Šo recepti es uzzināju no kāda drauga Lietuvā, vārdā Nerjuks. Recepte ir ļoti vienkārša, bet līdz šim neko tamlīdzīgu ēdusi nebiju. Vajadzīga mežacūkas galva bez purna daļas. Vislabāk to sacirst ar plānu cirvi vai sazāģēt, izmantojot zobenzāģi. Jāuzmanās, lai nesabojātu asmeni pret zobiem. Tiekot līdz to saknēm, kauls jālauž ar laušanu.
Galvas asij perpendikulāro zāģējumu veic zemāk par acīm. Pēc tam galvaskauss jāpārcērt ar vienu spēju cirtienu vai jāpārzāģē uz pusēm gareniski. Turklāt būtu labi, ja smadzeņu pusītes paliktu savās vietās. Pēc tam sākas pats pagatavošanas process.
Sastāvdaļas
Cūkas (aļņa un brieža galva)
2 tējk. sāls
1/2 tējk. cukura
Garšvielas: melnie pipari, raudene, rozmarīns, kanēlis (1/4 tējk.)
4–6 vidējas vai lielas ķiploka daiviņas
Pagatavošana
Sāli, cukuru un garšvielas sajauc kopā un ar šo maisījumu ieziež nodīrāto un pārzāģēto galvu. Kanēlis jāpieliek obligāti, jo tas neitralizē tauku garšu un piešķir eksotisku aromātu.
Kā teica Nerjuks, ja gribas vēl garšīgāku, tad ir jāsvilina vilna. Ar ādu cūkas galva sanākot vēl gardāka.
Pēc tam cūkas galvas pusītes novieto uz restēm vai lēzenā traukā, no kura ik pa laikam jānolej liekais šķidrums. Sausajā marinādē galvai jāstāv dienas divas vai trīs, labāk – četras.
Dienu pirms pagatavošanas plāni jāsagriež ķiploki un jāpārliek ar tiem visa gaļa. Pirms pagatavošanas galvas pusītes ievieto katru savā maisā, pievieno notīrītus kartupeļus un citus dārzeņus pēc vēlēšanās. Iepriekš dārzeņiem jāuzkaisa sāls un garšvielas, kādas pašam patīk. Maisiņā jāpielej nedaudz ūdens un olīveļļa, bet ne vairāk kā pāris ēdamkarotes.
Galva jācep cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā divarpus stundas.