Tuvojoties grila sezonas beigām, pienācis laiks sarīkot vēl pēdējo dārza ballīti (varbūt arī divas), lai baudītu silto laiku un palutinātu garšas kārpiņas. Šoreiz radās ideja ierasto desu un gaļas cepšanu aizstāt ar kaut ko jaunu un neierastu – pildītām maizēm uz dzīvas uguns. Šī iemesla dēļ ielūkojos saldētavā, jo tuvojas taču briežu un dzinējmedību sezona un saldētavu nepieciešams patukšot. Atradu pāris mežacūkas plecu gabalus un brieža fileju. Tad nu lai top!
Plucināta mežacūkas gaļa BBQ mērcē
Saldētavā tieši atradu pleca daļas gabalus, kas tiek uzskatīti par augstvērtīgākajiem tieši plucinātas gaļas gatavošanai, jo tai ir optimāls tauku daudzums. Gaļu atkausē, sagriež vidēji lielos gabalos un kārtīgi ierīvē ar garšvielām – sāli, pipariem, paprikas pulveri, garšvielu cūkgaļai, Kajennas pipariem un brūno cukuru. Pēc ierīvēšanas gaļu uz pāris stundām ievieto ledusskapī, lai tā kārtīgi sasūktos ar visām garšām. Kad gaļa samarinējusies, to apcep uz pannas un liek katlā ar augstām malām. Pa virsu lej alu, pievieno garšaugus (sīpolus, ķiplokus, burkānus) un liek cepeškrāsnī 160 grādos. Cep, līdz šķidrums iztvaikojis un gaļa kļuvusi pavisam mīksta un viegli dalās. Kad gaļa ir izcepusies, to sadala, izmantojot divas dakšiņas. Ar vienu pietur sulīgo gaļas gabalu, ar otru plēš gaļu strēmelītēs. Katlā, kurā gaļa cepusies, uzkarsē BBQ mērci un tajā iemaisa saplucināto gaļu.
Coleslaw jeb kāpostu salāti
Ļoti viegli un ātri pagatavojami salāti, ko kā piedevu dažādiem dārza ballīšu ēdieniem iecienījuši briti un amerikāņi. Tradicionāli tiem izmanto sasmalcinātus kāpostus, burkānus un sīpolus, sajaucot tos ar mērci. Situāciju vēl jo vairāk atrisina tas, ka veikalā iespējams iegādāties jau gatavu coleslaw salātu maisījumu.
Nepieciešams:
Coleslaw salātu maisījums
Sīpoli
Majonēze
Sinepes
Sāls pēc garšas
Pagatavošana
Sīpolu sagriež plānās šķēlēs un pievieno salātu maisījumam. Mērci pagatavo no majonēzes un sinepēm – divām ēdamkarotēm majonēzes pievieno apmēram tējkaroti sinepju. Visu sajauc kopā un pievieno sāli pēc garšas.
Maize ar plucinātu BBQ mežacūku
Nepieciešams:
Maize (izmantoju bagetes)
Sīpoli
Brūnais cukurs
Sviests cepšanai
Siers
Coleslaw salāti
Plucināta mežacūkas gaļa
Siera mērce
Halapenjo pipari
Loki dekorēšanai
Pagatavošana
1. Maizi pārgriež tā, lai to var viegli atlocīt un pildīt.
2. Sviestā apcep sīpolus. Kad tie kļūst zeltaini, pievieno cukuru. Kad sīpoli karamelizējušies, tie ir gatavi.
3. Maizē kārto sieru šķēlēs, apceptos sīpolus, coleslaw salātus, plucināto cūkgaļu.
4. Pa virsu lej siera mērci (izmantoju veikalos nopērkamo Čedaras siera mērci) un izkārto halapenjo piparus.
5. Kad maizes gatavas, tās liek uz grila un silda, līdz siers izkusis. Dekorē ar lociņiem.
Maize ar brieža fileju
Nepieciešams:
Maize
Marinēti sīpoli (izmantoju veikalā nopērkamos)
Rukolas salāti
Marinēti gurķi
Krējums
Kūpināts sāls
Brī siers
Brieža fileja
Eļļa cepšanai
Pagatavošana
1. Maizē kārto marinētos sīpolus, rukolas salātus, šķēlēs sagrieztus marinētos gurķus.
2. Sajauc krējumu ar kūpinātu sāli. To lej pa virsu iepriekš minētajām sastāvdaļām, lai maize būtu sulīgāka.
3. Brī sieru saplēš gabaliņos un kārto pa virsu krējumam.
4. Brieža fileju sagriež plānās šķēlēs, cep uzkarsētā pannā tā, lai gaļa joprojām būtu sarkana. Gaļu kārto uz maizes.
5. Kad maizes gatavas, tās liek uz grila un silda, līdz brī siers izkusis. Dekorē ar lociņiem.
Kā medības mainīja dzīvi? Arvids Baumanis – īpašais 200. epizodes viesis. “Šauj garām!” #200 epizode
Oktobra numurā par to kā legalizēt medījumu