Nezinu, kā citiem, bet man zaķis raisa tādu kā pietāti. Līdzīgi kā nemedniekiem jebkura medījuma gaļa. Kāroties kārojas, bet, kā pareizi pagatavot, nav ne jausmas un skaidrs, ka improvizācija neies cauri. Jebkura atkāpe no pamata tēmas – receptes – ir iespējama tikai tad, ja šī pamata tēma ir zināma. Tā kā man par zaķa gatavošanu nav zināms itin nekas, talkā nāks internets.
Krievijā gan pelēkais, gan baltais zaķis ir iecienīts, tradicionāls tautas medījums. Tādēļ, nodomāju es, krievu mednieku saitēs noteikti atradīsies kāda sena un ļoti pareiza recepte. Atradu zaķi Ustjugas gaumē. Protams, nolēmu pamēģināt. Lūk, pati recepte un daži knifi.Nogatavinātu zaķi izķidā un nodīrā, notur etiķūdenī vai marinādē un gatavo. Etiķūdenim jābūt nedaudz skābenam, un zaķi tajā var atstāt uz diennakti. Marināde var būt kreftīgāka. Es uzvārīju divus litrus ūdens, pievienoju garšvielas, atdzesēju un atstāju gaļu marinādē arī uz diennakti.
Marināde
•2 l ūdens
•Garšvielas: 4 ēd. k. sāls, 2 ēd. k. cukura, 10 kadiķogas, 2 – 3 lauru lapas, tējkarote maltu melno piparu, raudene, majorāns, ķimenes, aromātiskie pipari
Pamatēdiens
•Zaķa liemenis
•Sviests cepšanai
•2 – 3 lielas sīpolgalvas
•100 g siera (pēc receptes), es liku 250, jo man garšo siers
•4 – 5 lieli kartupeļi
•500 g kāpostu (lapas)
•5 vidēji burkāni
•300 – 400 g krējuma mērces (pēc receptes), es izmantoju 500 g saldā krējuma un 150 g skābā, plus sāls un garšvielas
•Garšvielas un sāls pēc gaumes.
Zaķa nogatavināšana
Nomedītam zaķim uzreiz jāiztukšo urīnpūslis. Turot dzīvnieku aiz galvas, izspiež saturu, ar otru plaukstu spēcīgi velkot no krūškurvja uz leju. Vēsā laikā vai dzesētavā neizķidāts zaķis var glabāties divas trīs dienas. Ar izlaistām iekšām, bet nenodīrāts – nedēļu. Ja zaķi nav paredzēts lietot uzturā uzreiz, to sasaldē ar visu ādu.
Pagatavošana
Marinēto zaķi noskalo un noliek, lai notek. Sadala mazākos gabaliņos. Pēc tam apcep sviestā uz ātras uguns. Saliek čuguna katlā, virsū uzgriež burkānus ripiņās un uzber smalki sagrieztus sīpolus. Pēc tam, protams, sāli un garšvielas. Tālāk seko sarīvēts siers. Pāri visam klāj svaigas kāpostu lapas. Saliku tikai divos slāņos, taču turpmāk kļuva skaidrs, ka jāliek vairāk. Kāposti ļoti labi piestāv šim ēdienam, un prasās, lai to ir vairāk. Tad sajauc saldo un skābo krējumu ar garšvielām un pārlej pāri kārtojumam. Liek virsū vāku un sautē cepeškrāsnī 200 grādos apmēram pusotru divas stundas. Ak, jā, man kartupeļiem vietas nepietika, bet tos arī liek sagrieztus palielos kubiņos vai daivās zem kāpostu lapām.