Virtuve

Sulīgas brieža gaļas kotletes0


Čurkst kotletītes sviestā.
Čurkst kotletītes sviestā.
Foto: Kate Šterna

Iz vēstures

Par kotleti (angliski cutlet) Rietumu kultūrā vairākus gadsimtus dēvēja karbonādes, ciskas vai kādas citas piemērotas ceptas gaļas šķēlīti ar kauliņu. Mūsdienās karbonādes šķēle ar ribiņu tiek dēvēta par tomahauka steiku. Kā vēsta kulinārijas vēstures grāmatas, kotletes saka transformēties par mums labi zināmo maltās gaļas produktu, kad ēšanas ērtības labad Eiropas pavāri sāka karbonādi izklapēt pirms cepšanas. Pēc tam viņi atteicās no kauliņa, bet vēl vēlāk atklāja maltās gaļas priekšrocības. Mūsdienās eksistē ēdiens, kas ir kā kompromiss starp agrāko laiku un mūsdienu kotletēm. Tā ir Kijevas kotlete un tai līdzīgās – maltas vistas vai citas gaļas kotlete ar tajā ieceptu kauliņu panējumā.
Kotlete tās mūsdienīgajā izskatā pastāvēja, iespējams, pat agrāk par cepto gaļu uz kauliņa Eiropā. Reti kurš zina, taču cepts maltas gaļas, kartupeļu un zaļumu plācenis bija un ir plaši izplatīts Tuvo Austrumu valstīs. Maltas gaļas kotlete, kurā sasmalcinātu liellopa gaļu papildina dažādi pipari un baltvīns un kuru pasniedz ar maizi, ir pieminēta Romas impērijas pavāra Apiciusa pavārgrāmatā, kas, kā uzskata zinātnieki, ir sastādīta un izdota mūsu ēras ceturtajā gadsimtā.
Šo gadsimtu laikā kotlete ir piedzīvojusi dažādas transformācijas, kopā ar ceļotājiem iekarojusi jaunas zemes un ieguvusi pasaules slavu, jo Apiciusa kotlete, ko dēvēja par isicia omentata, ir hamburgera vecvecvecmāmiņa.

Daži ieteikumi

Runājot par medījuma gaļas pagatavošanu, ļoti, nu ļoti bieži izskan jautājums – kā uztaisīt sulīgas un garšīgas kotletes no liesās briežveidīgo gaļas?
Ir vairāki pagatavošanas knifi un piedevas, kas padara kotletes sulīgas.
Pirmkārt, gaļai jābūt labi nogatavinātai. Ieteicams to noturēt 2–3 grādos vismaz piecas dienas. Labi vēdināmā telpā, kur gaļu var novietot bez iepakojuma un saskares ar virsmām (uz restēm vai piekārtu), tā var gatavināties līdz desmit dienām. Fermentizācijas procesā gaļa kļūst mīksta, saglabā vairāk sulas, garšas un aromāta. Turpretī nenogatavināta gaļa pagatavojot sanāk sausa, cieta un gandrīz bezgaršīga. Otrkārt, piedevas. Lai kotletes sanāktu mīkstas, var pievienot pienu un baltmaizi, krējumu, biezpienu, kartupeļus… Treškārt, kotlešu masa kārtīgi jāsamaisa. Ceturtkārt, ieteicams kotletes pirms likšanas uz pannas panēt. Tomēr kotletes arī bez panējuma sanāk sulīgas, ja cep uz lielas uguns un pietiekami sakarsētos taukos vai eļļā, jo lielajā temperatūrā ārējā gaļas kārta ātri pagatavojas un iesēdz visas suliņas kotletes iekšpusē.

