Putnu medību sezona rit pilnā sparā, tādēļ katram medniekam ir vērts atkārtot, kā putnus nogatavināt tā, lai tie būtu garšīgi un mīksti:
– Medībās nelieciet putnus mugursomā, bet iesieniet medību somas lencītēs vai uzkariniet uz zara. Pēc medībām novietojiet putnus pēc iespējas vēsākā vietā un turiet katru atsevišķi. Raugieties, lai tie nesamirkst.
– Nogatavinātu putnu nedrīkst plūkt, izmantojot karsto ūdeni. Tas jāplūc tikai sauss, jo āda kļūs pārāk mīksta un ātrāk reaģē uz karstumu.
– Ēst vai neēst nogatavināta putna iekšas? Ja skrotis nav trāpījušas vēderā un ja putns ir nogatavināts trīs dienas un mazāk, tās ir ēdamas. Lai pārbaudītu, vai iekšas ir lietojamas pārtikā, ir jāpaosta iekšējie tauki. Ja tie smako, tad iekšas jāmet ārā.
– Putnus var pakarināt nogatavināties gan aiz kājām, gan aiz galvas. Pētījumi rāda, ka tas nekādi neietekmē gaļas kvalitāti.
– Fazānus nogatavina trīs līdz desmit dienas. Veciem putniem vajag ilgāku laiku, jauniem pietiek ar dažām dienām. Mātītes arī var nogatavināt trīs dienas.
– Putnus, kam skrotis trāpījušas vēderā, nevar nogatavināt veselus. Tos labāk noplūkt un izvēdināt. Ja pārējā gaļa ir kārtībā, fazānu var paturēt ledusskapī trīs dienas vai arī gatavot uzreiz. Piemērotākie būs sautētie ēdieni vai kāds pīrāgs ar gaļu.
– Pēc trīs dienām jebkurš putns, kas ir pakarināts nogatavināties, ir jānoplūc sauss.
Kad putni noplūkti, tos var nogatavināt vēl pāris dienas. Pēc tam tos izvēdina, nomazgā un var likt saldētavā.
Pīļu un zosu medības ar Anri Anaņinu Lubāna ezerā. Reāli medību skati
Abonē žurnālu Medības!