Pīļu medības. Tās var būt pat ļoti sekmīgas, sevišķi, ja medniekam ir uzticams palīgs uz četrām kājām. Veiksmīgā dienā, labā vietā mēs nomedījam… Cik? Piecas, desmit, divdesmit pīles. Ko ar tām iesākt? Jau iedomājoties vien visu to plūkšanu un ķidāšanu, šķērmi metas. Skaidrs, ka darba būs līdz tumsai. Daudzi tādēļ izvēlas filēt pīles un pārējo atstāt lapsām. Tomēr ir metode, kā izvairīties no šī pienākuma un tikt pie ideālas gaļiņas – baudīt patiesi pilnīgu un bagātīgu garšu buķeti. Tā ir nogatavināšana. Savos platuma grādos visbiežāk nomedījam mežapīles, baltvēderus, platknābjus un pelēkās pīles. Kā tad ir jānogatavina pīle un kādēļ?
Garšas un tekstūras vārdā
Gaļas fermentācijā sākas burtiski uzreiz pēc nomedīšanas. Tas ir ilgs un sarežģīts process, kuru var kontrolēt. Būtībā tā ir sadalīšanās, pūšana, taču kontrolētos apstākļos tā norit tā, kā ir vajadzīgs mums, lai gaļa nesabojātos, bet kļūtu mīkstāka un aromātiskāka. Putns ar tumšo gaļu ir jānogatavina 2–7 oC. Dažos avotos ir norādīta temperatūra līdz 10 oC. Atkarībā no gada laika un reģiona mainās arī riska faktori. Ir jārēķinās ar baktēriju koloniju attīstībai labvēlīgajiem apstākļiem, mušu un citi kukaiņu dzīves ciklu. Robežās no viena līdz septiņiem grādiem virs nulles baktēriju vairošanās notiek, taču tā ir sevišķi lēna. Kolīdz kļūst nedaudz siltāks, process attīstās sprādzienveidīgi. Vēsā laikā arī kukaiņu aktivitāte ir ļoti zema.
Protams, vienmēr var atrast risinājumu. Arī siltajā laikā, vasaras beigās un rudens sākumā putnus var iekarināt dzesētavā, pagrabā vai citā vēsā vietā. Kukaiņu jautājumu var atrisināt, uzbūvējot būrīti no koka brusām, kas apvilkts ar smalku sietu.
Pīles nogatavinās trīs līdz piecas dienas. Gluži tāpat kā lielo medījamo dzīvnieku gaļa. Tas ir minimālais termiņš. Šaurākā temperatūras diapazonā (2–4 grādi) putnu var nogatavināt septiņas līdz desmit dienas.
Interesanti, ka plūkšana sokas labāk nevis ar svaigi nomedītu pīli, bet gan trīs četras dienas vēlāk. Fermentizācijas procesā ādas audi un zemādas tauki kļūst mīkstāki un spalvas ir vieglāk izplūkt.
Pīles nogatavināšanai ir vairāki plusi
– Pēc medībām nav līdz vēlai naktij jāplūc putni
– Garša un aromāts pastiprinās, bet gaļa kļūst ievērojami maigāka
– Vecs putns ir tikpat viegli pagatavojams kā pirmā gada pīle
– Vieglāk noplūkt
– Putnus var apstrādāt pakāpeniski, atstājot citus nogatavināties tālāk.
Tas, kā jūs nogatavināsiet pīles, ir atkarīgs no tā, kā tās ir nomedītas. Ja skrotis trāpījušas vēderā, putnu vajadzēs apstrādāt uzreiz pēc medībām. Pretējā gadījumā jūs nožēlosiet, ka neizgriezāt filejas un nepametāt pārējo lapsām.
Ja trāpījums ir galvā, vai dažas skrotis ir ķermeņa augšdaļā, putnu varēs pakarināt nogatavināties veselu. Ideāli, ja āra temperatūra ļauj turēt nomedītos putnu ārā, šķūnī vai garāžā. Ja laukā ir silts, var nākties ielikt medījumu ledusskapī, riskējot sagaidīt pārmetumus no laulātās draudzenes. Lielākiem putniem nogatavināšanas laiks ir garāks, un tie jāpakarina aiz galvas vai izverot āķi cauri knābim. Tā visi ķermeņa šķidrumi, gravitācijas ietekmē plūdīs uz leju, prom no gaļas. Mazākas pīlītes, piemēram, lauci vai kriķīti (krīkli), nogatavina vienu līdz trīs dienas, un tos var karināt aiz kājām.
Nogatavināšanas veidi
Vesels putns
Putnu, kuram trāpīts tikai galvā vai plecu daļā, var nogatavināt veselu ar visām spalvām un iekšām. Pakarina aiz galvas vai knābja. Atstāj uz 3–5 dienām. Var ilgāk. Ja putni karājas telpā, apakšā ieteicams novietot kādu trauku. Putnus pakarina katru atsevišķi.
Ar pliku krūti
Vēdera un krūšu daļu var noplūkt uzreiz vai pēc pāris dienām, bet jebkurā gadījumā ir jāpārliecinās, vai nav trāpījuma iekšās, kas var sabojāt garšu.
Izvēdināts
Nomedītais putns nav obligāti jāizvēdina, taču daudzi to dara. Izlaidiet iekšas, izņemiet aknas un sirdi, izplūciet plaušas. Pēc tam putnu var pakarināt nogatavināties. Vienīgā problēma būs palielinātais mitruma zudums, ko var atrisināt, izmērcējot putnu pirms pagatavošanas.
Noplūkts un izvēdināts
Šī metode ir pretrunā ar mantru atpūties pēc medībām, taču, ja esat gatavs darboties, pīli var noplūkt, izvēdināt un pakarināt nogatavināties. Šādi apstrādājot medījumu, nav nozīmes, kurā vietā ir trāpīts. Pliku un izvēdinātu pīli var nolikt uz piecām dienām ledusskapī un pēc tam, ja nepieciešams, pārvietot uz saldētavu.