Virtuve

Sivēna lāpstiņa ar pētersīļiem un terijaki mērci0


Gaļiņa kūst uz mēles
Gaļiņa kūst uz mēles
Foto: Kate Šterna

Tas bija pagājušā gada vasarā. Mēs sanācām kopā, lai vakarā pavaktētu mežarukšu bandu, kas bija iemanījusies kāda saimnieka laukā labību norullēt – tas pēc viņu apmeklējuma izskatījās, it kā tur būtu plosījusies mazu, bet ļoti nešpetnu ceļaruļļu brigāde.
Rāmais vakars pārtapa siltā un klusā, zvaigžņu apspīdētā naktī. Puiši sāka pamazām virzīties uz mašīnu pusi, jo tobrīd tikai man bija termokamera un nakts tēmēklis. Lēmums doties mājās gandrīz bija nobriedis, kad izdzirdēju, ka pa labību kaut kas tuvojas. Piemetu pie acs savu Pulsar un ieraudzīju, ka gar pašu lauka malu, kur labība sajaucas ar pļavu zālēm, tipina sivēnu rinda. Kā pērlītes vienā kreļļu virtenē tie sekoja viens aiz otra. Bez sivēnmātes.
Kas to lai zina, kur tā bija kritusi? Varbūt kāds labībā sivēnus nebija ieraudzījis vai arī tā gājusi bojā kādā nelaimes gadījumā. Tā vai citādi, sivēni bija palikuši vieni paši. Par laimi, vietā, kur tiem būs jāmitinās tuvākos dažus mēnešus, bada nāve nedraud. Te ir burtiski zviedru galds: kartupeļi, labība, kāposti, burkāni, selerijas un, protams, kukurūza. Un tad jau viņi būs gana paaugušies, lai pārdzīvotu ziemu, tā spriedām pēc tam, kad pastāstīju kolēģiem par termokamerā redzēto.
Pagāja vasara, un pienāca septembris. Viens no zemes īpašniekiem, kurš pats savas platības apstrādā, bija pieķēris nu jau krietni paaugušos sivēnus dzīrojam labībā. Tur izskatījās kā kara laukā! Kādā jaukā un klusā vakarā izdevās resgaļus pieķert un divi no tiem tika uzaicināti aplūkot mūsu mednieku namiņu.
Maigā mežarukša sivēna gaļa ir lieliska pagatavošanai cepeškrāsnī. Šoreiz nolēmu iemēģināt lēno metodi.
Izvēloties šo recepti, jāņem vērā, ka pagatavošanas laiks būs nedaudz vairāk kā četras ar pusi stundas, nerēķinot gaļas atkausēšanai vajadzīgo.

Sastāvdaļas

Sivēna lāpstiņa
4–5 sīpoli
100 g pētersīļu
3–5 ķiploka daiviņas (var vairāk)
1,5 tējk. melnā Himalaju sāls
2 ēdamk. Terijaki mērces
1 ēdamk. Vusteršīras mērces
1 tējk. ar kaudzīti krievu sinepju
150 g augu eļļas
1 tējk. cukura
Garšvielas: 1 tējk. maltu melno piparu, 1–2 tējk. majorāna, pāris sasmalcinātu kadiķogu, zariņš timiāna
Cepammaiss

Pagatavošana

Bļodā ielej eļļu, terijaki un Vusteršīras mērci, pievieno visas pārējās garšvielas, ieskaitot sāli un cukuru.
Sagriež sīpolus gredzenos vai lielos gabalos, sakapā pētersīļus un sasmalcina ķiplokus. Ķiploku vietā var izmantot arī ķiploku pulveri. Tad vajadzēs aptuveni pusotras divas tējkarotes pulvera. Visus zaļumus pievieno mērcei, kas iejaukta bļodā. Kārtīgi visu samaisa.
Ņem cepammaisu, vienu galu aizsien stingri ciet. Novieto cepeškrāsns paplātē. Pusi no zaļumiem izklāj maisa apakšā, virsū novieto rukša lāpstiņu un pārsedz ar atlikušo gardi smaržojošo masu. Pa virsu novieto timiāna zariņu. Sien maisu ciet un liek cepeškrāsnī. Pirmās divas stundas gaļa gatavojas 150 grādos, bet atlikušās divas stundas sildās 100 grādos. Rezultāts ir dievīgs! Gaļiņa maiga, sulīga un ļoti garšīga!
Svarīgi! Nedrīkst pievienot ūdeni! Tā vietā var izmantot 100–150 g laba brūnā alkohola: brendiju, konjaku vai burbonu. Taču arī bez šīs ekstras gaļa savā un sīpolu sulā pagatavosies ekselenti!
Kaltēts timiāns zaudē daļu vasaras apburošā aromāta. Tādēļ jācenšas pēc iespējas izmantot svaigu. Tā kā ne vienmēr ir laiks aiziet uz veikalu, kur šī garšauga var arī nebūt, ieteicams iegādāties svaigo timiānu vairumā. Izrādās, sasaldēts tas ilgi saglabā visas savas īpašības un brīnišķīgi papildina gaļas ēdina aromātu buķeti!

Sivēna lāpstiņa ar pētersīļiem un terijaki mērci

Citas receptes meklē žurnāla Medības pielikumā “Medījumu receptes 2”!

