņas kā vienu no gardākajām daļām es sacirtu, sagriezu ērtos gabaliņos un saliku maisiņā.

Un tad pienāca Jaunais gads. Jāiet ciemos pie draugiem, un ar ko tad viņus varētu iepriecināt, ja ne ar medījuma gaļas ēdienu. Sarunājām, ka visi pagatavos kaut ko un kopā veidosim svētku galdu.

Sastāvdaļas

Visas gadu veca sivēna ribas
250 g saldā krējuma
3 vidēji sīpoli
1 ķiplokgalva
Lauru lapas, malti melnie pipari, muskatrieksts, sāls, nedaudz cukura
Sviests cepšanai

Pagatavošana

Ribiņas atkausē un noskalo, lai mežacūkas vilna netiek ēdienā. Man tā ir gadījies. Ticīgiem cilvēkiem tādu ēdienu pasniegt nevar, jo viņi var padomāt, ka sautējumā ir kāds cits pārnadzis trāpījies. Tā melnā rukšu vilna izskatās iespaidīgi!

Nu lūk. Uzkarsē pannu un uz tās izkausē sviestu. Jāpievieno nedaudz eļļas, lai sviests nedegtu. Kad taukvielas uzkarsušas, uz ātras uguns apcepina ribiņas. Līdz brūnai garoziņai!

Apceptās ribiņas traukā jāsaliek blīvi
Foto: Kate Šterna

Tad tās ļoti blīvi sakārto čuguna traukā ar vāku, pielej ūdeni līdz pusei, pievieno garšvielas. Es lieku sāli, rēķinot vienu tējkaroti uz kilogramu gaļas. Šoreiz pieliku pusotras tējkarotes sāls un pustējkarotes cukura.
Svarīgi! Pirms likt sautējumā lauru lapas, tās ir jāapsvilina. Tā aromāts būs bagātīgāks un ēdiens garšīgāks.
Ja mežacūkas gaļa šķiet nedaudz par taukainu, var pievienot kādu trešdaļu tējkarotes kanēļa. Tas noņem taukainuma sajūtu un uzlabo garšu.

Lauru lapas ieteicams apsvilināt
Foto: Kate Šterna

Muskatriekstu var likt mazos gabaliņos vai rīvētu. Starp citu, muskatrieksts ir magnoliju radinieks, kā izrādās.
Muskatrieksti ir magnoliju rindas, muskatriekstu dzimtas ģints. Ģintī ir apvienotas aptuveni 330 sugas. Nozīmīgākā komerciālā suga ir smaržīgais muskatrieksts (Myristica fragrans). Muskatrieksti ir mūžzaļi koki, kuru izcelsmes vieta ir Moluku salas (Garšvielu salas) Indonēzijā. Mūsdienās tos plaši kultivē arī Dienvidaustrumāzijā, Austrumāfrikā, Madagaskarā un Dienvidamerikā. Kā garšvielu izmanto gan muskatriekstu augļus, gan žāvētu mizu (dēvē par muskatziedu).

Nu lūk. Gaļu sautē pusotru divas stundas. Tad pievieno sagrieztus sīpolus un ķiplokus. Pirms pievienošanas tos var apcept. Un tad sautē visu kopā vēl kādu pusstundu.

Saistītie raksti

Talsos atklāta pneimatiskā šautuve! Kāpēc vajadzīga? “Šauj garām!” reģionālās ziņas no Talsiem

Abonē žurnālu Medības!

