Iedvesmojos no kolēģa pieredzes ar pildītām pankūkām un nolēmu izmēģināt citu pieeju. Tā kā es dzīvoju Dienvidkurzemē, kas robežojas ar Žemaitiju, un diezgan daudz strādāju ar lietuviešiem, nodomāju ielūkoties viņu kulinārajās paražās un pagatavot žemaišu pankūkas.
Sastāvdaļas
Mīklai
Trīs lieli svaigi kartupeļi
Trīs lieli vārīti kartupeļi
100 g miltu
3 ēdamk. stērķeles
2 olas
Tējk. sāls
Pildījumam
Briežu govs mēle, 0,5 kg plaušu, buka sirds – viss iepriekš izvārīts
Liels burkāns
Liels sīpols
Seleriju kāti ~ 100 g
Tējk. sāls, tējk. malto melno piparu, tējk. karija, trešdaļa tējk. malta muskatrieksta
Eļļa cepšanai
Pagatavošana
Smalki sakapā sīpolu, sarīvē burkānu un sasmalcina seleriju kātus, visu cep uz pannas, līdz smuki apbrūninās. Kad pievienotas visas garšvielas, var pieliet nedaudz ūdens un pasautēt zem vāka minūtes piecas. Pēc tam pievieno samalto gaļu un pasautē vēl.
Ar rīvi sarīvē svaigos kartupeļu un liek sietā, lai notek kādā bļodā. Tikmēr lielajā mīklas bļodā ierīvē vārītos kartupeļus. Svaigos nospiež un pievieno klāt. Nospiesto šķidrumu nolej un bļodas dibenā esošo svaigo stērķeli pieliek pie mīklas. Pievieno olas, miltus, sauso stērķeli un garšvielas. Visu samaisa. Mīkla var būt nedaudz lipīga.
Uzkarsē pannu, samitrina rokas un veido plaukstas lieluma plāceni. Novieto to uz pannas, paņem rokās pildījuma masu un izveido tādu kā iegarenu kotleti. Novieto to uz plāceņa un ar otru plāceni apsedz. Cep zem vāka, līdz apbrūnē, tad apveļ otrādi un cep no otras puses.
Pasniedz ar krējuma vai dradžu mērci kā cepelīnus.