Lasi un abonē žurnālu Medības!

Saistītie raksti
LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Pieredze
Terorizēsim šo vietu. Vilku teritorijā kopā ar Aivaru Dunduru. 2. daļa. Video bloga #84 epizode
Ekskluzīvi 1 diena
ME
Medības
Klausies!
Alkohola pārbaudes visiem medniekiem, ieroči čeholos. “Šauj garām!” #259 epizode
Ekskluzīvi 1 diena
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. Polijā šautuvē sašauts mednieks. Kas notika patiesībā?
Ekskluzīvi 3 dienas
ME
Medības
Pieredze
Lūšus novēro arvien biežāk, bet vai vilki kļūst bezbailīgi? Aculiecinieku video
Ekskluzīvi 6 dienas
ME
Medības
Klausies!
Lūši un vilki uz to nabaga stirnu, nabaga aļņa teļu. “Šauj garām!” #258 epizode
Ekskluzīvi 20. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Mednieks nofilmē lāci, kas skrien viņam tieši virsū. Aculiecinieka video
Ekskluzīvi 19. novembris, 2024
Indulis Burka
Pieredze
Kad pēdējo reizi tīrījāt gaiseni? Praktiski padomi
Ekskluzīvi 15. novembris, 2024
ME
Medības
Cope
Japāņu Dievs pret franču ēdienu jeb Basara VS Frodigy. Sarunas laivā #16
Ekskluzīvi 14. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. Bebru slepenā dzīve. Kas ir izmetis zaru čupu ūdenstilpē? Medījamie dzīvnieki
Ekskluzīvi 14. novembris, 2024
Indulis Burka
Aprīkojums
Mednieka soma. Odziņa uz kūkas – ballistiskais kalkulators
Ekskluzīvi 13. novembris, 2024
ME
Medības
Klausies!
Trāpīt mērķī 2 km. Mednieks trešajā paaudzē – Dāvis Zaube. “Šauj garām!” #257 epizode
Ekskluzīvi 13. novembris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Ieroču siksna ar pievienoto vērtību – šāviena stabilizāciju. Video bloga #84 epizode
Ekskluzīvi 12. novembris, 2024
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Jaunais Pulsar Merger LRF XT50 – izrādās, ka var būt VĒL labāk
Ekskluzīvi 12. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Sprūda mēlītes nospiediens! Gailišus neviens nespaida! Praktiskais seminārs #51
Ekskluzīvi 11. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Milzīgs 14 vilku bars Cēsīs? Vilki siro Ropažos? Aculiecinieku video
Ekskluzīvi 11. novembris, 2024
Indulis Burka
Aprīkojums
Mednieka soma. Viens termomonoklis – divas lēcas. Tas ir iespējams!
Ekskluzīvi 11. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Paraugdemonstrējumi – kompleksās pārbaudes putnu suņiem (daži pieturpunkti). Praktiskais seminārs #50
Ekskluzīvi 8. novembris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Kas labs veikalā Huberts? Par godu Svētā Huberta dienai, svētku atlaides – 8. novembrī!
Ekskluzīvi 6. novembris, 2024
ME
Medības
Klausies!
Par dzemdību pieņemšanu pirtiņā, medīgiem suņiem un aļņu samazinājumu. “Šauj garām!” #256 epizode
Ekskluzīvi 6. novembris, 2024
Linda Dombrovska
Aprīkojums
Mednieka soma. Pard Leopard 640 – laikam šoreiz izmēram galīgi nav nozīmes…
Ekskluzīvi 5. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
FOTO un VIDEO. Svētā Huberta svētki Skaistkalnē. Tie saliedē medniekus un aicina pārdomāt mūsu attieksmi pret dabu
Ekskluzīvi 5. novembris, 2024
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Taktiskais CZ Scorpion Evo 3 S1 funkcionāls, viegls ierocis – žurnāla Medības loterijas ierocis
Ekskluzīvi 4. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Naktī vilku teritorijā kopā ar vilku vārdotāju Aivaru Dunduru. 1.daļa. Video bloga #83 epizode
Ekskluzīvi 31. oktobris, 2024
ME
Medības
Pieredze
TOP 5 videoklipi, ko vērts noskatīties žurnāla Medības YouTube kanālā
Ekskluzīvi 30. oktobris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Kārtējais mēģinājums nomelnot medniekus? Sašauts staltbriedis bez kājām!
Ekskluzīvi 30. oktobris, 2024
ME
Medības
Virtuve
Mega pīrādziņš ar steiku jeb brieža filejas Velingtons ar baravikām. No dabas līdz galdam #11
Ekskluzīvi 29. oktobris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Medību suņu galvenās uzvedības problēmas un to iespējamie risinājumi. Praktiskais seminārs #49
Ekskluzīvi 29. oktobris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Izmēram ir nozīme? Mazītiņais bet jaudīgais Pixfra Chiron C650
Ekskluzīvi 29. oktobris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Notīrīt pulvera pēdas, lodes paliekas un saeļļot. Tīrām ieroci! Video bloga #82 epizode
Ekskluzīvi 25. oktobris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Aprīkojuma tests. Četru termoiekārtu tests. Kas patīk, kas nepatīk, kā rāda?
Ekskluzīvi 17. oktobris, 2024

Lasītākie