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Pieredze
Terorizēsim šo vietu. Vilku teritorijā kopā ar Aivaru Dunduru. 2. daļa. Video bloga #84 epizode
Ekskluzīvi 1 diena
ME
Medības
Klausies!
Alkohola pārbaudes visiem medniekiem, ieroči čeholos. “Šauj garām!” #259 epizode
Ekskluzīvi 1 diena
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. Polijā šautuvē sašauts mednieks. Kas notika patiesībā?
Ekskluzīvi 3 dienas
ME
Medības
Pieredze
Lūšus novēro arvien biežāk, bet vai vilki kļūst bezbailīgi? Aculiecinieku video
Ekskluzīvi 6 dienas
ME
Medības
Klausies!
Lūši un vilki uz to nabaga stirnu, nabaga aļņa teļu. “Šauj garām!” #258 epizode
Ekskluzīvi 20. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Mednieks nofilmē lāci, kas skrien viņam tieši virsū. Aculiecinieka video
Ekskluzīvi 19. novembris, 2024
Indulis Burka
Pieredze
Kad pēdējo reizi tīrījāt gaiseni? Praktiski padomi
Ekskluzīvi 15. novembris, 2024
ME
Medības
Cope
Japāņu Dievs pret franču ēdienu jeb Basara VS Frodigy. Sarunas laivā #16
Ekskluzīvi 14. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. Bebru slepenā dzīve. Kas ir izmetis zaru čupu ūdenstilpē? Medījamie dzīvnieki
Ekskluzīvi 14. novembris, 2024
Indulis Burka
Aprīkojums
Mednieka soma. Odziņa uz kūkas – ballistiskais kalkulators
Ekskluzīvi 13. novembris, 2024
ME
Medības
Klausies!
Trāpīt mērķī 2 km. Mednieks trešajā paaudzē – Dāvis Zaube. “Šauj garām!” #257 epizode
Ekskluzīvi 13. novembris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Ieroču siksna ar pievienoto vērtību – šāviena stabilizāciju. Video bloga #84 epizode
Ekskluzīvi 12. novembris, 2024
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Jaunais Pulsar Merger LRF XT50 – izrādās, ka var būt VĒL labāk
Ekskluzīvi 12. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Sprūda mēlītes nospiediens! Gailišus neviens nespaida! Praktiskais seminārs #51
Ekskluzīvi 11. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Milzīgs 14 vilku bars Cēsīs? Vilki siro Ropažos? Aculiecinieku video
Ekskluzīvi 11. novembris, 2024
Indulis Burka
Aprīkojums
Mednieka soma. Viens termomonoklis – divas lēcas. Tas ir iespējams!
Ekskluzīvi 11. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Paraugdemonstrējumi – kompleksās pārbaudes putnu suņiem (daži pieturpunkti). Praktiskais seminārs #50
Ekskluzīvi 8. novembris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Kas labs veikalā Huberts? Par godu Svētā Huberta dienai, svētku atlaides – 8. novembrī!
Ekskluzīvi 6. novembris, 2024
ME
Medības
Klausies!
Par dzemdību pieņemšanu pirtiņā, medīgiem suņiem un aļņu samazinājumu. “Šauj garām!” #256 epizode
Ekskluzīvi 6. novembris, 2024
Linda Dombrovska
Aprīkojums
Mednieka soma. Pard Leopard 640 – laikam šoreiz izmēram galīgi nav nozīmes…
Ekskluzīvi 5. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
FOTO un VIDEO. Svētā Huberta svētki Skaistkalnē. Tie saliedē medniekus un aicina pārdomāt mūsu attieksmi pret dabu
Ekskluzīvi 5. novembris, 2024
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Taktiskais CZ Scorpion Evo 3 S1 funkcionāls, viegls ierocis – žurnāla Medības loterijas ierocis
Ekskluzīvi 4. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Naktī vilku teritorijā kopā ar vilku vārdotāju Aivaru Dunduru. 1.daļa. Video bloga #83 epizode
Ekskluzīvi 31. oktobris, 2024
ME
Medības
Pieredze
TOP 5 videoklipi, ko vērts noskatīties žurnāla Medības YouTube kanālā
Ekskluzīvi 30. oktobris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Kārtējais mēģinājums nomelnot medniekus? Sašauts staltbriedis bez kājām!
Ekskluzīvi 30. oktobris, 2024
ME
Medības
Virtuve
Mega pīrādziņš ar steiku jeb brieža filejas Velingtons ar baravikām. No dabas līdz galdam #11
Ekskluzīvi 29. oktobris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Medību suņu galvenās uzvedības problēmas un to iespējamie risinājumi. Praktiskais seminārs #49
Ekskluzīvi 29. oktobris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Izmēram ir nozīme? Mazītiņais bet jaudīgais Pixfra Chiron C650
Ekskluzīvi 29. oktobris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Notīrīt pulvera pēdas, lodes paliekas un saeļļot. Tīrām ieroci! Video bloga #82 epizode
Ekskluzīvi 25. oktobris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Aprīkojuma tests. Četru termoiekārtu tests. Kas patīk, kas nepatīk, kā rāda?
Ekskluzīvi 17. oktobris, 2024

Lasītākie