Eiropas Savienības pārtikas drošības sistēma uzlabo gaļas un gaļas izstrādājumu kvalitāti un drošību patērētājiem un aizsargā dzīvniekus no nevajadzīgām ciešanām. Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes zinātniskie padomi sniedz atbalstu šai sistēmai visos pārtikas ķēdes posmos. Lauksaimniecības uzņēmumos, kaušanas procesā, gaļas uzglabāšanā un sagatavošanā tiek ievēroti ieteikumi no EFSA zinātniskajiem viedokļiem, kas nodrošina to, ka patērētājam piegādātā gaļa ir kvalitatīva un svaiga.
Drošība lauksaimniecības uzņēmumos
– audzēšana/turēšanas apstākļi
– pārtikas izraisītas slimības, kas tiek nodotas no dzīvnieka cilvēkam
– uzturs/dzīvnieku barības drošība
ES atbilde uz salmonellu
Piecu gadu laikā (no 2004. līdz 2009. gadam) cilvēku saslimšanas gadījumu skaits samazinājies gandrīz par 50 procentiem.
Kaušana
– pārbaudes metodes
– dekontaminācijas procesi/vielas
– higiēnas nosacījumi
– labturība kaušanas laikā
Gaļas pārbaude
Integrēta pieeja, kas ietver dzīvnieku veselību/labturību un bioloģisko/ķīmisko piesārņojumu.
Sagatavošana un pārstrāde
– konservēšana
– aromatizētāji
– recinātāji
– mehāniskā apstrāde
Nitrāti/nitrīti gaļā
Piedevas, kas tiek izmantotas gaļas konservēšanai, kavē mikroorganismu (it īpaši mikroorganismu, kas izrais botulismu) augšanu. Pārtikas ražošanas uzņēmumi tos izmanto, lai saglabātu gaļas sārtumu un uzlabotu garšu.
Vairāk uzzini infografikā!
Avots: Valsts zinātniskais institūts BIOR