Stirnāžu medību sezona rit pilnā sparā. Postījumu samazināšanas un populācijas kontroles nolūka arī briežu govis un teļus Kurzemē varēja medīt jau no pirmās jūlija dienas, bet kopš 15.jūlija šos dzīvniekus ir atļauts medīt visā valsts teritorijā. Līdz ar to sākas arī medījuma uzpirkšanas aktīvā sezona, kas nāk ar jaunām cenām.
“Protams, mēs labprāt gribētu, lai vienā braucienā varam savākt vairākus dzīvniekus, taču arī viena briežu govs vai daži teļi ir tā vērti, lai mēs dotos ceļā un noslēgtu veiksmīgu darījumu ar mednieku klubiem. Sevišķi, ja mašīnas atrašanās rajonā ir vairāki mednieku klubi, kas vēlas nodot medījumu. Galvenais ir ievērot medījuma apstrādes un glabāšanas nosacījumus, līdz ierodas mūsu automašīna,” sacīja pastāstīja uzņēmuma DO-CHEF dibinātājs un mednieks Romāns Girss. Mednieki firmu labāk pazīst kā www.medijumi.lv!
Uzņēmuma DO-CHEF rīcībā ir vairākas speciāli aprīkotas automašīnas, kurās dzīvnieka liemeni iespējams nosvērt, piefiksējot tā svaru pirms vienošanās noslēgšanas. Mašīnas ierodas uz medniekmāju dažu stundu laikā pēc tam, kad liemeņu nodošana pieteikta. Starp citu, to var izdarīt, zvanot pa telefonu 29133313! Vienošanās tiek parakstīta uz vietas.
Kontakti
DO-CHEF SIA
Adrese: Rīga, Dzirnavu iela 21
Tālr. +371 29133313
Epasts: info.medijumi@inbox.lv
DO-CHEF direktors Romāns Girss atgādināja par jaunumiem liemeņu novērtēšanā: “Kopš pagājušā gada mēs lojālāk izvērtējam šāviena un līdz ar to liemeņa kvalitāti. Agrāk pirmā kategorija tika piešķirta tiem liemeņiem, kur šāviens ir bijis kaklā vai sirdī. Cenu starpība starp pirmo un otro kategoriju ir diezgan liela. Mēs nolēmām, ka turpmāk arī, ja trāpījums būs lāpstiņā vai kur citur, šāviena skartā vieta tiks izgriezta, bet pārējais liemenis tiks nosvērts un novērtēts pēc pirmās kategorijas standartiem. Cits jautājums ir zaķīšu un citu vērtīgu gaļas gabalu izgriešana. Tādi liemeņi automātiski tiks novērtēti kā otrā šķira.”
Prasības, kas jāievēro, lai nodotu medījumu
Uzņēmuma mājaslapā medijumi.lv ir atrodama izsmeļoša informācija par to, kas ir jādara medniekiem, lai nodotu medījumu.
Tiek pieņemti tikai to dzīvnieku liemeņi, kas ir nomedīti, izmantojot medību ieročus.
Medību produkcija tiek kvalificēta kā augstākās kategorijas produkts, ja dzīvnieks ir nomedīts ar vienu precīzu šāvienu galvā, kaklā vai tieši sirdī, neskarot lāpstiņas muskuļus. No pakaļējo cisku, muguras un kuņģa sašaušanas būtu stingri ieteicams izvairīties.
15 minūšu laikā pēc nomedīšanas ir dzīvnieks jāizvēdina, izgriežot rīkli un dibenu. Dzīvnieku nedrīkst atstāt guļot steķos, uz galda vai uz zemes. Liemenim jābūt pakarinātām aiz pakaļkājām dzesētavā vai vēsā vietā, kur tam netiek klāt mušas un grauzēji. “Tas ir ļoti svarīgi. Sevišķi vasarā! Ir jāatceras, ka nomedīto dzīvnieku gaļa pēc tam tiek pārdota vairum un mazumtirgotājiem. Mēs nevaram piedāvāt cilvēkiem zemas kvalitātes gaļu”, sacīja Romans Girs, piebilstot, ka no tā ir atkarīgi ne tikai ienākumi, bet arī mednieku prestižs un produkcijas popularitāte.
Medījums netiks pieņemts:
– ja veterinārajā pārbaudē tiks konstatētas neatbilstības, kuru dēļ gaļa tiks atzīta par pārtikā neizmantojamu;
– ja medījuma gaļai ir izteiktas bojāšanās pazīmes, proti, ir nepatīkama smaka, ir manāmas gaļas krāsas izmaiņas, krīt spalva;
– ja medījuma apstrādē vienas stundas laikā no nomedīšanas brīža nav tikusi pienācīgi ievērota instrukcija un nodrošināta medījuma atdzesēšana līdz tā savākšanas brīdim;
– ja medījumam ir daudz kaulu lūzumu, lieli asinsizplūdumi, uz ķermeņa ir lielas brūces dažādās vietās, ja ir manāmi ķermeņa saspiedumi, ja šāviena rezultātā izplūdis kuņģa un/vai zarnu saturs.
Kārtība, kādā tiks pieņemts medījums
Pirmreizējo medījuma apskati veic uzņēmuma šoferis, kas ieradies pakaļ medījumam. Tiek sastādīts pieņemšanas-nodošanas akts divos eksemplāros. Viens no tiem paliek pie pārdevēja. Pēc medījuma identificēšanas tiek noslēgts oficiāls līgums.
Uzņēmuma DO-CHEF automašīnas ir aprīkotas ar svariem. Ja medījuma apstrādes vietā mednieki nevar nosvērt liemeņus, viņiem ir iespēja pieprasīt, lai uzņēmuma pārstāvis to izdara nodošanas-pieņemšanas brīdī. Pēc tam uzņēmumā dzīvnieka liemenis tiks nosvērts vēl vienu reizi. Šoreiz bez ādas.