Virtuve

TOP 10 šefpavāra ieteikumi, kā pagatavot izcilu mežacūkas ciskas cepeti0


Šefpavārs Māris Astičs atklāj, ka šajā receptē mežacūkas cisku iespējams aizstāt ar citu medījumu.
Šefpavārs Māris Astičs atklāj, ka šajā receptē mežacūkas cisku iespējams aizstāt ar citu medījumu.
Foto: Sintija Dozberga

Sivēna ciskas cepeti var pagatavot dažādi, turklāt nereti tā gatavošana asociējas ar laikietilpīgu un pat piņķerīgu darbu. Pastāv uzskats, ka mežacūkas ciskas cepetis sanāks sulīgs vien tad, ja to iespeķos. Vai tiešām gaļa vienmēr pirms gatavošanas jāiegriež un jāsapilda ar speķi un ķiplokiem, lai tā sanāktu sulīga? Šefpavārs Māris Astičs atklāj, ka šajā receptē mežacūkas cisku iespējams aizstāt ar citu medījumu, piemēram, buka cisku, zaķi, āpsi un pat bebru. Turklāt, lai sagatavotu gaļu cepšanai, darāmā nav daudz un visu laiku par notiekošo krāsnī varēsi neuztraukties. Toties rezultāts vēderus patiesi lutinās.

1. Gaļu iemarinē

Visa pamatā ir gaļas sagatavošana cepšanai, tātad iemarinēšana. Gaļai jāmarinējas divas līdz trīs stundas, ideālā variantā gaļu atstāj marinādē uz visu nakti, tad tā būs daudz izteiksmīgāka.
Marinēšanai var izmantot visu, kas pie rokas, atbilstoši tam, kādas garšas patīk. Var izmantot gatavos garšvielu maisījumus medījuma gaļai, sauso adžiku. Gaļai piestāvēs arī sarūpētās veltes no pagraba, piemēram, pašgatavota adžika vai tai līdzīgi konservējumi. Marinējot var izmantot dažādas mērces, tostarp sinepes gaļai piešķirs lielisku garšu.
Šoreiz tika izmantots: pipari, šalotes sīpols, ķiploks, čili, timiāns, rozmarīns, sinepes, selerijas sakne, puravs, burkāns, kālis, sojas mērce, terijaki mērce (iespējams aizstāt ar medu).
Gaļu iepiparo, noklāj ar graudu sinepēm, aplej ar sojas un terijaki mērci. Gatavošanas traukā saliek lielos gabalos sagrieztus garšaugus un garšsaknes.

2. Gaļu nevajag durstīt

Omītes, gatavojot cepeti, nereti to iespeķoju un veica iegriezumus, ko piepildīja ar ķiplokiem, tādā veidā cenšoties gaļu padarīt mīkstāku. Bet to nebūt nav vajadzības darīt. Ķiplokus var sagriezt palielos gabalos vai veselus pievienot traukā, kurā ciska gatavosies. Tādējādi gaļai tiks piešķirta labāka garša un aromāts buljonam.

Ķiplokus var sagriezt palielos gabalos vai veselus pievienot traukā, kurā ciska gatavosies.
Foto: Sintija Dozberga

3. Izmanto graudu sinepes

Marinēšanai izmanto graudu sinepes. Šefpavārs Māris uzskata, ka medījums ir brutālāka gaļa un sinepju graudiņi tai piešķir tekstūru un vizuāli skaistāku efektu.

4. Sāli aizstāj ar sojas mērci

Šefpavārs iesaka, marinējot gaļu, tai nepievienot sāli, jo dažkārt sāls var izvadīt ļoti daudz gaļas sulas. Tāpēc sāli iespējams aizstāt ar sojas mērci.

5. Neaizmirsti par cepampapīru

Kad gaļa iemarinējusies, cepamo trauku līdz pusei piepilda ar ūdeni, lai četru stundu laikā, kamēr gaļa gatavosies, ūdens no trauka neiztvaikotu. Svarīgi atcerēties – pirms trauku noklāj ar foliju, starp gaļu un foliju jāieliek cepampapīra loksne, lai, cepšanās laikā folijai oksidējoties, tā nepielīp pie gaļas.

