Šis ir tas laiks, kad sēdi siltā istabā pie eglītes, deg sveces, bet cepeškrāsnī čurkst medījums un viss nams piepildās ar neatvairāmo cepeša smaržu. Svētku laiks ir īstais, kad medījums ceļams galdā! Parasti cep cepeti, zosi, vēl ko gardu. Bet varbūt šogad var pamēģināt kaut ko mazliet citu, lai iepriecinātu ģimeni, radus un draugus!
Briežu teļu un buku apakšstilbiņi ir tāda neērta gaļa. Atkaulojot dzīslas vien un nedaudz muskuļaudu. Īsto Osso buko uztaisīt arī neparocīgi. To parasti gatavo no aļņa apakšstilbiem, kas sazāģēti ripiņas. Ko lai iesāk? Zupu vārīt vai sunim atdot? Ir variants. Tos var pagatavot cepeškrāsnī – ar vai bez dārzeņiem – cepammaisiņā, kas pasargās no izžūšanas.
Osso buko recepte
Sastāvdaļas:
12 apakšstilbiņi (2 buku un briežu teļa)
100 g olīveļļas
100 g sviesta
Puravi
203 prāvi burkāni
Ķirbis un citi dārzeņi pēc izvēles.
Sāls, cukurs, melnie un sarkanie pipari, raudene, timiāns, rozmarīns
Pagatavošana
Nosusinātus apakšstilbiņus ieeļļo un apkaisa ar sāli un garšvielām.
Novieto uz restītēm un ieliek ledusskapī uz vienu diennakti.
Sagriež dārzeņus, pievieno eļļu un garšvielas. Raudene un melnie pipari labi piestāvēs arī dārzeņiem.
Samaisa un pusi ievieto iepriekš sagatavotajā cepammaisā. Pa virsu kā pagalītes saliek apakšstilbiņus.
Pāri gaļai izkārto atlikušos dārzeņus un pa virsu uzliek sviesta gabaliņus.
Maisu sien ciet un liek cepeškrāsnī.
Gatavo divas stundas 170–180 grādos.