Virtuve

Risoto ar kaulu buljona koncentrātu un murķeļiem0


Risoto
Risoto
Foto: Kate Šterna

Apbrīnojami, bet ir vēl tādas lietas, ko var darīt pirmo reizi. Šoreiz es gatavoju risoto un biju pārsteigta, ka tik īsā laikā, tik vienkārši var pagatavot kaut ko tik garšīgu. Un viena no svarīgākajām receptes sastāvdaļām ir tieši buljons.
Risoto derēs jebkurš dabiskais novārījums. Izmantot var arī veikalā nopērkamas gaļas un kaulu buljonu, bet kamdēļ to darīt, ja ir sākusies stirnu sezona! Neslēpšu – pēc veiksmīgā risoto es nodomāju, ka turpmāk nevienu kauliņu ārā neizmetīšu, bet savārīšu buljonā.
Ka pagatavot buljona koncentrātu
Visus kaulus, dzīslas, skrimšļus un plēves, kas paliek pēc medījuma apstrādes, kompakti saliek lielā katlā un vāra, līdz šķidrums paliek tikai apakšā. Tad izņem kaulus un notīra. Gaļu var izmantot cepšanai vai samalt un likt pankūkās. Skrimšļus un citas mīkstas lietas var atdot suņiem. Kaulus miskastē.
Buljons joprojām ir diezgan šķidrs. Tādēļ paņemam veselu sīpolu, ķiploka galviņu, lauru lapu un burkānu. Visu kārtīgi apsvilinām uz grila, ar degli vai uz gāzes un liekam buljonā. Vārām vēl kādu pusstundu līdz četrdesmit minūtes. Bez vāka. Vajag, lai liekais šķidrums iztvaiko. Pēc tam nokāšam, ielejam plakanā taisnstūra traukā un atdzesējam. Pēc tam – ledusskapī. Pret rītu buljons būs kļuvis līdzīgs marmelādei. Sagriežam 100–150 g smagos gabaliņos, saliekam maisā un ievietojam saldētavā. Šo koncentrātu varēs izmantot mērcēm, zupām un sautējumiem, kā arī risoto.

Tātad – kā uztaisīt risoto? Tas ir tik vienkārši!

Ak Dievs, es esmu sajūsmā. Man šogad izdevās atrast murķeļus jeb lāčpurņus, latīniski – Morchella sēnes, kuras angliski runājošie dēvē par morel mushrooms. Ta ir delikatese, ko pie mums tā īsti reti kurš novērtē. Un pirmais, kas ienāca prātā, bija sēņu risoto, ko esmu redzējusi tikai Gordona Remzija raidījumos.

Īstie murķeļi vidū ir tukši.
Foto: Kate Šterna

Sastāvdaļas

200 g svaigu sēņu (var izmantot jebkuras)
1 sīpols
3–4 ķiploka daiviņas
Loki vai puravi (var izmantot arī pētersīļus, to man šoreiz nebija pa rokai)
0,5 l ūdens
200–300 ml buljona koncentrāta
400 g risoto rīsu
50 g sviesta un eļļa cepšanai

Pagatavošana

Uzkarsējam pannu, izkausējam sviestu un pievienojam eļļu. Pievienojam sausus rīsus un, pastāvīgi maisot, apcepam, līdz tie kļūst ļoti smaržīgi un pa pusei caurspīdīgi.
Pievienojam sīpolus, ķiplokus un puravus. Ļaujam tiem apcepties un pievienojam noskalotas un sagrieztas sēnes. Vēl nedaudz cepam, visu apmaisot ik pa brīdim. Rīsi nedrīkst piecepties.
Tad pievienojam no saldētavas izņemtu un atkausētu buljona koncentrātu un ūdeni. Var pieliet arī labu pussauso baltvīnu. Sautējam risoto, līdz rīsi ir dubultojušies izmērā un viducī nav matēti balti. Ja baltumiņš vēl redzams, tie vēl nav gatavi. Risoto jābūt nedaudz mitram, bet ne irdenam un ne kā putrai.
Šis ir viens no labākajiem gaļas buljona pielietojumiem, kā man šķiet. Un sēņu risoto der kā garnējums visiem gaļas ēdieniem!
Šaujiet garām un labu apetīti!

Pirms izmantošanas buljona koncentrātu ieteicams atkausēt.
Foto: Kate Šterna

Recepte. Risoto ar kaulu buljona koncentrātu un murķeļiem

Medījamo dzīvnieku un trofeju novērtēšana
Saistītie raksti

Jaunais žurnāla medības numurs jau ir klāt!