6. Svarīgi, lai gatavošanās laikā gaiss neizkļūst no trauka

Lai nodrošinātu to, ka sivēna ciska gatavosies tvaikā, ir svarīgi, lai gaiss neizkļūtu no trauka. Tāpēc svarīgi trauku noklāt ar foliju. To liek ar spīdīgo pusi uz leju divās kārtās. Ja folija ir plāna, to var likt arī trīs vai četrās kārtās.

Cepamtrauku pārklāj ar folliju
Foto: Sintija Dozberga

7. Gaļa jāizsilda lēnām

Gaļa jāgatavo 140 līdz 160 grādu temperatūrā apmēram četras stundas. Gatavojot 140 grādu temperatūrā, tā būs maigāka un delikātāka. Liekot gatavoties 160 grādos, gaļa būs mazliet stingrāka. Svarīgi ir gaļu izsildīt lēnām, lai pēc tam, kad tā izņemta no krāsns, tā viegli atdalītos no kaula. Gatavojot zemos grādos, tiek lauzta cīpslu struktūra un iegūts plūkātas gaļas efekts.

8. No iegūtā buljona pagatavo mērci

Pēc četrām stundām gaļu izņem no krāsns un pārbauda, vai tā ir gatava. Ja gaļu plānots ēst uzreiz, tad to servē uz šķīvja, savukārt no iegūtā buljona pagatavo mērci, kas lieliski piestāvēs gaļas cepetim. Buljonu izkāš caur sietu, uzkarsē un iebiezina ar sviestu. Tāpat gaļu var atstāt nokāstā buljonā. Tādējādi gaļa būs piesūcināta ar visām buljona garšām.

9. Gaļai jāatdziest buljonā

Ja gaļu neplāno ēst uzreiz pēc pagatavošanas, bet baudīt to atdzesētu, tad cepetis jāatdzesē iegūtajā buljonā. Ideālā variantā gaļa jāpārliek šaurākā traukā un buljons jāpārlej tā, lai tas pilnībā noklātu gaļu. Tā gaļa kļūs daudz sulīgāka, jo atdzišanas procesā uzsūks šķidrumu.

10. Cepetis ar karameles garoziņu

Šoreiz, pēc tam kad gaļa četras stundas gatavojusies tvaikā, to izņemam no krāsns, pārliekam uz citas cepampannas un gatavojam glazūru, kas palīdzēs iegūt karameles garoziņu. Kamēr krāsns uzsilst līdz 180 pat 200 grādu temperatūrai, nokāšam buljonu un gatavojam glazūru, ko vairākas reizes klāsim uz gaļas.
Glazūrai nepieciešams: sojas mērce, medus un sinepes. Uzziež pirmo kārtu un gaļu liek atpakaļ uzkarsētā krāsnī uz minūti. Šo procedūru atkārto divas vai trīs reizes. Glazūru nedrīkst uzklāt pārāk biezu, tad tā uzreiz notecēs un neveidos karameles kārtu. Svarīgi likt vairākas un plānas kārtas, līdz tiek iegūta nepieciešamā karameles garoziņa.

Kādā veidā Mednis izseko medniekus un kāpēc. “Šauj garām!” #230 epizode

Abonē žurnālu Medības!

