Kādreiz, kad ielūkojas saldētavā, tur var atrast visdažādākos brīnumus, sākot ar sasaldētām stirnāžu kājām suņu treniņiem un beidzot ar divus gadus vecu pīli, kas, ieripojusi dziļumā, tur klusi slēpjas. Nemetīsi taču tādu mantu ārā! Tā nu vajadzēja mazliet padomāt, kā šo bagātību gardi pagatavot. Pavisam atradu trīs pīles, viena izskatījās stipri sašauta, tādēļ nolēmu no divām taisīt cepeti, bet no sašautās – vārīt zupu.
Sastāvdaļas
Cepetim
• Divas nomedītas pīles
• Cūkas vēdera cauraudzītis
• Garšvielas
• Sviests
Zupai
• Viena pīle
• Ķīnas stikla nūdeles
• Garšvielas
Pagatavošana
Vispirms uzliku vārīties zupu – pīle katlā, lai vārās. Garšvielas pievienošu pēc tam. Pārējās divas pīlītes piebāzu pilnas ar sagrieztu cūkas vēdera cauraudzīti, daļu no tā vispirms izcepu čuguna pīlē, lai tauciņi mazliet iztek.
Ieberzu pīlītes ar garšvielām – šoreiz maisījums no visa tā, kas pa drusciņai bija palicis pāri no citām gatavošanas reizēm. Abas liku čuguna pīlē, drošības labad vēl uzliku pāris piciņas sviesta un liku cepties cepeškrāsnī 180–200 grādos. Bija skaidrs, ka cepsies ilgi.
Pēc kādas stundas pusotras buljons bija gatavs un pīles gaļa mīksta. Gaļu atkauloju, sagriezu mazākos gabaliņos un sviestā uz pannas apcepu. Tad nokāsu buljonu caur sietiņu un marli, lai visādi krikumi nebojātu skatu. Turpināju vārīt buljonu, jau pievienojot garšvielas. Var pielikt arī ķiplociņu un sīpoliņu, bet šoreiz iztiku bez.
Pēc pusotras stundas aplūkoju pīlītes cepeškrāsnī un apgriezu uz otriem sāniem, lai izcepas vienmērīgi. Cūku tauciņos pīlītes izskatījās ārkārtīgi simpātiski. Tikmēr arī buljons bija gatavs. Pēc divarpus līdz trīs stundām arī pīlītes cepeškrāsnī bija gatavas.
Tikmēr paskatījos internetā, kādu mērci no buljona pagatavot. Tika piedāvāta Veloute mērce, ko viegli pagatavot, izmantojot sviestu, miltus un buljonu. Mērcei nepieciešamas četras ēdamkarotes sviesta, četras ēdamkarotes miltu un divas krūzes buljona. Sviestu izkausē, iejauc miltus, kad masa vienmērīga, pievieno buljonu, lēnām maisot un vārot. Garšvielas pēc gaumes.
Zupu pasniedz, vispirms uzvārot buljonu, bļodiņā ieliekot gaļu un nūdeles. Kad to aplej ar karsto buljonu, pēc dažām minūtēm stikla nūdeles ir gatavas.
Pīles cepetis ir mīksts un sulīgs, gaļa krīt nost no kauliem. Pasniedz ar salātiem vai citām piedevām.