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Pieredze
Terorizēsim šo vietu. Vilku teritorijā kopā ar Aivaru Dunduru. 2. daļa. Video bloga #84 epizode
Ekskluzīvi 1 diena
ME
Medības
Klausies!
Alkohola pārbaudes visiem medniekiem, ieroči čeholos. “Šauj garām!” #259 epizode
Ekskluzīvi 1 diena
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. Polijā šautuvē sašauts mednieks. Kas notika patiesībā?
Ekskluzīvi 3 dienas
ME
Medības
Pieredze
Lūšus novēro arvien biežāk, bet vai vilki kļūst bezbailīgi? Aculiecinieku video
Ekskluzīvi 6 dienas
ME
Medības
Klausies!
Lūši un vilki uz to nabaga stirnu, nabaga aļņa teļu. “Šauj garām!” #258 epizode
Ekskluzīvi 20. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Mednieks nofilmē lāci, kas skrien viņam tieši virsū. Aculiecinieka video
Ekskluzīvi 19. novembris, 2024
Indulis Burka
Pieredze
Kad pēdējo reizi tīrījāt gaiseni? Praktiski padomi
Ekskluzīvi 15. novembris, 2024
ME
Medības
Cope
Japāņu Dievs pret franču ēdienu jeb Basara VS Frodigy. Sarunas laivā #16
Ekskluzīvi 14. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. Bebru slepenā dzīve. Kas ir izmetis zaru čupu ūdenstilpē? Medījamie dzīvnieki
Ekskluzīvi 14. novembris, 2024
Indulis Burka
Aprīkojums
Mednieka soma. Odziņa uz kūkas – ballistiskais kalkulators
Ekskluzīvi 13. novembris, 2024
ME
Medības
Klausies!
Trāpīt mērķī 2 km. Mednieks trešajā paaudzē – Dāvis Zaube. “Šauj garām!” #257 epizode
Ekskluzīvi 13. novembris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Ieroču siksna ar pievienoto vērtību – šāviena stabilizāciju. Video bloga #84 epizode
Ekskluzīvi 12. novembris, 2024
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Jaunais Pulsar Merger LRF XT50 – izrādās, ka var būt VĒL labāk
Ekskluzīvi 12. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Sprūda mēlītes nospiediens! Gailišus neviens nespaida! Praktiskais seminārs #51
Ekskluzīvi 11. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Milzīgs 14 vilku bars Cēsīs? Vilki siro Ropažos? Aculiecinieku video
Ekskluzīvi 11. novembris, 2024
Indulis Burka
Aprīkojums
Mednieka soma. Viens termomonoklis – divas lēcas. Tas ir iespējams!
Ekskluzīvi 11. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Paraugdemonstrējumi – kompleksās pārbaudes putnu suņiem (daži pieturpunkti). Praktiskais seminārs #50
Ekskluzīvi 8. novembris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Kas labs veikalā Huberts? Par godu Svētā Huberta dienai, svētku atlaides – 8. novembrī!
Ekskluzīvi 6. novembris, 2024
ME
Medības
Klausies!
Par dzemdību pieņemšanu pirtiņā, medīgiem suņiem un aļņu samazinājumu. “Šauj garām!” #256 epizode
Ekskluzīvi 6. novembris, 2024
Linda Dombrovska
Aprīkojums
Mednieka soma. Pard Leopard 640 – laikam šoreiz izmēram galīgi nav nozīmes…
Ekskluzīvi 5. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
FOTO un VIDEO. Svētā Huberta svētki Skaistkalnē. Tie saliedē medniekus un aicina pārdomāt mūsu attieksmi pret dabu
Ekskluzīvi 5. novembris, 2024
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Taktiskais CZ Scorpion Evo 3 S1 funkcionāls, viegls ierocis – žurnāla Medības loterijas ierocis
Ekskluzīvi 4. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Naktī vilku teritorijā kopā ar vilku vārdotāju Aivaru Dunduru. 1.daļa. Video bloga #83 epizode
Ekskluzīvi 31. oktobris, 2024
ME
Medības
Pieredze
TOP 5 videoklipi, ko vērts noskatīties žurnāla Medības YouTube kanālā
Ekskluzīvi 30. oktobris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Kārtējais mēģinājums nomelnot medniekus? Sašauts staltbriedis bez kājām!
Ekskluzīvi 30. oktobris, 2024
ME
Medības
Virtuve
Mega pīrādziņš ar steiku jeb brieža filejas Velingtons ar baravikām. No dabas līdz galdam #11
Ekskluzīvi 29. oktobris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Medību suņu galvenās uzvedības problēmas un to iespējamie risinājumi. Praktiskais seminārs #49
Ekskluzīvi 29. oktobris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Izmēram ir nozīme? Mazītiņais bet jaudīgais Pixfra Chiron C650
Ekskluzīvi 29. oktobris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Notīrīt pulvera pēdas, lodes paliekas un saeļļot. Tīrām ieroci! Video bloga #82 epizode
Ekskluzīvi 25. oktobris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Aprīkojuma tests. Četru termoiekārtu tests. Kas patīk, kas nepatīk, kā rāda?
Ekskluzīvi 17. oktobris, 2024

Lasītākie