Brieža kotletes ar zaļumiem

Sastāvdaļas:

1–1,2 kg brieža gaļas
200–300 g cūkas speķa
3 olas
2 vidēji sīpoli
1 neliels burkāns
5 lielas ķiploka daiviņas (var vairāk)
2 ēdamkarotes miltu
50 g piena
200 g zaļumu: pētersīļi, dilles un loki
Garšvielas: 2 tējk. sāls, 1 tējk. bez kaudzītes cukura, malti melnie pipari, smalcināts muskatrieksts, kadiķogas, lauru lapa, timiāns un majorāns

Pagatavošana

Šādu kotlešu pagatavošanai var ņemt jebkādus svaigus zaļumus – lokus, pētersīļus, selerijas, baziliku, dilles – jo vairāk, jo labāk, kinzu (to gan pavisam nedaudz).
Gaļu, speķi un zaļumus samaļ, sasmalcina ķiplokus, pieliek olas, miltus, garšvielas un visu ļoti rūpīgi samaisa. Kotlešu masa ir gatava, kad tā virpinās pa bļodu kā viens veselums un neizjūk, struktūra ir viendabīga un gluda.
Sakarsē pannā cūkas taukus, sviestu vai eļļu. Kad karstums no pannas ir jūtams pamatīgs, ar samitrinātām rokām ripina nelielas (5–6 cm) kotletītes un liek cepties. Vāku pannai likt nevajag. Kotletes ir gatavas, kad tās ir kārtīgi apkraukšķinājušās un brūnas no abām pusēm.
Kotletes var pasniegt ar jebkādu garnējumu, ar dārzeņiem vai likt uz maizes. Kotletes var ielikt cepamformā, apziest ar majonēzi, uzlikt tomāta šķēlītes, apkaisīt ar sieru un sacept. Kotletes ir universāls izgudrojums, kam piestāv jebkādas variācijas un papildinājumi.
Labu apetīti!

Sulīgas brieža gaļas kotletes

Viena no iespējām, ko pagatavot, izmantojot vakardienas kotletes:

Grauzdētu baltmaizi un kotletes sakārto traukā.
Foto: Kate Šterna

Sakuļ olu ar saldo krējumu, sāli un garšvielām.
Foto: Kate Šterna

Pārkaisa ar sieru un liek cepeškrāsnī 200 grādos uz desmit minūtēm.
Foto: Kate Šterna

Kates recepte. Kā uzcept sulīgas un gardas brieža gaļas kotletes

Lasi un abonē žurnālu Medības šeit!