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Pieredze
Terorizēsim šo vietu. Vilku teritorijā kopā ar Aivaru Dunduru. 2. daļa. Video bloga #84 epizode
Ekskluzīvi 1 diena
ME
Medības
Klausies!
Alkohola pārbaudes visiem medniekiem, ieroči čeholos. “Šauj garām!” #259 epizode
Ekskluzīvi 1 diena
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. Polijā šautuvē sašauts mednieks. Kas notika patiesībā?
Ekskluzīvi 3 dienas
ME
Medības
Pieredze
Lūšus novēro arvien biežāk, bet vai vilki kļūst bezbailīgi? Aculiecinieku video
Ekskluzīvi 6 dienas
ME
Medības
Klausies!
Lūši un vilki uz to nabaga stirnu, nabaga aļņa teļu. “Šauj garām!” #258 epizode
Ekskluzīvi 20. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Mednieks nofilmē lāci, kas skrien viņam tieši virsū. Aculiecinieka video
Ekskluzīvi 19. novembris, 2024
Indulis Burka
Pieredze
Kad pēdējo reizi tīrījāt gaiseni? Praktiski padomi
Ekskluzīvi 15. novembris, 2024
ME
Medības
Cope
Japāņu Dievs pret franču ēdienu jeb Basara VS Frodigy. Sarunas laivā #16
Ekskluzīvi 14. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. Bebru slepenā dzīve. Kas ir izmetis zaru čupu ūdenstilpē? Medījamie dzīvnieki
Ekskluzīvi 14. novembris, 2024
Indulis Burka
Aprīkojums
Mednieka soma. Odziņa uz kūkas – ballistiskais kalkulators
Ekskluzīvi 13. novembris, 2024
ME
Medības
Klausies!
Trāpīt mērķī 2 km. Mednieks trešajā paaudzē – Dāvis Zaube. “Šauj garām!” #257 epizode
Ekskluzīvi 13. novembris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Ieroču siksna ar pievienoto vērtību – šāviena stabilizāciju. Video bloga #84 epizode
Ekskluzīvi 12. novembris, 2024
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Jaunais Pulsar Merger LRF XT50 – izrādās, ka var būt VĒL labāk
Ekskluzīvi 12. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Sprūda mēlītes nospiediens! Gailišus neviens nespaida! Praktiskais seminārs #51
Ekskluzīvi 11. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Milzīgs 14 vilku bars Cēsīs? Vilki siro Ropažos? Aculiecinieku video
Ekskluzīvi 11. novembris, 2024
Indulis Burka
Aprīkojums
Mednieka soma. Viens termomonoklis – divas lēcas. Tas ir iespējams!
Ekskluzīvi 11. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Paraugdemonstrējumi – kompleksās pārbaudes putnu suņiem (daži pieturpunkti). Praktiskais seminārs #50
Ekskluzīvi 8. novembris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Kas labs veikalā Huberts? Par godu Svētā Huberta dienai, svētku atlaides – 8. novembrī!
Ekskluzīvi 6. novembris, 2024
ME
Medības
Klausies!
Par dzemdību pieņemšanu pirtiņā, medīgiem suņiem un aļņu samazinājumu. “Šauj garām!” #256 epizode
Ekskluzīvi 6. novembris, 2024
Linda Dombrovska
Aprīkojums
Mednieka soma. Pard Leopard 640 – laikam šoreiz izmēram galīgi nav nozīmes…
Ekskluzīvi 5. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
FOTO un VIDEO. Svētā Huberta svētki Skaistkalnē. Tie saliedē medniekus un aicina pārdomāt mūsu attieksmi pret dabu
Ekskluzīvi 5. novembris, 2024
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Taktiskais CZ Scorpion Evo 3 S1 funkcionāls, viegls ierocis – žurnāla Medības loterijas ierocis
Ekskluzīvi 4. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Naktī vilku teritorijā kopā ar vilku vārdotāju Aivaru Dunduru. 1.daļa. Video bloga #83 epizode
Ekskluzīvi 31. oktobris, 2024
ME
Medības
Pieredze
TOP 5 videoklipi, ko vērts noskatīties žurnāla Medības YouTube kanālā
Ekskluzīvi 30. oktobris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Kārtējais mēģinājums nomelnot medniekus? Sašauts staltbriedis bez kājām!
Ekskluzīvi 30. oktobris, 2024
ME
Medības
Virtuve
Mega pīrādziņš ar steiku jeb brieža filejas Velingtons ar baravikām. No dabas līdz galdam #11
Ekskluzīvi 29. oktobris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Medību suņu galvenās uzvedības problēmas un to iespējamie risinājumi. Praktiskais seminārs #49
Ekskluzīvi 29. oktobris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Izmēram ir nozīme? Mazītiņais bet jaudīgais Pixfra Chiron C650
Ekskluzīvi 29. oktobris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Notīrīt pulvera pēdas, lodes paliekas un saeļļot. Tīrām ieroci! Video bloga #82 epizode
Ekskluzīvi 25. oktobris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Aprīkojuma tests. Četru termoiekārtu tests. Kas patīk, kas nepatīk, kā rāda?
Ekskluzīvi 17. oktobris, 2024

Lasītākie