Pēdējos gados arvien populārāks termins kulinārijā kļuvis from nose to tail jeb no deguna līdz astei. Šī pieeja ir ieguvusi popularitāti galvenokārt tāpēc, ka atbalsta ilgtspējīgu pārtikas patēriņu un novērš pārtikas atkritumu veidošanos. Tiek uzskatīts, ka katrs dzīvnieka elements ir potenciāli izmantojams un garšīgs, noder daudziem dažādiem ēdieniem un piedāvā interesantu kulināro pieredzi. Tā paredz uzturā izmantot ne vien tradicionālos gaļas produktus kā karbonāde, šķiņķis vai fileja, bet arī kaulus, ādas un iekšējos orgānus, radot ēdienus ar unikālu garšu un tekstūru. Šī pieeja nereti prasa radošumu un izpratni par dažādām gaļas gatavošanas tehnikām, lai saglabātu labāko garšas kvalitāti un izbaudītu gaļas dažādību visā tās pilnībā.
Bija iekrājušās vairākas briežu mēles, un, kaut gan pankūku cepšanas un pildīšanas process ir samērā ilgs, nolēmu pagatavot tieši pildītās pankūkas.
Nepieciešams
Buljonam:
– Ūdens
– Garšaugi un garšsaknes (sīpols, selerija, puravs, kālis, pētersīlis, timiāns)
– Paprika
– Divi burkāni
– Sāls
– Graudu pipari
– Lauru lapa
Pildījumam:
– Brieža mēle (pievienoju arī vienu sirdi)
– Sīpols
– Melnās ķimenes
– Pāris ēdamkarotes buljona, lai pildījums būtu sulīgāks
Plānajām pankūkām:
– 3 olas
– 250 grami miltu
– Šķipsniņa sāls
– Šķipsniņa cukurs
– 350 ml piena (kā tautā saka – uz aci, lai masa nebūtu ne par biezu, ne par šķidru)
– Apmēram 3 ēdamk. olīveļļas
Pagatavošana:
1. Mēles un sirdis noskalo aukstā ūdenī, liek katlā un aplej ar aukstu ūdeni. Pievieno pārējās buljona sastāvdaļas un liek vārīties uz lēnas uguns. Ik pa laikam noputo.
2. Kad mēles izvārījušās, tās nomizo un samaļ gaļas mašīnā. To pašu dara arī ar sirdi – notīra no nevajadzīgā un tāpat samaļ. Maza piebilde – lai mēlei būtu izteiksmīga garša, to ieteicams uz vismaz pāris stundām paturēt buljonā, ļaujot atdzist kopā ar to. Es noturēju nakti.
3. Sakapā sīpolu un liek uz pannas cepties. Kad sīpoli kļuvuši zeltaini, pievieno gaļu. Visu kopā apcep un pievieno nedaudz buljona, kas palicis pāri no mēles vārīšanas, lai veidojas sulīga masa. Pēc garšas pievieno sāli, piparus un melnās ķimenes.
4. Gatavo plāno pankūku masu. Katram noteikti ir sava pankūku recepte, bet šoreiz izmantoju omītes tradicionālo. Bļodā sajaucu olas ar pienu, cukuru un sāli un pakāpeniski iesijāju miltus. Beigās pievienoju arī eļļu, līdz masa veidojās viendabīga.
5. Mīklu pirms cepšanas atpūtina 30 minūtes, tad ar kausiņu lej sakarsētā pannā un cep pankūkas no abām pusēm.
6. Kad visa mīkla izmantota un pankūkas izceptas, tās pilda ar sagatavoto gaļas masu.
7. Sapildītās pankūkas apcep pannā sakarsētā eļļā zeltainas no abām pusēm.
8. Pasniedz, ar ko nu katram tīk, bet atzīšu, ka ar skābo krējumu tās garšo lieliski.