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Pieredze
VIDEO. “Mednis” atklāj patieso situāciju medību jomā. Atskats uz medību sezonu un nākotnes plāni
Ekskluzīvi 20 stundas
ME
Medības
Virtuve
Medīt var visu, kas kustās, tik jāapēd uz vietas. Pokijs mednieku gaumē. No dabas līdz galdam #16
Ekskluzīvi 21 stundas
ME
Medības
Aprīkojums
Bebru medību sezona. Cik ilgi atļauts medīt ar termālajām ierīcēm? Video bloga #90 epizode
Ekskluzīvi 3 dienas
ME
Medības
Pieredze
Bebru medības pavasarī! Padomi jaunajiem medniekiem #4
Ekskluzīvi 4 dienas
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO. Gribi trīs lapsas vienā vakarā? Trenējies ar maseni un būs!
Ekskluzīvi 6 dienas
Indulis Burka
Pieredze
Ragu meklēšana vai nelikumīgas medības? Kā nepārkāpt Medību likumu un noteikumus!
Ekskluzīvi 19. marts, 2025
ME
Medības
Klausies!
Vietas, kur briežu medības jāaizliedz, bet bebram jāmaksā par darbu! “Šauj garām!” #275 epizode
Ekskluzīvi 19. marts, 2025
Kate Šterna
Aprīkojums
Vilks, kas pārvērtās par kuili un pārdrošā lapsa, jeb medības ar Pulsar Thermion 2 LRF XL60
Ekskluzīvi 17. marts, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Lai acis nežilbtu! Jaunais zaļās krāsas atjaunonājums pulsāram!
Ekskluzīvi 14. marts, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Humānas bebru medības, 138000 izšautas lodes gadā un atskats uz izstādi Iwa OutdoorClassics
Ekskluzīvi 13. marts, 2025
ME
Medības
Pieredze
Agrāk gāja medīt ar prieku! Nedrīkst padarīt mednieku mežā par nevēlamu!
Ekskluzīvi 13. marts, 2025
Linda Dombrovska
Aprīkojums
Karsts jaunums no Ukrainas. NVECTECH termālās ierīces medībām
Ekskluzīvi 12. marts, 2025
ME
Medības
Pieredze
Trīs stundas, vienreiz gadā, un zaļos neprovocēt! Mednieka dienasgrāmata #36
Ekskluzīvi 12. marts, 2025
ME
Medības
Pieredze
Raganu balsis, mēra posta darbs un vilki siro māju tuvumā. Meža ziņas #2
Ekskluzīvi 12. marts, 2025
ME
Medības
Klausies!
Pilnīgs svina munīcijas tidzniedzības aizliegums un ziņot nav jēgas! “Šauj garām!” #274 epizode
Ekskluzīvi 12. marts, 2025
Indulis Burka
Aprīkojums
Video! Pixfra otrā paaudze: Izcils attēls un izcila cena. Kas patika un kas nepatika
Ekskluzīvi 10. marts, 2025
ME
Medības
Pieredze
Uz dzīvību un nāvi ar lūsi, vilki mēģina uzbrukt cilvēkiem un milzīgi briežu bari. Meža ziņas #1
Ekskluzīvi 7. marts, 2025
ME
Medības
Klausies!
Mednieki nav militarizēts grupējums, kas pilda konkrētus uzdevumus! “Šauj garām!” #273 epizode
Ekskluzīvi 5. marts, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Mazo nazīšu aizliegums, jaunākās munīcijas tendences un lietas, kas liek smaidīt. IWA apskats
Ekskluzīvi 4. marts, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Jaunas lodes, drillings un termiķi. Medību tūre izstādē IWA OutdoorClassics 1. daļa
Ekskluzīvi 1. marts, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Kurš viltīgāks? Bebrs vai mednieks? Video bloga #89 epizode
Ekskluzīvi 27. februāris, 2025
ME
Medības
Klausies!
Vilki nogalina suņus, bet mednieki kļuvuši par ķīlniekiem. Armands Krauze “Šauj garām!” #272 epizode
Ekskluzīvi 26. februāris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Labākie naži bebra pirmapsraidē, salīdzinām dažādus. Praktiskais seminārs #52
Ekskluzīvi 25. februāris, 2025
ME
Medības
Virtuve
Jūrā pēc brieža, nosvilinātas uzacis un brieža kababs. “No dabas līdz galdam” #15
Ekskluzīvi 25. februāris, 2025
Kate Šterna
Pieredze
Satiek neparastu un Latvijas faunai neraksturīgu dzīvnieku! Aculiecinieka video
Ekskluzīvi 23. februāris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Kāpēc pieaug briežu skaits, kā veicas ar limita izpildi – Valters Lūsis. “Šauj garām!” ekstra #45
Ekskluzīvi 21. februāris, 2025
ME
Medības
Klausies!
No veģetārietes par mednieku jeb, kad domāji, ka esi dabas pazinējs. “Šauj garām!” #271 epizode
Ekskluzīvi 19. februāris, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Ilgi gaidītās karabīnes un asi naži visām gaumēm! Aktuālais februārī, kas noderēs katram medniekam
Ekskluzīvi 14. februāris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Vilki uzbrūk aitām un nokož suņus! Realitāte, ar kuru jāmācās sadzīvot. Aculiecinieku video
Ekskluzīvi 13. februāris, 2025
ME
Medības
Klausies!
Medības ir slikts hobijs un arī slikts darbs. “Šauj garām!” #270 epizode
12. februāris, 2025

Lasītākie